Advanced search
1 file | 98.08 KB

Preventie en behandeling van A/H1N1-influenza bij patiënten met immuungemedieerde inflammatoire aandoeningen onder immunotherapie

Author
Organization
Abstract
Immuungemedieerde inflammatoire aandoeningen (IMID) vormen een heterogene groep van aandoeningen, waaronder chronische artritis, reumatische systeemziekten, inflammatoire darmziekten en psoriasis, met een gemeenschappelijke immunologische pathogenese en een gelijkaardige behandelingsstrategie, waaronder immunosuppressieve of immunomodulatoire middelen (immunotherapie). Immunotherapie omvat naast corticosteroïden en conventionele middelen zoals methotrexaat ook zogenaamde „targeted therapies” of „biologicals” (o.a. de tumornecrosisfactor(TNF)-remmers). IMID-patiënten onder immunotherapie zijn vatbaarder voor infecties en vormen een risicogroep in de context van de A/H1N1-influenzapandemie. Naar aanleiding van de verwachte pandemie met A/H1N1 werd een Belgische ad-hocwerkgroep opgericht die aanbevelingen formuleerde in verband met de preventie en de behandeling van A/H1N1-influenza voor deze risicogroep. Dit artikel vat de wetenschappelijke evidentie samen waarop deze aanbevelingen gebaseerd zijn. Naast de klassieke hygiënische maatregelen (hand- en hoesthygiëne, vermijding van contact met zieken) wordt aanbevolen deze patiënten te vaccineren tegen influenza (zowel de klassieke seizoensgriep als het type A/H1N1) en pneumokokken. Als risicopatiënten komen zij ook in aanmerking voor behandeling met virusremmers in geval van griepsymptomen. Immunotherapie (met uitzondering van corticosteroïden) dient tijdelijk onderbroken te worden bij een acute infectieuze opstoot.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 98.08 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
De Keyser, Filip, Michel De La Brassinne, Jo Lambert, B Lauwerys, E Louis, G Van Assche, A Van Gompel, R Westhovens, and Marc Van Ranst. 2010. “Preventie En Behandeling Van A/H1N1-influenza Bij Patiënten Met Immuungemedieerde Inflammatoire Aandoeningen Onder Immunotherapie.” Tijdschrift Voor Geneeskunde 66 (2): 57–64.
APA
De Keyser, F., De La Brassinne, M., Lambert, J., Lauwerys, B., Louis, E., Van Assche, G., Van Gompel, A., et al. (2010). Preventie en behandeling van A/H1N1-influenza bij patiënten met immuungemedieerde inflammatoire aandoeningen onder immunotherapie. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE, 66(2), 57–64.
Vancouver
1.
De Keyser F, De La Brassinne M, Lambert J, Lauwerys B, Louis E, Van Assche G, et al. Preventie en behandeling van A/H1N1-influenza bij patiënten met immuungemedieerde inflammatoire aandoeningen onder immunotherapie. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 2010;66(2):57–64.
MLA
De Keyser, Filip, Michel De La Brassinne, Jo Lambert, et al. “Preventie En Behandeling Van A/H1N1-influenza Bij Patiënten Met Immuungemedieerde Inflammatoire Aandoeningen Onder Immunotherapie.” TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE 66.2 (2010): 57–64. Print.
@article{2027565,
 abstract   = {Immuungemedieerde inflammatoire aandoeningen (IMID) vormen een heterogene groep van aandoeningen, waaronder chronische artritis, reumatische systeemziekten, inflammatoire darmziekten en psoriasis, met een gemeenschappelijke immunologische pathogenese en een gelijkaardige behandelingsstrategie, waaronder immunosuppressieve of immunomodulatoire middelen (immunotherapie).
Immunotherapie omvat naast corticostero{\"i}den en conventionele middelen zoals methotrexaat ook zogenaamde {\quotedblbase}targeted therapies{\textquotedblright} of {\quotedblbase}biologicals{\textquotedblright} (o.a. de tumornecrosisfactor(TNF)-remmers). IMID-pati{\"e}nten onder immunotherapie zijn vatbaarder voor infecties en vormen een risicogroep in de context van de A/H1N1-influenzapandemie.
Naar aanleiding van de verwachte pandemie met A/H1N1 werd een Belgische ad-hocwerkgroep opgericht die aanbevelingen formuleerde in verband met de preventie en de behandeling van A/H1N1-influenza voor deze risicogroep.
Dit artikel vat de wetenschappelijke evidentie samen waarop deze aanbevelingen gebaseerd zijn. Naast de klassieke hygi{\"e}nische maatregelen (hand- en hoesthygi{\"e}ne, vermijding van contact met zieken) wordt aanbevolen deze pati{\"e}nten te vaccineren tegen influenza (zowel de klassieke seizoensgriep als het type A/H1N1) en pneumokokken. Als risicopati{\"e}nten komen zij ook in aanmerking voor behandeling met virusremmers in geval van griepsymptomen. Immunotherapie (met uitzondering van corticostero{\"i}den) dient tijdelijk onderbroken te worden bij een acute infectieuze opstoot.},
 author    = {De Keyser, Filip and De La Brassinne, Michel and Lambert, Jo and Lauwerys, B and Louis, E and Van Assche, G and Van Gompel, A and Westhovens, R and Van Ranst, Marc},
 issn     = {0371-683X},
 journal   = {TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE},
 language   = {dut},
 number    = {2},
 pages    = {57--64},
 title    = {Preventie en behandeling van A/H1N1-influenza bij pati{\"e}nten met immuungemedieerde inflammatoire aandoeningen onder immunotherapie},
 volume    = {66},
 year     = {2010},
}