Advanced search
1 file | 254.63 KB

Bijdrage van zoogdieren tot hellingsprocessen: biogeomorfologie in gematigde en alpiene klimaten

Lennert Schepers (UGent) and Jan Nyssen (UGent)
(2012)
Author
Organization
Abstract
Biogeomorfologie is een deel van de geomorfologie dat steeds meer in de aandacht komt. Vroeger negeerde men de bijdrage van dieren, maar het wordt meer en meer duidelijk dat ook dieren een grote impact hebben op hellingsprocessen. In deze studie vatten Lennert Schepers en Jan Nyssen de bijdrage samen van zoogdieren tot hellingsprocessen, met focus op de gematigde en alpiene klimaten. Uit literatuurstudie blijkt dat dieren direct sediment verplaatsen door holen en gangen uit te graven, door het op- en begraven van voedsel en door het vertrappelen van stenen en bodem. Daarnaast oefenen de dieren ook indirecte invloed uit op hellingsprocessen, door het sediment bloot te stellen aan erosie, door het verstoren van de vegetatie, door het beïnvloeden van de oppervlakkige afvloeiing, door creep te bevorderen en door het verminderen van de hellingstabiliteit. Enkele zoogdieren en hun geomorfologische activiteiten worden nader toegelicht. Goffers, grizzlyberen, grondeekhoorns, dassen en everzwijnen hebben door verschillende processen een bijdrage tot hellingsprocessen. Zoogdieren die permanent onder de grond leven, holen uitgraven en zoogdieren die gangen uitgraven op zoek naar voedsel blijken de grootste bijdragen te leveren. Op lange termijn hebben ze een aanzienlijke invloed op het reliëf. De indirecte effecten worden in de onderzoeken voor deze dieren niet berekend. In het vergelijken van deze studies zijn er echter grote variaties, te wijten aan de verschillende ruimtelijke en temporele schalen en door de verschillende onderzoeksmethoden. Hiermee dient ment rekening te houden in geomorfologisch onderzoek naar dieren.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 254.63 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Schepers, Lennert, and Jan Nyssen. 2012. Bijdrage Van Zoogdieren Tot Hellingsprocessen: Biogeomorfologie in Gematigde En Alpiene Klimaten. Alphen a/d Rijn, Nederland: Printforce.
APA
Schepers, L., & Nyssen, J. (2012). Bijdrage van zoogdieren tot hellingsprocessen: biogeomorfologie in gematigde en alpiene klimaten. Alphen a/d Rijn, Nederland: Printforce.
Vancouver
1.
Schepers L, Nyssen J. Bijdrage van zoogdieren tot hellingsprocessen: biogeomorfologie in gematigde en alpiene klimaten. Alphen a/d Rijn, Nederland: Printforce; 2012.
MLA
Schepers, Lennert, and Jan Nyssen. Bijdrage Van Zoogdieren Tot Hellingsprocessen: Biogeomorfologie in Gematigde En Alpiene Klimaten. Alphen a/d Rijn, Nederland: Printforce, 2012. Print.
@book{2074143,
 abstract   = {Biogeomorfologie is een deel van de geomorfologie dat steeds meer in de aandacht komt. Vroeger negeerde men de bijdrage van dieren, maar het wordt meer en meer duidelijk dat ook dieren een grote impact hebben op hellingsprocessen. In deze studie vatten Lennert Schepers en Jan Nyssen de bijdrage samen van zoogdieren tot hellingsprocessen, met focus op de gematigde en alpiene klimaten. Uit literatuurstudie blijkt dat dieren direct sediment verplaatsen door holen en gangen uit te graven, door het op- en begraven van voedsel en door het vertrappelen van stenen en bodem. Daarnaast oefenen de dieren ook indirecte invloed uit op hellingsprocessen, door het sediment bloot te stellen aan erosie, door het verstoren van de vegetatie, door het be{\"i}nvloeden van de oppervlakkige afvloeiing, door creep te bevorderen en door het verminderen van de hellingstabiliteit. Enkele zoogdieren en hun geomorfologische activiteiten worden nader toegelicht. Goffers, grizzlyberen, grondeekhoorns, dassen en everzwijnen hebben door verschillende processen een bijdrage tot hellingsprocessen. Zoogdieren die permanent onder de grond leven, holen uitgraven en zoogdieren die gangen uitgraven op zoek naar voedsel blijken de grootste bijdragen te leveren. Op lange termijn hebben ze een aanzienlijke invloed op het reli{\"e}f. De indirecte effecten worden in de onderzoeken voor deze dieren niet berekend. In het vergelijken van deze studies zijn er echter grote variaties, te wijten aan de verschillende ruimtelijke en temporele schalen en door de verschillende onderzoeksmethoden. Hiermee dient ment rekening te houden in geomorfologisch onderzoek naar dieren.},
 author    = {Schepers, Lennert and Nyssen, Jan},
 isbn     = {9789461932211},
 language   = {dut},
 pages    = {40},
 publisher  = {Printforce},
 title    = {Bijdrage van zoogdieren tot hellingsprocessen: biogeomorfologie in gematigde en alpiene klimaten},
 year     = {2012},
}