Advanced search
1 file | 85.08 KB

Toepassing van de nieuwe overheidsopdrachtenwetgeving door ziekenhuizen

Jurgen Goossens (UGent)
Author
Organization
Abstract
De nieuwe overheidsopdrachtenwet van 15 juni 2006 wordt verwacht in werking te treden medio 2012. Naar aanleiding van Richtlijn 2004/18 en rechtspraak van het Hof van Justitie zal die wet voor de ziekenhuizen een uitbreiding van het toepassingsgebied met zich meebrengen. In 2009 heeft het Hof van Justitie in de zaak Oymanns/AOK Rheinland de Duitse ziekenfondsen beschouwd als publiekrechtelijke instellingen en bijgevolg als aanbestedende diensten voor de toepassing van Richtlijn 2004/18. Voor de kwalificatie van een rechtspersoon als aanbestedende dienst moet financiering volgens het Hof van Justitie zeer ruim geïnterpreteerd worden. De beoordeling van het begrip ‘overheidsfinanciering’ heeft belang voor de kwalificatie van het statuut van RIZIV-gelden in België en daaruit volgend voor de kwalificatie van private ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen als aanbestedende diensten. Enkel nog de daadwerkelijk private ziekenhuizen, die hoofdzakelijk met eigen financiële middelen functioneren, zullen buiten het toepassingsgebied van de overheidsopdrachtenwetgeving vallen.
Keywords
openbare ziekenhuizen, ziekenhuis, Overheidsopdracht, private ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen, arrest Oymanns/AOK Rheinland, overheidsfinanciering, ziekenfondsen, aanbestedende dienst, toepassingsgebied, RIZIV-gelden, gezondheidssector, privaatrechtelijke universitaire ziekenhuizen

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 85.08 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Goossens, Jurgen. 2011. “Toepassing Van De Nieuwe Overheidsopdrachtenwetgeving Door Ziekenhuizen.” Chroniques De Droit Public = Publiekrechtelijke Kronieken 3 (3): 394–401.
APA
Goossens, Jurgen. (2011). Toepassing van de nieuwe overheidsopdrachtenwetgeving door ziekenhuizen. CHRONIQUES DE DROIT PUBLIC = PUBLIEKRECHTELIJKE KRONIEKEN, 3(3), 394–401.
Vancouver
1.
Goossens J. Toepassing van de nieuwe overheidsopdrachtenwetgeving door ziekenhuizen. CHRONIQUES DE DROIT PUBLIC = PUBLIEKRECHTELIJKE KRONIEKEN. Vanden Broele; 2011;3(3):394–401.
MLA
Goossens, Jurgen. “Toepassing Van De Nieuwe Overheidsopdrachtenwetgeving Door Ziekenhuizen.” CHRONIQUES DE DROIT PUBLIC = PUBLIEKRECHTELIJKE KRONIEKEN 3.3 (2011): 394–401. Print.
@article{2060611,
 abstract   = {De nieuwe overheidsopdrachtenwet van 15 juni 2006 wordt verwacht in werking te treden medio 2012. Naar aanleiding van Richtlijn 2004/18 en rechtspraak van het Hof van Justitie zal die wet voor de ziekenhuizen een uitbreiding van het toepassingsgebied met zich meebrengen. In 2009 heeft het Hof van Justitie in de zaak Oymanns/AOK Rheinland de Duitse ziekenfondsen beschouwd als publiekrechtelijke instellingen en bijgevolg als aanbestedende diensten voor de toepassing van Richtlijn 2004/18. Voor de kwalificatie van een rechtspersoon als aanbestedende dienst moet financiering volgens het Hof van Justitie zeer ruim ge{\"i}nterpreteerd worden. De beoordeling van het begrip {\textquoteleft}overheidsfinanciering{\textquoteright} heeft belang voor de kwalificatie van het statuut van RIZIV-gelden in Belgi{\"e} en daaruit volgend voor de kwalificatie van private ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen als aanbestedende diensten. Enkel nog de daadwerkelijk private ziekenhuizen, die hoofdzakelijk met eigen financi{\"e}le middelen functioneren, zullen buiten het toepassingsgebied van de overheidsopdrachtenwetgeving vallen.},
 author    = {Goossens, Jurgen},
 issn     = {1379-0323},
 journal   = {CHRONIQUES DE DROIT PUBLIC = PUBLIEKRECHTELIJKE KRONIEKEN},
 keyword   = {openbare ziekenhuizen,ziekenhuis,Overheidsopdracht,private ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen,arrest Oymanns/AOK Rheinland,overheidsfinanciering,ziekenfondsen,aanbestedende dienst,toepassingsgebied,RIZIV-gelden,gezondheidssector,privaatrechtelijke universitaire ziekenhuizen},
 language   = {dut},
 number    = {3},
 pages    = {394--401},
 publisher  = {Vanden Broele},
 title    = {Toepassing van de nieuwe overheidsopdrachtenwetgeving door ziekenhuizen},
 volume    = {3},
 year     = {2011},
}