Advanced search
1 file | 1.24 MB

Jacques Derrida’s 'La mythologie blanche: la métaphore dans le texte philosophique', of de mythe en/in de marge

Matthias Velle (UGent)
(2010) PSYCHOANALYTISCHE PERSPECTIEVEN. 26 (2008)(3-4). p.213-230
Author
Organization
Abstract
In 'La mythologie blanche: La métaphore dans le texte philosophique' (1971) rekent Jacques Derrida genadeloos af met de westerse, logocentrische vooronderstellingen van een metafoorloze metafysica. Via zijn ingenieuze "wet van de supplementariteit" deconstrueert hij de vermeend tegengestelde begrippen "concept" en "metafoor" namelijk als elkaars noodzakelijke supplement. Gezien de semantische verwevenheid van de oppositie metafoor-concept en mythos-logos valt Derrida's "wet van de supplementariteit" evenwel ook op die laatste tegenstelling toe te passen. Zo kan worden aangetoond dat ook "mythos" en "logos" niet aan oppositionele essenties beantwoorden, maar dat het ene begrip telkens de semantische ruimte bestrijkt die de andere openlaat. Bij de twee meest hardnekkige vooronderstellingen binnen het mytheonderzoek - de mythe zou beantwoorden aan een logische essentie en de poststructuralistische deconstructie zou van geen enkele waarde zijn voor de mythestudie - dient bijgevolg het nodige voorbehoud te worden aangetekend.
Keywords
Jacques Derrida, Metafoor, Mythos, Logos, Poststructuralisme

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 1.24 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Velle, Matthias. 2010. “Jacques Derrida’s ‘La Mythologie Blanche: La Métaphore Dans Le Texte Philosophique’, of De Mythe En/in De Marge.” Ed. Filip Geerardyn, Gertrudis Van de Vijver, and Nadia Sels. Psychoanalytische Perspectieven 26 (2008) (3-4): 213–230.
APA
Velle, M. (2010). Jacques Derrida’s “La mythologie blanche: la métaphore dans le texte philosophique”, of de mythe en/in de marge. (Filip Geerardyn, G. Van de Vijver, & N. Sels, Eds.)PSYCHOANALYTISCHE PERSPECTIEVEN, 26 (2008)(3-4), 213–230.
Vancouver
1.
Velle M. Jacques Derrida’s “La mythologie blanche: la métaphore dans le texte philosophique”, of de mythe en/in de marge. Geerardyn F, Van de Vijver G, Sels N, editors. PSYCHOANALYTISCHE PERSPECTIEVEN. 2010;26 (2008)(3-4):213–30.
MLA
Velle, Matthias. “Jacques Derrida’s ‘La Mythologie Blanche: La Métaphore Dans Le Texte Philosophique’, of De Mythe En/in De Marge.” Ed. Filip Geerardyn, Gertrudis Van de Vijver, & Nadia Sels. PSYCHOANALYTISCHE PERSPECTIEVEN 26 (2008).3-4 (2010): 213–230. Print.
@article{2004271,
 abstract   = {In 'La mythologie blanche: La m{\'e}taphore dans le texte philosophique' (1971) rekent Jacques Derrida genadeloos af met de westerse, logocentrische vooronderstellingen van een metafoorloze metafysica. Via zijn ingenieuze {\textacutedbl}wet van de supplementariteit{\textacutedbl} deconstrueert hij de vermeend tegengestelde begrippen {\textacutedbl}concept{\textacutedbl} en {\textacutedbl}metafoor{\textacutedbl} namelijk als elkaars noodzakelijke supplement. Gezien de semantische verwevenheid van de oppositie metafoor-concept en mythos-logos valt Derrida's {\textacutedbl}wet van de supplementariteit{\textacutedbl} evenwel ook op die laatste tegenstelling toe te passen. Zo kan worden aangetoond dat ook {\textacutedbl}mythos{\textacutedbl} en {\textacutedbl}logos{\textacutedbl} niet aan oppositionele essenties beantwoorden, maar dat het ene begrip telkens de semantische ruimte bestrijkt die de andere openlaat. Bij de twee meest hardnekkige vooronderstellingen binnen het mytheonderzoek - de mythe zou beantwoorden aan een logische essentie en de poststructuralistische deconstructie zou van geen enkele waarde zijn voor de mythestudie - dient bijgevolg het nodige voorbehoud te worden aangetekend.},
 author    = {Velle, Matthias},
 editor    = {Geerardyn, Filip and Van de Vijver, Gertrudis and Sels, Nadia},
 issn     = {0771-5862},
 journal   = {PSYCHOANALYTISCHE PERSPECTIEVEN},
 keyword   = {Jacques Derrida,Metafoor,Mythos,Logos,Poststructuralisme},
 language   = {dut},
 number    = {3-4},
 pages    = {213--230},
 title    = {Jacques Derrida{\textquoteright}s 'La mythologie blanche: la m{\'e}taphore dans le texte philosophique', of de mythe en/in de marge},
 volume    = {26 (2008)},
 year     = {2010},
}