Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Influence of feed and management strategies on boar taint prevalence

Marijke Aluwé (2012)
abstract
Berengeur is een afwijkende geur die men kan waarnemen wanneer men vet of vlees van sommige intacte beren verhit en wordt voornamelijk veroorzaakt door skatol en androstenon. Berengeur kan voorkomen worden door de biggen te castreren. Dit gebeurde tot voor kort in de meeste landen zonder verdoving of pijnbestrijding. Deze ingreep is echter pijnlijk en stresserend voor de biggen. Daarom zoekt men naar alternatieven om de productie van beren(vlees) mogelijk te maken. De belangrijkste voorwaarden om dit doel te bereiken zijn de reductie of eliminatie van berengeur en de detectie van berengeur aan de slachtlijn. In dit onderzoek werd berengeur geëvalueerd aan de hand van verschillende detectiemethoden. Berengeurprevalentie varieerde sterk volgens de gebruikte methode en correlaties tussen de methoden waren eerder laag. Het effect van verschillende managementmaatregelen om berengeur te reduceren werd eveneens onderzocht. Aanpassing van de voeding en verbeteren van de hygiënestatus van de dieren hadden geen of slechts beperkte invloed op berengeur. Berengeurprevalentie varieerde wel afhankelijk van ras (Piétrain, Large White en Belgisch Landras Stress Negatief) en slachtgewicht (50, 70, 90 en 110 kg). De effectiviteit van berengeurreductie door verlagen van het slachtgewicht blijkt rasafhankelijk te zijn. Evaluatie van vleeskwaliteit van bargen, immunocastraten en intacte beren geeft aan dat niet enkel berengeur, maar ook het waterhoudend vermogen en de malsheid beïnvloed kunnen worden door alternatieven voor onverdoofde castratie. Een belangrijke struikelblok in het onderzoek en de omschakeling naar intacte beren is een juiste kijk op de berengeurproblematiek. Verder onderzoek naar een correcte inschatting van berengeur op consumentenniveau en de daarbij horende grenswaarden is dan ook essentieel.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
promoter
UGent and Sam Millet
organization
alternative title
Invloed van voeding en managementmaatregelen op het voorkomen van berengeur
year
type
dissertation
publication status
published
subject
keyword
reduction, detection, management, Boar taint
pages
168 pages
publisher
Ghent University. Faculty of Bioscience Engineering
place of publication
Ghent, Belgium
defense location
Gent : Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen (A0.030)
defense date
2012-04-06 14:00
ISBN
9789059895140
language
English
UGent publication?
yes
classification
D1
additional info
dissertation consists of copyrighted material
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
id
2080736
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-2080736
date created
2012-04-04 14:33:46
date last changed
2017-01-16 10:38:53
@phdthesis{2080736,
 abstract   = {Berengeur is een afwijkende geur die men kan waarnemen wanneer men vet of vlees van sommige intacte beren verhit en wordt voornamelijk veroorzaakt door skatol en androstenon. Berengeur kan voorkomen worden door de biggen te castreren. Dit gebeurde tot voor kort in de meeste landen zonder verdoving of pijnbestrijding. Deze ingreep is echter pijnlijk en stresserend voor de biggen. Daarom zoekt men naar alternatieven om de productie van beren(vlees) mogelijk te maken. De belangrijkste voorwaarden om dit doel te bereiken zijn de reductie of eliminatie van berengeur en de detectie van berengeur aan de slachtlijn.
In dit onderzoek werd berengeur ge{\"e}valueerd aan de hand van verschillende detectiemethoden. Berengeurprevalentie varieerde sterk volgens de gebruikte methode en correlaties tussen de methoden waren eerder laag. Het effect van verschillende managementmaatregelen om berengeur te reduceren werd eveneens onderzocht. Aanpassing van de voeding en verbeteren van de hygi{\"e}nestatus van de dieren hadden geen of slechts beperkte invloed op berengeur. Berengeurprevalentie varieerde wel afhankelijk van ras (Pi{\'e}train, Large White en Belgisch Landras Stress Negatief) en slachtgewicht (50, 70, 90 en 110 kg). De effectiviteit van berengeurreductie door verlagen van het slachtgewicht blijkt rasafhankelijk te zijn. Evaluatie van vleeskwaliteit van bargen, immunocastraten en intacte beren geeft aan dat niet enkel berengeur, maar ook het waterhoudend vermogen en de malsheid be{\"i}nvloed kunnen worden door alternatieven voor onverdoofde castratie.
Een belangrijke struikelblok in het onderzoek en de omschakeling naar intacte beren is een juiste kijk op de berengeurproblematiek. Verder onderzoek naar een correcte inschatting van berengeur op consumentenniveau en de daarbij horende grenswaarden is dan ook essentieel.},
 author    = {Aluw{\'e}, Marijke},
 isbn     = {9789059895140},
 keyword   = {reduction,detection,management,Boar taint},
 language   = {eng},
 pages    = {168},
 publisher  = {Ghent University. Faculty of Bioscience Engineering},
 school    = {Ghent University},
 title    = {Influence of feed and management strategies on boar taint prevalence},
 year     = {2012},
}

Chicago
Aluwé, Marijke. 2012. “Influence of Feed and Management Strategies on Boar Taint Prevalence”. Ghent, Belgium: Ghent University. Faculty of Bioscience Engineering.
APA
Aluwé, Marijke. (2012). Influence of feed and management strategies on boar taint prevalence. Ghent University. Faculty of Bioscience Engineering, Ghent, Belgium.
Vancouver
1.
Aluwé M. Influence of feed and management strategies on boar taint prevalence. [Ghent, Belgium]: Ghent University. Faculty of Bioscience Engineering; 2012.
MLA
Aluwé, Marijke. “Influence of Feed and Management Strategies on Boar Taint Prevalence.” 2012 : n. pag. Print.