Advanced search
1 file | 279.54 KB

Dihydroxyaceton alias 'bruinen zonder zon': een ziektegeschiedenis

STEFANIE PESCOD (UGent) , E Verhaeghe and Jo Lambert (UGent)
(2011) TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 67(4). p.189-193
Author
Organization
Abstract
„Bruinen zonder zon” is alom gekend en geniet een wijdverspreid gebruik door zijn vrije beschikbaarheid. Het actieve bestanddeel van zelfbruiners betreft dihydroxyaceton (DHA) en zit onder deze naam vaak verscholen tussen de andere ingrediënten van cosmetica. DHA werkt op het niveau van het stratum corneum volgens de maillardreactie. Dit is een bekende chemische kettingreactie startende vanuit een koolhydraat en een aminogroep met bruine pigmenten, melanoïdinen genaamd, als eindproduct. Bij zelfbruiners vormt DHA het suikergedeelte en wordt de aminogroep geleverd door het stratum corneum van de huid. Dihydroxyaceton werd als kleurmiddel goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA) voor uitwendige applicatie, maar met uitzondering van de mucosae en de oogcontourregio. Hoewel geen uitgebreide veiligheidsstudies voorhanden zijn, werd geen toxiciteit beschreven bij het gebruik van DHA. De bruine kleur bekomen door de maillardreactie, beschermt achteraf niet tegen zonneschade. Het is dus van groot belang na het gebruik van een zelfbruiner een adequate fotoprotectie te blijven toepassen. Bijkomend toont onderzoek op huidbiopten van dieren dat de uv-geïnduceerde opwekking van vrije radicalen hoger ligt bij met DHA behandelde huid in vergelijking met onbehandelde huid. Dit kan zich vertalen in een versneld huidverouderingsproces.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 279.54 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
PESCOD, STEFANIE, E Verhaeghe, and Jo Lambert. 2011. “Dihydroxyaceton Alias ‘Bruinen Zonder Zon’: Een Ziektegeschiedenis.” Tijdschrift Voor Geneeskunde 67 (4): 189–193.
APA
PESCOD, S., Verhaeghe, E., & Lambert, J. (2011). Dihydroxyaceton alias “bruinen zonder zon”: een ziektegeschiedenis. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE, 67(4), 189–193.
Vancouver
1.
PESCOD S, Verhaeghe E, Lambert J. Dihydroxyaceton alias “bruinen zonder zon”: een ziektegeschiedenis. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 2011;67(4):189–93.
MLA
PESCOD, STEFANIE, E Verhaeghe, and Jo Lambert. “Dihydroxyaceton Alias ‘Bruinen Zonder Zon’: Een Ziektegeschiedenis.” TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE 67.4 (2011): 189–193. Print.
@article{2027577,
 abstract   = {{\quotedblbase}Bruinen zonder zon{\textquotedblright} is alom gekend en geniet een wijdverspreid gebruik door zijn vrije beschikbaarheid. Het actieve bestanddeel van zelfbruiners betreft dihydroxyaceton (DHA) en zit onder deze naam vaak verscholen tussen de andere ingredi{\"e}nten van cosmetica. DHA werkt op het niveau van het stratum corneum volgens de maillardreactie. Dit is een bekende chemische kettingreactie startende vanuit een koolhydraat en een aminogroep met bruine pigmenten, melano{\"i}dinen genaamd, als eindproduct. Bij zelfbruiners vormt DHA het suikergedeelte en wordt de aminogroep geleverd door het stratum corneum van de huid.
Dihydroxyaceton werd als kleurmiddel goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA) voor uitwendige applicatie, maar met uitzondering van de mucosae en de oogcontourregio. Hoewel geen uitgebreide veiligheidsstudies voorhanden zijn, werd geen toxiciteit beschreven bij het gebruik van DHA. De bruine kleur bekomen door de maillardreactie, beschermt achteraf niet tegen zonneschade. Het is dus van groot belang na het gebruik van een zelfbruiner een adequate fotoprotectie te blijven toepassen. Bijkomend toont onderzoek op huidbiopten van dieren dat de uv-ge{\"i}nduceerde opwekking van vrije radicalen hoger ligt bij met DHA behandelde huid in vergelijking met onbehandelde huid. Dit kan zich vertalen in een versneld huidverouderingsproces.},
 author    = {PESCOD, STEFANIE and Verhaeghe, E and Lambert, Jo},
 issn     = {0371-683X},
 journal   = {TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE},
 language   = {dut},
 number    = {4},
 pages    = {189--193},
 title    = {Dihydroxyaceton alias 'bruinen zonder zon': een ziektegeschiedenis},
 volume    = {67},
 year     = {2011},
}