Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Kinderrechten als referentiekader voor 'kindvriendelijkheid': opvattingen en discussies

Sven De Visscher, Didier Reynaert and Maria De Bie (2012) TIJDSCHRIFT VOOR JEUGD EN KINDERRECHTEN. 13(1). p.40-52
abstract
Het adjectief ‘kindvriendelijk’ duikt op als marketingstrategie in tal van contexten. Wanneer het echter wordt verbonden met het brede veld van pedagogische praktijken noopt dit tot reflectie over wat wordt begrepen onder de notie kindvriendelijkheid. Antwoorden worden vaak gezocht in het referentiekader van de kinderrechten. In dit artikel worden de grondslagen van het kindvriendelijkheidsdiscours geanalyseerd vanuit een verbinding met dit referentiekader van de kinderrechten. Er wordt vertrokken vanuit de positie van kinderen in de publieke ruimte als exemplarische discussie voor de analyse van het kindvriendelijkheidsdiscours. Een kindvriendelijke woon- en speelomgeving is immers reeds geruime tijd voorwerp van maatschappelijk debat, onder meer naar aanleiding van een aantal incidenten. In de analyse van de notie van kindvriendelijkheid in relatie tot het referentiekader van de kinderrechten wordt gewezen op drie met elkaar verband houdende discussiepunten: problemen van juridisering van pedagogische verhoudingen, individualisering van sociale grondrechten en institutionalisering van de kind- en jeugdperiode als een apart jeugdland. Opvattingen en discussies m.b.t. deze drie discussiepunten worden uitgediept. In de conclusie wordt gepleit voor een opvatting van kindvriendelijkheid als relationeel begrip, aansluitend bij de idee van kinderrechten als uitkomst van een individueel en collectief leerproces.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
journalArticle (original)
publication status
published
subject
keyword
Kindvriendelijkheid, publieke ruimte, sociale grondrechten, juridisering, kinderrechten, jeugdland
journal title
TIJDSCHRIFT VOOR JEUGD EN KINDERRECHTEN
Tijdschr. Jeugd Kinderr.
volume
13
issue
1
pages
40 - 52
ISSN
1377-2104
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
A2
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
VABB id
c:vabb:336275
VABB type
VABB-1
id
2059241
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-2059241
date created
2012-03-05 12:06:12
date last changed
2016-12-19 15:42:03
@article{2059241,
 abstract   = {Het adjectief {\textquoteleft}kindvriendelijk{\textquoteright} duikt op als marketingstrategie in tal van contexten. Wanneer het echter wordt verbonden met het brede veld van pedagogische praktijken noopt dit tot reflectie over wat wordt begrepen onder de notie kindvriendelijkheid. Antwoorden worden vaak gezocht in het referentiekader van de kinderrechten. In dit artikel worden de grondslagen van het kindvriendelijkheidsdiscours geanalyseerd vanuit een verbinding met dit referentiekader van de kinderrechten. Er wordt vertrokken
vanuit de positie van kinderen in de publieke ruimte als exemplarische discussie voor de analyse van het kindvriendelijkheidsdiscours. Een kindvriendelijke woon- en speelomgeving is immers reeds geruime tijd voorwerp van maatschappelijk debat, onder meer naar aanleiding van een aantal incidenten. In de analyse van de notie van kindvriendelijkheid in relatie tot het referentiekader van de kinderrechten wordt gewezen op drie met elkaar verband houdende discussiepunten: problemen van juridisering van pedagogische verhoudingen, individualisering van sociale grondrechten en institutionalisering van de kind- en jeugdperiode als een apart jeugdland. Opvattingen en discussies m.b.t. deze drie discussiepunten worden uitgediept. In de conclusie wordt gepleit voor een opvatting van kindvriendelijkheid als relationeel begrip, aansluitend bij de idee van kinderrechten als uitkomst van een individueel en collectief leerproces.},
 author    = {De Visscher, Sven and Reynaert, Didier and De Bie, Maria},
 issn     = {1377-2104},
 journal   = {TIJDSCHRIFT VOOR JEUGD EN KINDERRECHTEN},
 keyword   = {Kindvriendelijkheid,publieke ruimte,sociale grondrechten,juridisering,kinderrechten,jeugdland},
 language   = {dut},
 number    = {1},
 pages    = {40--52},
 title    = {Kinderrechten als referentiekader voor 'kindvriendelijkheid': opvattingen en discussies},
 volume    = {13},
 year     = {2012},
}

Chicago
De Visscher, Sven, Didier Reynaert, and Maria De Bie. 2012. “Kinderrechten Als Referentiekader Voor ‘Kindvriendelijkheid’: Opvattingen En Discussies.” Tijdschrift Voor Jeugd En Kinderrechten 13 (1): 40–52.
APA
De Visscher, Sven, Reynaert, D., & De Bie, M. (2012). Kinderrechten als referentiekader voor “kindvriendelijkheid”: opvattingen en discussies. TIJDSCHRIFT VOOR JEUGD EN KINDERRECHTEN, 13(1), 40–52.
Vancouver
1.
De Visscher S, Reynaert D, De Bie M. Kinderrechten als referentiekader voor “kindvriendelijkheid”: opvattingen en discussies. TIJDSCHRIFT VOOR JEUGD EN KINDERRECHTEN. 2012;13(1):40–52.
MLA
De Visscher, Sven, Didier Reynaert, and Maria De Bie. “Kinderrechten Als Referentiekader Voor ‘Kindvriendelijkheid’: Opvattingen En Discussies.” TIJDSCHRIFT VOOR JEUGD EN KINDERRECHTEN 13.1 (2012): 40–52. Print.