Advanced search
1 file | 762.21 KB

Er zit mobiliteit in een mobieltje: het gebruik van mobiele telefoons in het traceren van verplaatsingsgedrag

Sven Vlassenroot (UGent) , Sidharta Gautama (UGent) and Rik Bellens (UGent)
Author
Organization
Abstract
Het in kaart brengen van de mobiliteit in een bepaalde omgeving is nog steeds een uitdaging voor vele vervoersplanners. Nieuwe technologieën zoals navigatiesystemen laten het toe om personen in hun verplaatsingen te traceren en zodoende deze informatie te gebruiken in mobiliteitsplanning en onderzoek. Aan de Universiteit Gent werd een project opgezet waarbij de Smartphone van studenten werden uitgerust met een programmaatje om hun verplaatsingen te traceren. In ruil kregen de studenten enkele maanden gratis mobiel Internet. Het onderzoek richtte zich vooral op de technische haalbaarheid en de bruikbaarheid van deze data en dit op zo’n manier dat de persoonlijke levenssfeer van de gebruiker maximaal beschermd blijft. In een volgend deel van het onderzoek werd het gekende verplaatsingsdagboek weergegeven op de Smartphone die gebruikers konden invullen; dit om de modi van vooral niet-gemotoriseerde verplaatsingen te kennen. De eerste resultaten scheppen hoopvolle verwachtingen; zelfs een alternatief om automatisch de modi te genereren uit de data werd ontwikkeld zodat de inspanningen van de gebruiker zeer minimaal wordt. Deze ontwikkelingen leiden ertoe dat men sterk denkt om binnen de Universiteit Gent een stedelijk of regionaal mobiliteitsplatform op te richten waarbij men kan beschikken over een grote poel van testgebruikers. De gecollecteerde data zou dan gebruikt kunnen worden in diverse planning- en mobiliteitsdoeleinden.

Downloads

 • cvs 2011 svlassenroot.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 762.21 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Vlassenroot, Sven, Sidharta Gautama, and Rik Bellens. 2011. “Er Zit Mobiliteit in Een Mobieltje: Het Gebruik Van Mobiele Telefoons in Het Traceren Van Verplaatsingsgedrag.” In Bijdragen Aan Het Colloquium Vervoersplanologisch Speurwerk 2011. Stichting Colloquium Vervoersplanologisch Speurwerk (CVS).
APA
Vlassenroot, S., Gautama, S., & Bellens, R. (2011). Er zit mobiliteit in een mobieltje: het gebruik van mobiele telefoons in het traceren van verplaatsingsgedrag. Bijdragen aan het colloquium vervoersplanologisch speurwerk 2011. Presented at the Colloquium Vervoersplanologisch Speurwerk 2011 (CVS - 2011), Stichting Colloquium Vervoersplanologisch Speurwerk (CVS).
Vancouver
1.
Vlassenroot S, Gautama S, Bellens R. Er zit mobiliteit in een mobieltje: het gebruik van mobiele telefoons in het traceren van verplaatsingsgedrag. Bijdragen aan het colloquium vervoersplanologisch speurwerk 2011. Stichting Colloquium Vervoersplanologisch Speurwerk (CVS); 2011.
MLA
Vlassenroot, Sven, Sidharta Gautama, and Rik Bellens. “Er Zit Mobiliteit in Een Mobieltje: Het Gebruik Van Mobiele Telefoons in Het Traceren Van Verplaatsingsgedrag.” Bijdragen Aan Het Colloquium Vervoersplanologisch Speurwerk 2011. Stichting Colloquium Vervoersplanologisch Speurwerk (CVS), 2011. Print.
@inproceedings{2049872,
 abstract   = {Het in kaart brengen van de mobiliteit in een bepaalde omgeving is nog steeds een uitdaging voor vele vervoersplanners. Nieuwe technologie{\"e}n zoals navigatiesystemen laten het toe om personen in hun verplaatsingen te traceren en zodoende deze informatie te gebruiken in mobiliteitsplanning en onderzoek. Aan de Universiteit Gent werd een project opgezet waarbij de Smartphone van studenten werden uitgerust met een programmaatje om hun verplaatsingen te traceren. In ruil kregen de studenten enkele maanden gratis mobiel Internet. Het onderzoek richtte zich vooral op de technische haalbaarheid en de bruikbaarheid van deze data en dit op zo{\textquoteright}n manier dat de persoonlijke levenssfeer van de gebruiker maximaal beschermd blijft. In een volgend deel van het onderzoek werd het gekende verplaatsingsdagboek weergegeven op de Smartphone die gebruikers konden invullen; dit om de modi van vooral niet-gemotoriseerde verplaatsingen te kennen. De eerste resultaten scheppen hoopvolle verwachtingen; zelfs een alternatief om automatisch de modi te genereren uit de data werd ontwikkeld zodat de inspanningen van de gebruiker zeer minimaal wordt. Deze ontwikkelingen leiden ertoe dat men sterk denkt om binnen de Universiteit Gent een stedelijk of regionaal mobiliteitsplatform op te richten waarbij men kan beschikken over een grote poel van testgebruikers. De gecollecteerde data zou dan gebruikt kunnen worden in diverse planning- en mobiliteitsdoeleinden.},
 author    = {Vlassenroot, Sven and Gautama, Sidharta and Bellens, Rik},
 booktitle  = {Bijdragen aan het colloquium vervoersplanologisch speurwerk 2011},
 language   = {dut},
 location   = {Antwerpen},
 pages    = {9},
 publisher  = {Stichting Colloquium Vervoersplanologisch Speurwerk (CVS)},
 title    = {Er zit mobiliteit in een mobieltje: het gebruik van mobiele telefoons in het traceren van verplaatsingsgedrag},
 year     = {2011},
}