Advanced search
1 file | 419.05 KB Add to list
Editor
Dimitri Mortelmans, Inge Pasteels, (UGent) , Koen Matthijs, Jan Van Bavel and Christine Van Peer
Organization
Project
 • 179I2009W
Abstract
Jaarlijks vragen in Vlaanderen ongeveer vijftienduizend koppels de echtscheiding aan, een levensloopgebeurtenis die ingrijpt in het leven van twee mensen die elkaar ooit liefhadden. Maar het is ook een gebeurtenis die ingrijpt in het leven van anderen: kinderen, ouders en kleinkinderen. Dit boek geeft een breed overzicht van wat een echtscheiding doet met mensen en hun omgeving. We geven de eerste resultaten van de studie Scheiding in Vlaanderen die meer dan 12.000 mensen ondervroeg over huwen, gehuwd blijven, scheiden en de gevolgen van een stukgelopen huwelijk. De gegevens werden verzameld door een interuniversitair consortium van sociologen, demografen, juristen en psychologen. In dit boek wordt echtscheiding belicht vanuit deze verschillende disciplines. Het boek schetst de evolutie van echtscheidingen en hun maatschappelijke context en biedt een inzicht in het procedurele verloop van een scheiding. Een tweede deel focust op het voormalige gezin: Hoe beleven partners en kinderen de echtscheiding, welke verblijfsregeling wordt er afgesproken en hoe verlopen de relaties tussen al die actoren na de scheiding? Het derde deel zoomt in op enkele specifieke gevolgen van echtscheiding: de financiële aderlating die een echtscheiding soms met zich meebrengt, de gewijzigde participatie op de arbeidsmarkt, de gevolgen voor de gezondheid en het zorggebruik van de ex-partners en voor de schoolresultaten van de kinderen. Tot slot komt het krijgen van kinderen na de echtscheiding, het contact met vrienden en familie en de steun die daar uit voortkomt, aan bod. Over de auteurs: De auteurs zijn lid van het interuniversitair consortium ‘Scheiding in Vlaanderen’ waarin vier universiteiten (UA, UGent, VUB en K.U.Leuven) en de Studiedienst van de Vlaamse regering samenwerken aan de grootste representatieve studie over relatieontbinding in Vlaanderen.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 419.05 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Mortelmans, Dimitri, Inge Pasteels, Piet Bracke, et al., eds. “Scheiding in Vlaanderen.” 2011 : n. pag. Print.
APA
Mortelmans, D., Pasteels, I., Bracke, P., Matthijs, K., Van Bavel, J., & Van Peer, C. (Eds.). (2011). Scheiding in Vlaanderen. Leuven, België ; Den Haag, Nederland: Acco.
Chicago author-date
Mortelmans, Dimitri, Inge Pasteels, Piet Bracke, Koen Matthijs, Jan Van Bavel, and Christine Van Peer, eds. 2011. “Scheiding in Vlaanderen”. Leuven, België ; Den Haag, Nederland: Acco.
Chicago author-date (all authors)
Mortelmans, Dimitri, Inge Pasteels, Piet Bracke, Koen Matthijs, Jan Van Bavel, and Christine Van Peer, eds. 2011. “Scheiding in Vlaanderen”. Leuven, België ; Den Haag, Nederland: Acco.
Vancouver
1.
Mortelmans D, Pasteels I, Bracke P, Matthijs K, Van Bavel J, Van Peer C, editors. Scheiding in Vlaanderen. Leuven, België ; Den Haag, Nederland: Acco; 2011.
IEEE
[1]
D. Mortelmans, I. Pasteels, P. Bracke, K. Matthijs, J. Van Bavel, and C. Van Peer, Eds., “Scheiding in Vlaanderen.” Acco, Leuven, België ; Den Haag, Nederland, 2011.
@book{2092807,
 abstract   = {Jaarlijks vragen in Vlaanderen ongeveer vijftienduizend koppels de echtscheiding aan, een levensloopgebeurtenis die ingrijpt in het leven van twee mensen die elkaar ooit liefhadden. Maar het is ook een gebeurtenis die ingrijpt in het leven van anderen: kinderen, ouders en kleinkinderen. Dit boek geeft een breed overzicht van wat een echtscheiding doet met mensen en hun omgeving. We geven de eerste resultaten van de studie Scheiding in Vlaanderen die meer dan 12.000 mensen ondervroeg over huwen, gehuwd blijven, scheiden en de gevolgen van een stukgelopen huwelijk. De gegevens werden verzameld door een interuniversitair consortium van sociologen, demografen, juristen en psychologen. In dit boek wordt echtscheiding belicht vanuit deze verschillende disciplines. Het boek schetst de evolutie van echtscheidingen en hun maatschappelijke context en biedt een inzicht in het procedurele verloop van een scheiding. Een tweede deel focust op het voormalige gezin: Hoe beleven partners en kinderen de echtscheiding, welke verblijfsregeling wordt er afgesproken en hoe verlopen de relaties tussen al die actoren na de scheiding? Het derde deel zoomt in op enkele specifieke gevolgen van echtscheiding: de financiële aderlating die een echtscheiding soms met zich meebrengt, de gewijzigde participatie op de arbeidsmarkt, de gevolgen voor de gezondheid en het zorggebruik van de ex-partners en voor de schoolresultaten van de kinderen. Tot slot komt het krijgen van kinderen na de echtscheiding, het contact met vrienden en familie en de steun die daar uit voortkomt, aan bod. Over de auteurs: De auteurs zijn lid van het interuniversitair consortium ‘Scheiding in Vlaanderen’ waarin vier universiteiten (UA, UGent, VUB en K.U.Leuven) en de Studiedienst van de Vlaamse regering samenwerken aan de grootste representatieve studie over relatieontbinding in Vlaanderen.},
 editor    = {Mortelmans, Dimitri and Pasteels, Inge and Bracke, Piet and Matthijs, Koen and Van Bavel, Jan and Van Peer, Christine},
 isbn     = {9789033485862},
 language   = {dut},
 pages    = {336},
 publisher  = {Acco},
 title    = {Scheiding in Vlaanderen},
 year     = {2011},
}