Advanced search
1 file | 88.62 KB

Effecten van pensioenhervorming op werkgelegenheid, scholing en groei

Tim Buyse (UGent) , Freddy Heylen (UGent) and Renaat Van de Kerckhove (UGent)
(2011) OVER.WERK (LEUVEN). 21(2). p.91-96
Author
Organization
Abstract
De vergrijzing legt een grote druk op de welvaartsstaat in de meeste OESO-landen. De bezorgdheid omtrent de langetermijn betaalbaarheid van het publieke pensioensysteem is dan ook sterk toegenomen. Om de pensioenuitdaging aan te pakken, is er vooral eensgezindheid omtrent de nood aan (i) een hogere werkgelegenheid van ouderen en (ii) een sterkere per capita economische groei (productiviteitsgroei). Over de noodzakelijke hervormingen om deze doelstellingen te realiseren is er echter minder duidelijkheid. Dit artikel onderzoekt welke pensioenhervormingen kunnen bijdragen tot werkgelegenheid, groei en welvaart. We wijzen op een aantal belangrijke gedragsimplicaties van de specifieke kenmerken van het pensioensysteem. Zo blijkt onder andere dat een goed geconstrueerd repartitiestelsel beter kan presteren dan een kapitalisatiestelsel. Wenselijk zijn een nauwe band tussen het pensioen en het arbeidsinkomen; vooral het arbeidsinkomen verdiend tussen 40 en 65.
Keywords
overlappende generaties, endogene groei, werkgelegenheid per leeftijdsgroep, pensioenhervorming

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 88.62 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Buyse, Tim, Freddy Heylen, and Renaat Van de Kerckhove. 2011. “Effecten Van Pensioenhervorming Op Werkgelegenheid, Scholing En Groei.” Over.werk (leuven) 21 (2): 91–96.
APA
Buyse, Tim, Heylen, F., & Van de Kerckhove, R. (2011). Effecten van pensioenhervorming op werkgelegenheid, scholing en groei. OVER.WERK (LEUVEN), 21(2), 91–96.
Vancouver
1.
Buyse T, Heylen F, Van de Kerckhove R. Effecten van pensioenhervorming op werkgelegenheid, scholing en groei. OVER.WERK (LEUVEN). 2011;21(2):91–6.
MLA
Buyse, Tim, Freddy Heylen, and Renaat Van de Kerckhove. “Effecten Van Pensioenhervorming Op Werkgelegenheid, Scholing En Groei.” OVER.WERK (LEUVEN) 21.2 (2011): 91–96. Print.
@article{2048999,
 abstract   = {De vergrijzing legt een grote druk op de welvaartsstaat in de meeste OESO-landen. De bezorgdheid omtrent de langetermijn betaalbaarheid van het publieke pensioensysteem is dan ook sterk toegenomen. Om de pensioenuitdaging aan te pakken, is er vooral eensgezindheid omtrent de nood aan (i) een hogere werkgelegenheid van ouderen en (ii) een sterkere per capita economische groei (productiviteitsgroei). Over de noodzakelijke hervormingen om deze doelstellingen te realiseren is er echter minder duidelijkheid. Dit artikel onderzoekt welke pensioenhervormingen kunnen bijdragen tot werkgelegenheid, groei en welvaart. We wijzen op een aantal belangrijke gedragsimplicaties van de specifieke kenmerken van het pensioensysteem. Zo blijkt onder andere dat een goed geconstrueerd repartitiestelsel beter kan presteren dan een kapitalisatiestelsel. Wenselijk zijn een nauwe band tussen het pensioen en het arbeidsinkomen; vooral het arbeidsinkomen verdiend tussen 40 en 65.},
 author    = {Buyse, Tim and Heylen, Freddy and Van de Kerckhove, Renaat},
 issn     = {1379-7034},
 journal   = {OVER.WERK (LEUVEN)},
 language   = {dut},
 number    = {2},
 pages    = {91--96},
 title    = {Effecten van pensioenhervorming op werkgelegenheid, scholing en groei},
 volume    = {21},
 year     = {2011},
}