Advanced search
1 file | 62.07 KB

Niertransplantatie bij adolescenten: ethisch dilemma

BEN CORTEVILLE (UGent) and Ann Raes (UGent)
Author
Organization
Abstract
Niertransplantatie wordt gezien als de eerstekeuzebehandeling bij jongeren en adolescenten met irreversibel nierfalen. Chronische nierinsufficiëntie bij kinderen heeft belangrijke repercussies voor hun groei en ontwikkeling. Transplantatie biedt hiervoor een oplossing, dit in tegenstelling tot nierfunctievervangende therapie. Pre-emptieve transplantatie is de optimale behandeling voor jongeren met terminaal nierfalen. De keerzijde van de medaille is het belangrijke percentage laattijdige rejecties. Therapieontrouw is hiervan de belangrijkste oorzaak en treedt vooral op bij tieners en jongvolwassenen. Toch is dit niet de enige factor. De transitie van pediatrische zorg naar een volwassen eenheid wordt beschouwd als een belangrijke risicofactor voor een verlies van follow-up. Omgevings- en sociale factoren beïnvloeden mee de therapietrouw. Sommige onderzoekers stellen dat het vermijden van nierfunctievervangende therapie door pre-emptieve transplantatie beduidend bijdraagt tot de verhoogde therapieontrouw, met afstoting van het orgaan als gevolg. De negatieve effecten van dialyse hebben echter een te grote impact op het verdere leven van de patiënt, waardoor het ethisch onverantwoord is om adolescenten moedwillig aan de dialyse te brengen. Een grondige voorbereiding op de transplantatie, permanente educatie van de patiënt voor de transplantatie en een nauwkeurige follow-up van potentiële risicofactoren zijn allemaal middelen om laattijdige rejectie te voorkomen.
Keywords
adolescenten, niertransplantatie

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 62.07 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
CORTEVILLE, BEN, and Ann Raes. 2012. “Niertransplantatie Bij Adolescenten: Ethisch Dilemma.” Tijdschrift Voor Geneeskunde 68 (1): 37–40.
APA
CORTEVILLE, B., & Raes, A. (2012). Niertransplantatie bij adolescenten: ethisch dilemma. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE, 68(1), 37–40.
Vancouver
1.
CORTEVILLE B, Raes A. Niertransplantatie bij adolescenten: ethisch dilemma. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 2012;68(1):37–40.
MLA
CORTEVILLE, BEN, and Ann Raes. “Niertransplantatie Bij Adolescenten: Ethisch Dilemma.” TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE 68.1 (2012): 37–40. Print.
@article{1997600,
 abstract   = {Niertransplantatie wordt gezien als de eerstekeuzebehandeling bij jongeren en adolescenten met irreversibel nierfalen. Chronische nierinsuffici{\"e}ntie bij kinderen heeft belangrijke repercussies voor hun groei en ontwikkeling. Transplantatie biedt hiervoor een oplossing, dit in tegenstelling tot nierfunctievervangende therapie. Pre-emptieve transplantatie is de optimale behandeling voor jongeren met terminaal nierfalen. De keerzijde van de medaille is het belangrijke percentage laattijdige rejecties. Therapieontrouw is hiervan de belangrijkste oorzaak en treedt vooral op bij tieners en jongvolwassenen. Toch is dit niet de enige factor. De transitie van pediatrische zorg naar een volwassen eenheid wordt beschouwd als een belangrijke risicofactor voor een verlies van follow-up. Omgevings- en sociale factoren be{\"i}nvloeden mee de therapietrouw. Sommige onderzoekers stellen dat het vermijden van nierfunctievervangende therapie door pre-emptieve transplantatie beduidend bijdraagt tot de verhoogde therapieontrouw, met afstoting van het orgaan als gevolg. De negatieve effecten van dialyse hebben echter een te grote impact op het verdere leven van de pati{\"e}nt, waardoor het ethisch onverantwoord is om adolescenten moedwillig aan de dialyse te brengen. Een grondige voorbereiding op de transplantatie, permanente educatie van de pati{\"e}nt voor de transplantatie en een nauwkeurige follow-up van potenti{\"e}le risicofactoren zijn allemaal middelen om laattijdige rejectie te voorkomen.},
 author    = {CORTEVILLE, BEN and Raes, Ann},
 issn     = {0371-683X},
 journal   = {TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE},
 language   = {dut},
 number    = {1},
 pages    = {37--40},
 title    = {Niertransplantatie bij adolescenten: ethisch dilemma},
 url     = {http://dx.doi.org/10.2143/TVG.68.01.2001109},
 volume    = {68},
 year     = {2012},
}

Altmetric
View in Altmetric