Advanced search
Add to list

The poetics of personal behaviour: the interaction of life and art in Russian modernism (1890-1920)

Dennis Ioffe (UGent)
Author
Promoter
Willem G Weststeijn
Organization
Abstract
Dennis Ioffe geeft een overzicht van en biedt inzicht in het culturele verschijnsel ‘zjiznetvortsjestvo', letterlijk ‘leven-schepping' (‘Lebenskunst' in het Duits), dat typerend was voor het Russische modernisme (symbolisme en avant-garde). Door de verheldering van de theoretische en historische basis van de Lebenskunst in het Russische modernisme draagt Ioffe bij aan een beter begrip van de relevante artistieke producten van deze belangrijke periode in de Russische cultuur. Aangezien Lebenskunst de grenzen tussen lichaam en tekst doet vervagen, behoort het verschijnsel niet alleen tot het domein van de literatuurgeschiedenis en literatuurtheorie, maar kan het ook worden bestudeerd vanuit de filosofie, kunstgeschiedenis en culturele studies. Ioffe geeft een interpretatie van de structuur van het samengaan van leven en kunst, van het elkaar doordringen van de sociale en persoonlijke werkelijkheden in de bestudeerde ‘chronotoop' van het Russische modernisme. Zijn belangrijkste doel is het vaststellen van het mechanisme van het geleidelijk verdwijnen van de onderscheidende kenmerken van het privéleven van de modernist, en de geleidelijke verandering van zijn/haar persoonlijke leven in een algemeen sociaal-cultureel model. De bestudering van het verschijnsel Lebenskunst betreft in het bijzonder het onderzoek naar de structuur van excentriek gedrag en naar de somatische (gender)identiteiten van de personen die actief zijn in het culturele leven.
Keywords
Russian Modernism, Russian Literature, Cultural Analysis, Russian Culture, Russian Avant-Garde, Self-Writing

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Ioffe, Dennis. “The Poetics of Personal Behaviour: The Interaction of Life and Art in Russian Modernism (1890-1920).” Proefschrift Universiteit van Amsterdam 2009 : n. pag. Print.
APA
Ioffe, D. (2009). The poetics of personal behaviour: the interaction of life and art in Russian modernism (1890-1920). Proefschrift Universiteit van Amsterdam. University of Amsterdam, Amsterdam.
Chicago author-date
Ioffe, Dennis. 2009. “The Poetics of Personal Behaviour: The Interaction of Life and Art in Russian Modernism (1890-1920).” Proefschrift Universiteit Van Amsterdam. Amsterdam: University of Amsterdam.
Chicago author-date (all authors)
Ioffe, Dennis. 2009. “The Poetics of Personal Behaviour: The Interaction of Life and Art in Russian Modernism (1890-1920).” Proefschrift Universiteit Van Amsterdam. Amsterdam: University of Amsterdam.
Vancouver
1.
Ioffe D. The poetics of personal behaviour: the interaction of life and art in Russian modernism (1890-1920). Proefschrift Universiteit van Amsterdam. [Amsterdam]: University of Amsterdam; 2009.
IEEE
[1]
D. Ioffe, “The poetics of personal behaviour: the interaction of life and art in Russian modernism (1890-1920),” University of Amsterdam, Amsterdam, 2009.
@phdthesis{2027523,
 abstract   = {Dennis Ioffe geeft een overzicht van en biedt inzicht in het culturele verschijnsel ‘zjiznetvortsjestvo', letterlijk ‘leven-schepping' (‘Lebenskunst' in het Duits), dat typerend was voor het Russische modernisme (symbolisme en avant-garde). Door de verheldering van de theoretische en historische basis van de Lebenskunst in het Russische modernisme draagt Ioffe bij aan een beter begrip van de relevante artistieke producten van deze belangrijke periode in de Russische cultuur. Aangezien Lebenskunst de grenzen tussen lichaam en tekst doet vervagen, behoort het verschijnsel niet alleen tot het domein van de literatuurgeschiedenis en literatuurtheorie, maar kan het ook worden bestudeerd vanuit de filosofie, kunstgeschiedenis en culturele studies. Ioffe geeft een interpretatie van de structuur van het samengaan van leven en kunst, van het elkaar doordringen van de sociale en persoonlijke werkelijkheden in de bestudeerde ‘chronotoop' van het Russische modernisme. Zijn belangrijkste doel is het vaststellen van het mechanisme van het geleidelijk verdwijnen van de onderscheidende kenmerken van het privéleven van de modernist, en de geleidelijke verandering van zijn/haar persoonlijke leven in een algemeen sociaal-cultureel model. De bestudering van het verschijnsel Lebenskunst betreft in het bijzonder het onderzoek naar de structuur van excentriek gedrag en naar de somatische (gender)identiteiten van de personen die actief zijn in het culturele leven.},
 author    = {Ioffe, Dennis},
 keywords   = {Russian Modernism,Russian Literature,Cultural Analysis,Russian Culture,Russian Avant-Garde,Self-Writing},
 language   = {eng},
 pages    = {324},
 publisher  = {University of Amsterdam},
 school    = {Ghent University},
 series    = {Proefschrift Universiteit van Amsterdam},
 title    = {The poetics of personal behaviour: the interaction of life and art in Russian modernism (1890-1920)},
 year     = {2009},
}