Advanced search
1 file | 5.29 MB

Jeugdwerk en sociale uitsluiting: de toegankelijkheidsdiscussie voorbij?

(2012)
Author
Organization
Abstract
De titel van dit boek doet ongetwijfeld een belletje rinkelen bij iedereen die betrokken is op het jeugdwerk in Vlaanderen. Het beeld van de ‘witte’, ‘middenklasse’ jeugdbeweging die aangesproken wordt op haar (on)toegankelijkheid is alvast niet onbekend. Wie meer wil weten over ‘jeugdwerk en sociale uitsluiting’ is met dit boek aan het goede adres. De auteur verwerkt in dit boek secundaire data en eigen onderzoeksmateriaal, studies uit eigen land en uit het buitenland. Dit leidt in eerste instantie tot een genuanceerde kijk op het waarom en waartoe van het toegankelijkheidsstreven en de ‘praktische’ problemen die hierbij opduiken. Maar dit boek brengt meer dan een gedetailleerde analyse van het toegankelijkheidsvraagstuk. Er worden standpunten ingenomen. Centraal staat de these dat men het moet hebben over mogelijkheden en aspiraties van concrete kinderen en jongeren eerder dan over ontoegankelijkheid (van het jeugdwerk) en non-participatie (aan het jeugdwerk). Deze these wordt gestaafd met bevindingen uit een ‘multiple case study’. De zorgvuldig neergeschreven studie van het doen en laten van 5 jeugdwerkinitiatieven in een Gentse buurt doet twijfelen aan vermeende ‘best practices’ binnen het jeugdwerk en zelfs aan de belangrijkheid van het spel dat men jeugdwerk noemt. Letterlijk: een uitdagend boek voor geëngageerde jeugdwerkers… en sociaal werkers.
Keywords
Jeugdbeleid, Toegankelijkheid, Sociale uitsluiting, Jeugdwerk, Diversiteit

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 5.29 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Van de Walle, Tineke. 2012. Jeugdwerk En Sociale Uitsluiting: De Toegankelijkheidsdiscussie Voorbij? Gent: Academia Press.
APA
Van de Walle, T. (2012). Jeugdwerk en sociale uitsluiting: de toegankelijkheidsdiscussie voorbij? Gent: Academia Press.
Vancouver
1.
Van de Walle T. Jeugdwerk en sociale uitsluiting: de toegankelijkheidsdiscussie voorbij? Gent: Academia Press; 2012.
MLA
Van de Walle, Tineke. Jeugdwerk En Sociale Uitsluiting: De Toegankelijkheidsdiscussie Voorbij? Gent: Academia Press, 2012. Print.
@book{2038523,
 abstract   = {De titel van dit boek doet ongetwijfeld een belletje rinkelen bij iedereen die betrokken is op het jeugdwerk in Vlaanderen. Het beeld van de {\textquoteleft}witte{\textquoteright}, {\textquoteleft}middenklasse{\textquoteright} jeugdbeweging die aangesproken wordt op haar (on)toegankelijkheid is alvast niet onbekend. Wie meer wil weten over {\textquoteleft}jeugdwerk en sociale uitsluiting{\textquoteright} is met dit boek aan het goede adres. De auteur verwerkt in dit boek secundaire data en eigen onderzoeksmateriaal, studies uit eigen land en uit het buitenland. Dit leidt in eerste instantie tot een genuanceerde kijk op het waarom en waartoe van het toegankelijkheidsstreven en de {\textquoteleft}praktische{\textquoteright} problemen die hierbij opduiken. Maar dit boek brengt meer dan een gedetailleerde analyse van het toegankelijkheidsvraagstuk. Er worden standpunten ingenomen. Centraal staat de these dat men het moet hebben over mogelijkheden en aspiraties van concrete kinderen en jongeren eerder dan over ontoegankelijkheid (van het jeugdwerk) en non-participatie (aan het jeugdwerk). Deze these wordt gestaafd met bevindingen uit een {\textquoteleft}multiple case study{\textquoteright}. De zorgvuldig neergeschreven studie van het doen en laten van 5 jeugdwerkinitiatieven in een Gentse buurt doet twijfelen aan vermeende {\textquoteleft}best practices{\textquoteright} binnen het jeugdwerk en zelfs aan de belangrijkheid van het spel dat men jeugdwerk noemt. Letterlijk: een uitdagend boek voor ge{\"e}ngageerde jeugdwerkers{\textellipsis} en sociaal werkers.},
 author    = {Van de Walle, Tineke},
 isbn     = {9789038218656},
 keyword   = {Jeugdbeleid,Toegankelijkheid,Sociale uitsluiting,Jeugdwerk,Diversiteit},
 language   = {dut},
 pages    = {290},
 publisher  = {Academia Press},
 title    = {Jeugdwerk en sociale uitsluiting: de toegankelijkheidsdiscussie voorbij?},
 year     = {2012},
}