Advanced search
1 file | 153.55 KB

E-health in de dermatologie

Reinhart Speeckaert (UGent) and Jo Lambert (UGent)
Author
Organization
Abstract
De informatie- en communicatietechnologieën (ICT’s) ontwikkelen zich razendsnel. E-health herorganiseert de gezondheidszorg in communicatienetwerken om de zorgverlening lokaal, regionaal en wereldwijd te verbeteren. E-health zal door de dalende prijzen en de technische verbeteringen binnenkort echt doorbreken in de gezondheidszorg. Dermatologie is door het visuele aspect uitermate geschikt voor de nieuwe ICT-toepassingen. Klinische foto’s worden reeds gebruikt bij follow-up van huidaandoeningen en bij intradisciplinaire besprekingen. Het elektronisch patiëntendossier is steeds meer standaard. E-mail wordt evenwel door gebrek aan strikte gebruiksrichtlijnen en financiële vergoeding in de praktijk weinig toegepast. Teledermatologie maakt rechtstreekse of onrechtstreekse virtuele consultaties mogelijk en blijkt vrij betrouwbaar. 20-30% van de traditionele consultaties wordt overbodig en de patiënten worden sneller behandeld. Een correcte omlijning van de toepassingsgebieden is noodzakelijk voor een efficiënt en betrouwbaar gebruik. De toepassingen van de nieuwe ICT’s bieden nuttige aanvullingen op het huidig zorgproces in de dermatologie. E-dermatologie is laagdrempelig en op continue basis beschikbaar. Optimaal leidt de toepassing ervan tot een nieuw model van continue zorg.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 153.55 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Speeckaert, Reinhart, and Jo Lambert. 2011. “E-health in De Dermatologie.” Tijdschrift Voor Geneeskunde 67 (2): 61–64.
APA
Speeckaert, R., & Lambert, J. (2011). E-health in de dermatologie. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE, 67(2), 61–64.
Vancouver
1.
Speeckaert R, Lambert J. E-health in de dermatologie. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 2011;67(2):61–4.
MLA
Speeckaert, Reinhart, and Jo Lambert. “E-health in De Dermatologie.” TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE 67.2 (2011): 61–64. Print.
@article{2027576,
 abstract   = {De informatie- en communicatietechnologie{\"e}n (ICT{\textquoteright}s) ontwikkelen zich razendsnel. E-health herorganiseert de gezondheidszorg in communicatienetwerken om de zorgverlening lokaal, regionaal en wereldwijd te verbeteren. E-health zal door de dalende prijzen en de technische verbeteringen binnenkort echt doorbreken in de gezondheidszorg.
Dermatologie is door het visuele aspect uitermate geschikt voor de nieuwe ICT-toepassingen. Klinische foto{\textquoteright}s worden reeds gebruikt bij follow-up van huidaandoeningen en bij intradisciplinaire besprekingen. Het elektronisch pati{\"e}ntendossier is steeds meer standaard. E-mail wordt evenwel door gebrek aan strikte gebruiksrichtlijnen en financi{\"e}le vergoeding in de praktijk weinig toegepast.
Teledermatologie maakt rechtstreekse of onrechtstreekse virtuele consultaties mogelijk en blijkt vrij betrouwbaar. 20-30\% van de traditionele consultaties wordt overbodig en de pati{\"e}nten worden sneller behandeld. Een correcte omlijning van de toepassingsgebieden is noodzakelijk voor een effici{\"e}nt en betrouwbaar gebruik.
De toepassingen van de nieuwe ICT{\textquoteright}s bieden nuttige aanvullingen op het huidig zorgproces in de dermatologie. E-dermatologie is laagdrempelig en op continue basis beschikbaar. Optimaal leidt de toepassing ervan tot een nieuw model van continue zorg.},
 author    = {Speeckaert, Reinhart and Lambert, Jo},
 issn     = {0371-683X},
 journal   = {TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE},
 language   = {dut},
 number    = {2},
 pages    = {61--64},
 title    = {E-health in de dermatologie},
 volume    = {67},
 year     = {2011},
}