Advanced search
1 file | 117.87 KB Add to list

Bestellen en schalen

Author
Organization
Abstract
Dit themanummer van de Orde van de Dag gaat over ‘bestellen en schalen’. Wellicht een wat eigenaardige titel zullen sommigen denken. De samenstellers van dit nummer lichten in deze locomotieftekst graag toe waarover het dan wel precies gaat. Afgelopen tijd is wat genoemd wordt de ‘besteldiscussie’ opnieuw actueel. Toen we in ons land in 1998 de politie hervormden van drie politiediensten (gemeentepolitie, rijkswacht en gerechtelijke politie bij de parketten) naar ‘een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus’ (lokale politie en federale politie), kreeg ons land een nieuw bestel. Grofweg kwam de nieuwe structuur neer op 196 lokale politiekorpsen, en de federale politie werd samengesteld uit 27 gedeconcentreerde diensten en 1 centraal en geconcentreerd bruggenhoofd. Ondanks de relatief positieve consensus over het Belgische politiebestel klinken vandaag luider dan voorheen kritische stemmen door. Dat is niet toevallig. De besteldiscussie is immers verbonden met de staatsinrichting, en deze inrichting staat in ons land ter discussie. Het is immers niet toevallig dat in een federaal land als Duitsland het Bundeskriminalamt (BKA) functioneert naast het Landeskriminalamt (LKA), of dat in een sterk centralistische staat als Frankrijk twee nationale politiekorpsen (de Police Nationale en de Gendarmerie) naast elkaar functioneren zonder lokaal tegenwicht. Wanneer het bestel van België ter discussie staat, rijzen dan ook onvermijdelijk vragen naar de consequenties ervan voor de politie.
Keywords
justitie, hervorming, politie, schalen, bestellen

Downloads

 • (...).pdf
  • full text (Published version)
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 117.87 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Ponsaers, Paul, et al. “Bestellen En Schalen.” ORDE VAN DE DAG : CRIMINALITEIT EN SAMENLEVING, edited by Lieselot Bisschop et al., vol. 57, 2012, pp. 6–11.
APA
Ponsaers, P., Bruggeman, W., Bisschop, L., & De Kimpe, S. (2012). Bestellen en schalen. ORDE VAN DE DAG : CRIMINALITEIT EN SAMENLEVING, 57, 6–11.
Chicago author-date
Ponsaers, Paul, Willy Bruggeman, Lieselot Bisschop, and Sofie De Kimpe. 2012. “Bestellen En Schalen.” Edited by Lieselot Bisschop, Willy Bruggeman, Sofie De Kimpe, and Paul Ponsaers. ORDE VAN DE DAG : CRIMINALITEIT EN SAMENLEVING 57: 6–11.
Chicago author-date (all authors)
Ponsaers, Paul, Willy Bruggeman, Lieselot Bisschop, and Sofie De Kimpe. 2012. “Bestellen En Schalen.” Ed by. Lieselot Bisschop, Willy Bruggeman, Sofie De Kimpe, and Paul Ponsaers. ORDE VAN DE DAG : CRIMINALITEIT EN SAMENLEVING 57: 6–11.
Vancouver
1.
Ponsaers P, Bruggeman W, Bisschop L, De Kimpe S. Bestellen en schalen. Bisschop L, Bruggeman W, De Kimpe S, Ponsaers P, editors. ORDE VAN DE DAG : CRIMINALITEIT EN SAMENLEVING. 2012;57:6–11.
IEEE
[1]
P. Ponsaers, W. Bruggeman, L. Bisschop, and S. De Kimpe, “Bestellen en schalen,” ORDE VAN DE DAG : CRIMINALITEIT EN SAMENLEVING, vol. 57, pp. 6–11, 2012.
@article{2097736,
 abstract   = {{Dit themanummer van de Orde van de Dag gaat over ‘bestellen en schalen’. Wellicht een wat eigenaardige
titel zullen sommigen denken. De samenstellers van dit nummer lichten in deze locomotieftekst graag toe waarover het dan wel precies gaat. Afgelopen tijd is wat genoemd wordt de ‘besteldiscussie’ opnieuw actueel. Toen we in ons land in 1998 de politie hervormden van drie politiediensten (gemeentepolitie, rijkswacht en gerechtelijke politie bij de parketten) naar ‘een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus’ (lokale politie en federale politie), kreeg ons land een nieuw bestel. Grofweg kwam de nieuwe structuur neer op 196 lokale politiekorpsen, en de federale politie werd samengesteld uit 27 gedeconcentreerde diensten en 1 centraal en geconcentreerd bruggenhoofd. Ondanks de relatief positieve consensus over het Belgische politiebestel klinken vandaag luider dan voorheen kritische stemmen door. Dat is niet toevallig. De besteldiscussie is immers verbonden met de staatsinrichting, en deze inrichting staat in ons land ter discussie. Het is immers niet toevallig dat in een federaal land als Duitsland het Bundeskriminalamt (BKA) functioneert naast het Landeskriminalamt (LKA), of dat in een sterk centralistische staat als Frankrijk twee nationale politiekorpsen (de Police Nationale en de Gendarmerie) naast elkaar functioneren zonder lokaal tegenwicht. Wanneer het bestel van België ter discussie staat, rijzen dan ook onvermijdelijk vragen naar de consequenties ervan voor de politie.}},
 author    = {{Ponsaers, Paul and Bruggeman, Willy and Bisschop, Lieselot and De Kimpe, Sofie}},
 editor    = {{Bisschop, Lieselot and Bruggeman, Willy and De Kimpe, Sofie and Ponsaers, Paul}},
 issn     = {{1781-9210}},
 journal   = {{ORDE VAN DE DAG : CRIMINALITEIT EN SAMENLEVING}},
 keywords   = {{justitie,hervorming,politie,schalen,bestellen}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{6--11}},
 title    = {{Bestellen en schalen}},
 volume    = {{57}},
 year     = {{2012}},
}