Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Integratie van natuurontwikkeling in zuiveringsrietvelden voor behandeling van de vloeibare fractie van drijfmest

Pieter Boets UGent, Evi Michels UGent, Erik Meers UGent, Koen Lock UGent, Filip Tack UGent and Peter Goethals UGent (2012) WT-AFVALWATER. 12(1). p.61-73
abstract
In Vlaanderen werden recent rietvelden succesvol geïmplementeerd om de vloeibare fractie van mest te zuiveren tot water dat kan geloosd worden en voldoet aan de strenge lozingsnormen. Aangezien reeds duidelijk aangetoond is dat deze rietvelden een goed zuiverende werking hebben, is de focus verlegd naar natuurontwikkeling. De spontane kolonisatie van deze rietvelden door macro-invertebraten werd onderzocht om na te gaan wat de toegevoegde biologische waarde van deze aangelegde rietvelden is. In totaal werden 17 verschillende taxa waargenomen. De diversiteit aan macro-invertebraten steeg samen met de zuiverheidsgraad doorheen het systeem en was hoger in de zomer. Verschillende pollutie gevoelige taxa zoals Orthetrum, Ischnura, en Cloeen werden teruggevonden in de laatste bassins van het zuiveringssysteem. vooral de larven van insecten werden teruggevonden omdat de volwassen individuen een gevleugeld stadium hebben en op die manier de recent aangelegde rietvelden gemakkelijk kunnen koloniseren. de waterkwaliteit werd beoordeeld op basis van de Multimetrische Macro-invertebraten Index Vlaanderen (MMIF) en vertoonde een stijging naarmate men de eindbassins naderde. De MMIF steeg met een dalende nutriëntenconcentratie. Deze studie toont aan dat in aangelegde rietvelden op een efficiënte manier de zuivering van afvalwater kan gecombineerd worden met natuurontwikkeling.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
journalArticle (original)
publication status
published
subject
keyword
natuurontwikkeling, soortenrijkdom., Macro-invertebraten, mestbehandeling
journal title
WT-AFVALWATER
WT-Afvalwater
volume
12
issue
1
pages
61 - 73
ISSN
1879-8780
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
A4
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
id
2064176
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-2064176
date created
2012-03-12 10:17:42
date last changed
2016-12-19 15:39:29
@article{2064176,
 abstract   = {In Vlaanderen werden recent rietvelden succesvol ge{\"i}mplementeerd om de vloeibare fractie van mest te zuiveren tot water dat kan geloosd worden en voldoet aan de strenge lozingsnormen. Aangezien reeds duidelijk aangetoond is dat deze rietvelden een goed zuiverende werking hebben, is de focus verlegd naar natuurontwikkeling. De spontane kolonisatie van deze rietvelden door macro-invertebraten werd onderzocht om na te gaan wat de toegevoegde biologische waarde van deze aangelegde rietvelden is. In totaal werden 17 verschillende taxa waargenomen. De diversiteit aan macro-invertebraten steeg samen met de zuiverheidsgraad doorheen het systeem en was hoger in de zomer. Verschillende pollutie gevoelige taxa zoals Orthetrum, Ischnura, en Cloeen werden teruggevonden in de laatste bassins van het zuiveringssysteem. vooral de larven van insecten werden teruggevonden omdat de volwassen individuen een gevleugeld stadium hebben en op die manier de recent aangelegde rietvelden gemakkelijk kunnen koloniseren. de waterkwaliteit werd beoordeeld op basis van de Multimetrische Macro-invertebraten Index Vlaanderen (MMIF) en vertoonde een stijging naarmate men de eindbassins naderde. De MMIF steeg met een dalende nutri{\"e}ntenconcentratie. Deze studie toont aan dat in aangelegde rietvelden op een effici{\"e}nte manier de zuivering van afvalwater kan gecombineerd worden met natuurontwikkeling.},
 author    = {Boets, Pieter and Michels, Evi and Meers, Erik and Lock, Koen and Tack, Filip and Goethals, Peter},
 issn     = {1879-8780},
 journal   = {WT-AFVALWATER},
 keyword   = {natuurontwikkeling,soortenrijkdom.,Macro-invertebraten,mestbehandeling},
 language   = {dut},
 number    = {1},
 pages    = {61--73},
 title    = {Integratie van natuurontwikkeling in zuiveringsrietvelden voor behandeling van de vloeibare fractie van drijfmest},
 volume    = {12},
 year     = {2012},
}

Chicago
Boets, Pieter, Evi Michels, Erik Meers, Koen Lock, Filip Tack, and Peter Goethals. 2012. “Integratie Van Natuurontwikkeling in Zuiveringsrietvelden Voor Behandeling Van De Vloeibare Fractie Van Drijfmest.” Wt-afvalwater 12 (1): 61–73.
APA
Boets, P., Michels, E., Meers, E., Lock, K., Tack, F., & Goethals, P. (2012). Integratie van natuurontwikkeling in zuiveringsrietvelden voor behandeling van de vloeibare fractie van drijfmest. WT-AFVALWATER, 12(1), 61–73.
Vancouver
1.
Boets P, Michels E, Meers E, Lock K, Tack F, Goethals P. Integratie van natuurontwikkeling in zuiveringsrietvelden voor behandeling van de vloeibare fractie van drijfmest. WT-AFVALWATER. 2012;12(1):61–73.
MLA
Boets, Pieter, Evi Michels, Erik Meers, et al. “Integratie Van Natuurontwikkeling in Zuiveringsrietvelden Voor Behandeling Van De Vloeibare Fractie Van Drijfmest.” WT-AFVALWATER 12.1 (2012): 61–73. Print.