Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Jeugdwerk en sociale uitsluiting: de toegankelijkheidsdiscussie voorbij?

Tineke Van de Walle (2012)
abstract
De titel van dit boek doet ongetwijfeld een belletje rinkelen bij iedereen die betrokken is op het jeugdwerk in Vlaanderen. Het beeld van de ‘witte’, ‘middenklasse’ jeugdbeweging die aangesproken wordt op haar (on)toegankelijkheid is alvast niet onbekend. Wie meer wil weten over ‘jeugdwerk en sociale uitsluiting’ is met dit boek aan het goede adres. De auteur verwerkt in dit boek secundaire data en eigen onderzoeksmateriaal, studies uit eigen land en uit het buitenland. Dit leidt in eerste instantie tot een genuanceerde kijk op het waarom en waartoe van het toegankelijkheidsstreven en de ‘praktische’ problemen die hierbij opduiken. Maar dit boek brengt meer dan een gedetailleerde analyse van het toegankelijkheidsvraagstuk. Er worden standpunten ingenomen. Centraal staat de these dat men het moet hebben over mogelijkheden en aspiraties van concrete kinderen en jongeren eerder dan over ontoegankelijkheid (van het jeugdwerk) en non-participatie (aan het jeugdwerk). Deze these wordt gestaafd met bevindingen uit een ‘multiple case study’. De zorgvuldig neergeschreven studie van het doen en laten van 5 jeugdwerkinitiatieven in een Gentse buurt doet twijfelen aan vermeende ‘best practices’ binnen het jeugdwerk en zelfs aan de belangrijkheid van het spel dat men jeugdwerk noemt. Letterlijk: een uitdagend boek voor geëngageerde jeugdwerkers… en sociaal werkers.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
book
publication status
published
subject
keyword
Jeugdbeleid, Toegankelijkheid, Sociale uitsluiting, Jeugdwerk, Diversiteit
pages
290 pages
publisher
Academia Press
place of publication
Gent
ISBN
9789038218656
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
B1
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
id
2038523
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-2038523
date created
2012-02-21 09:35:45
date last changed
2017-01-02 09:55:10
@book{2038523,
 abstract   = {De titel van dit boek doet ongetwijfeld een belletje rinkelen bij iedereen die betrokken is op het jeugdwerk in Vlaanderen. Het beeld van de {\textquoteleft}witte{\textquoteright}, {\textquoteleft}middenklasse{\textquoteright} jeugdbeweging die aangesproken wordt op haar (on)toegankelijkheid is alvast niet onbekend. Wie meer wil weten over {\textquoteleft}jeugdwerk en sociale uitsluiting{\textquoteright} is met dit boek aan het goede adres. De auteur verwerkt in dit boek secundaire data en eigen onderzoeksmateriaal, studies uit eigen land en uit het buitenland. Dit leidt in eerste instantie tot een genuanceerde kijk op het waarom en waartoe van het toegankelijkheidsstreven en de {\textquoteleft}praktische{\textquoteright} problemen die hierbij opduiken. Maar dit boek brengt meer dan een gedetailleerde analyse van het toegankelijkheidsvraagstuk. Er worden standpunten ingenomen. Centraal staat de these dat men het moet hebben over mogelijkheden en aspiraties van concrete kinderen en jongeren eerder dan over ontoegankelijkheid (van het jeugdwerk) en non-participatie (aan het jeugdwerk). Deze these wordt gestaafd met bevindingen uit een {\textquoteleft}multiple case study{\textquoteright}. De zorgvuldig neergeschreven studie van het doen en laten van 5 jeugdwerkinitiatieven in een Gentse buurt doet twijfelen aan vermeende {\textquoteleft}best practices{\textquoteright} binnen het jeugdwerk en zelfs aan de belangrijkheid van het spel dat men jeugdwerk noemt. Letterlijk: een uitdagend boek voor ge{\"e}ngageerde jeugdwerkers{\textellipsis} en sociaal werkers.},
 author    = {Van de Walle, Tineke},
 isbn     = {9789038218656},
 keyword   = {Jeugdbeleid,Toegankelijkheid,Sociale uitsluiting,Jeugdwerk,Diversiteit},
 language   = {dut},
 pages    = {290},
 publisher  = {Academia Press},
 title    = {Jeugdwerk en sociale uitsluiting: de toegankelijkheidsdiscussie voorbij?},
 year     = {2012},
}

Chicago
Van de Walle, Tineke. 2012. Jeugdwerk En Sociale Uitsluiting: De Toegankelijkheidsdiscussie Voorbij? Gent: Academia Press.
APA
Van de Walle, T. (2012). Jeugdwerk en sociale uitsluiting: de toegankelijkheidsdiscussie voorbij? Gent: Academia Press.
Vancouver
1.
Van de Walle T. Jeugdwerk en sociale uitsluiting: de toegankelijkheidsdiscussie voorbij? Gent: Academia Press; 2012.
MLA
Van de Walle, Tineke. Jeugdwerk En Sociale Uitsluiting: De Toegankelijkheidsdiscussie Voorbij? Gent: Academia Press, 2012. Print.