Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Locomotief tekst

Paul Ponsaers UGent, Willy Bruggeman, Lieselot Bisschop and Sofie De Kimpe (2012) ORDE VAN DE DAG : CRIMINALITEIT EN SAMENLEVING. 57. p.6-11
abstract
Dit themanummer van de Orde van de Dag gaat over ‘bestellen en schalen’. Wellicht een wat eigenaardige titel zullen sommigen denken. De samenstellers van dit nummer lichten in deze locomotieftekst graag toe waarover het dan wel precies gaat. Afgelopen tijd is wat genoemd wordt de ‘besteldiscussie’ opnieuw actueel. Toen we in ons land in 1998 de politie hervormden van drie politiediensten (gemeentepolitie, rijkswacht en gerechtelijke politie bij de parketten) naar ‘een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus’ (lokale politie en federale politie), kreeg ons land een nieuw bestel. Grofweg kwam de nieuwe structuur neer op 196 lokale politiekorpsen, en de federale politie werd samengesteld uit 27 gedeconcentreerde diensten en 1 centraal en geconcentreerd bruggenhoofd. Ondanks de relatief positieve consensus over het Belgische politiebestel klinken vandaag luider dan voorheen kritische stemmen door. Dat is niet toevallig. De besteldiscussie is immers verbonden met de staatsinrichting, en deze inrichting staat in ons land ter discussie. Het is immers niet toevallig dat in een federaal land als Duitsland het Bundeskriminalamt (BKA) functioneert naast het Landeskriminalamt (LKA), of dat in een sterk centralistische staat als Frankrijk twee nationale politiekorpsen (de Police Nationale en de Gendarmerie) naast elkaar functioneren zonder lokaal tegenwicht. Wanneer het bestel van België ter discussie staat, rijzen dan ook onvermijdelijk vragen naar de consequenties ervan voor de politie.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
journalArticle (original)
publication status
published
subject
keyword
justitie, hervorming, politie, schalen, bestellen
journal title
ORDE VAN DE DAG : CRIMINALITEIT EN SAMENLEVING
Orde dag, Crim. samenlev.
editor
Lieselot Bisschop, Willy Bruggeman, Sofie De Kimpe UGent and Paul Ponsaers UGent
volume
57
issue title
Themanummer Schalen en bestellen
pages
6 - 11
ISSN
1781-9210
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
A2
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
VABB id
c:vabb:335919
VABB type
VABB-1
id
2097736
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-2097736
date created
2012-05-03 10:19:18
date last changed
2016-12-19 15:44:43
@article{2097736,
 abstract   = {Dit themanummer van de Orde van de Dag gaat over {\textquoteleft}bestellen en schalen{\textquoteright}. Wellicht een wat eigenaardige
titel zullen sommigen denken. De samenstellers van dit nummer lichten in deze locomotieftekst graag toe waarover het dan wel precies gaat. Afgelopen tijd is wat genoemd wordt de {\textquoteleft}besteldiscussie{\textquoteright} opnieuw actueel. Toen we in ons land in 1998 de politie hervormden van drie politiediensten (gemeentepolitie, rijkswacht en gerechtelijke politie bij de parketten) naar {\textquoteleft}een ge{\"i}ntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus{\textquoteright} (lokale politie en federale politie), kreeg ons land een nieuw bestel. Grofweg kwam de nieuwe structuur neer op 196 lokale politiekorpsen, en de federale politie werd samengesteld uit 27 gedeconcentreerde diensten en 1 centraal en geconcentreerd bruggenhoofd. Ondanks de relatief positieve consensus over het Belgische politiebestel klinken vandaag luider dan voorheen kritische stemmen door. Dat is niet toevallig. De besteldiscussie is immers verbonden met de staatsinrichting, en deze inrichting staat in ons land ter discussie. Het is immers niet toevallig dat in een federaal land als Duitsland het Bundeskriminalamt (BKA) functioneert naast het Landeskriminalamt (LKA), of dat in een sterk centralistische staat als Frankrijk twee nationale politiekorpsen (de Police Nationale en de Gendarmerie) naast elkaar functioneren zonder lokaal tegenwicht. Wanneer het bestel van Belgi{\"e} ter discussie staat, rijzen dan ook onvermijdelijk vragen naar de consequenties ervan voor de politie.},
 author    = {Ponsaers, Paul and Bruggeman, Willy and Bisschop, Lieselot and De Kimpe, Sofie},
 editor    = {Bisschop, Lieselot and Bruggeman, Willy and De Kimpe, Sofie and Ponsaers, Paul},
 issn     = {1781-9210},
 journal   = {ORDE VAN DE DAG : CRIMINALITEIT EN SAMENLEVING},
 keyword   = {justitie,hervorming,politie,schalen,bestellen},
 language   = {dut},
 pages    = {6--11},
 title    = {Locomotief tekst},
 volume    = {57},
 year     = {2012},
}

Chicago
Ponsaers, Paul, Willy Bruggeman, Lieselot Bisschop, and Sofie De Kimpe. 2012. “Locomotief Tekst.” Ed. Lieselot Bisschop, Willy Bruggeman, Sofie De Kimpe, and Paul Ponsaers. Orde Van De Dag : Criminaliteit En Samenleving 57: 6–11.
APA
Ponsaers, Paul, Bruggeman, W., Bisschop, L., & De Kimpe, S. (2012). Locomotief tekst. (L. Bisschop, W. Bruggeman, S. De Kimpe, & P. Ponsaers, Eds.)ORDE VAN DE DAG : CRIMINALITEIT EN SAMENLEVING, 57, 6–11.
Vancouver
1.
Ponsaers P, Bruggeman W, Bisschop L, De Kimpe S. Locomotief tekst. Bisschop L, Bruggeman W, De Kimpe S, Ponsaers P, editors. ORDE VAN DE DAG : CRIMINALITEIT EN SAMENLEVING. 2012;57:6–11.
MLA
Ponsaers, Paul, Willy Bruggeman, Lieselot Bisschop, et al. “Locomotief Tekst.” Ed. Lieselot Bisschop et al. ORDE VAN DE DAG : CRIMINALITEIT EN SAMENLEVING 57 (2012): 6–11. Print.