Ghent University Academic Bibliography

Advanced

De roodborst, dichtbij en ver weg

Jenny De Laet UGent (2009) Vogels rondom ons.
abstract
De Roodborst kunnen we gerust omschrijven als een ‘dappere’ zangvogel. Met een dieet van enkel insecten, in de winter aangevuld met bessen en zachte nootjes, verlaat een deel van onze roodborstpopulatie zijn broed- en geboortegebied om in het zuiden te overwinteren. Roodborsten uit meer noordelijke regio’s komen bij ons overwinteren. In dit boek worden deze bewegingen in detail bekeken en besproken. De Roodborst is een echte individualist: alhoewel paarterritoriaal tijdens de broedperiode hanteert hij daarbuiten het motto ‘alleen is beter dan met twee’. Waarom hij dit doet en hoe wordt in dit boek uitgebreid behandeld. Wie kent niet de parelende, melancholische zang van onze Roodborsten? Zelfs tijdens de winter horen we Roodborsten zingen. De gedragsecologische betekenis hiervan komt in dit boek ruimschoots aan bod. Ten slotte wordt ook even ingegaan op het effect van kattenpredatie op enkele zangvogels in een stedelijk milieu. De Huismus en de Roodborst blijken uit recent onderzoek gevoelig te zijn voor kattenpredatie. Beide halen voordeel uit menselijke aanwezigheid maar blijkbaar heeft dit ook een keerzijde. Het herwerkte De Roodborst, dichtbij en ver weg verhaalt over het doen en laten van deze charmante tuinvogel. Bovendien werd het boek aangevuld met de recentste onderzoeksresultaten.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
book
publication status
published
subject
keyword
Behaviour, Birds
series title
Vogels rondom ons
edition
herz. uitg.
pages
112 pages
publisher
VUBPress
place of publication
Brussel
ISBN
9789054876373
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
B1
id
1997185
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-1997185
date created
2012-01-19 15:56:10
date last changed
2017-01-02 09:55:04
@book{1997185,
 abstract   = {De Roodborst kunnen we gerust omschrijven als een {\textquoteleft}dappere{\textquoteright} zangvogel.
Met een dieet van enkel insecten, in de winter aangevuld met bessen en zachte nootjes, verlaat een deel van onze roodborstpopulatie zijn broed- en geboortegebied om in het zuiden te overwinteren. Roodborsten uit meer noordelijke regio{\textquoteright}s komen bij ons overwinteren. In dit boek worden deze bewegingen in detail bekeken en besproken. De Roodborst is een echte individualist: alhoewel paarterritoriaal tijdens de broedperiode hanteert hij daarbuiten het motto {\textquoteleft}alleen is beter dan met twee{\textquoteright}. Waarom hij dit doet en hoe wordt in dit boek uitgebreid behandeld.
Wie kent niet de parelende, melancholische zang van onze Roodborsten? Zelfs tijdens de winter horen we Roodborsten zingen. De gedragsecologische betekenis hiervan komt in dit boek ruimschoots aan bod.
Ten slotte wordt ook even ingegaan op het effect van kattenpredatie op enkele zangvogels in een stedelijk milieu. De Huismus en de Roodborst blijken uit recent onderzoek gevoelig te zijn voor kattenpredatie. Beide halen voordeel uit menselijke aanwezigheid maar blijkbaar heeft dit ook een keerzijde.
Het herwerkte De Roodborst, dichtbij en ver weg verhaalt over het doen en laten van deze charmante tuinvogel. Bovendien werd het boek aangevuld met de recentste onderzoeksresultaten.},
 author    = {De Laet, Jenny},
 isbn     = {9789054876373},
 keyword   = {Behaviour,Birds},
 language   = {dut},
 pages    = {112},
 publisher  = {VUBPress},
 series    = {Vogels rondom ons},
 title    = {De roodborst, dichtbij en ver weg},
 year     = {2009},
}

Chicago
De Laet, Jenny. 2009. De Roodborst, Dichtbij En Ver Weg. Vogels Rondom Ons. herz. uitg. Brussel: VUBPress.
APA
De Laet, J. (2009). De roodborst, dichtbij en ver weg. Vogels rondom ons (herz. uitg.). Brussel: VUBPress.
Vancouver
1.
De Laet J. De roodborst, dichtbij en ver weg. herz. uitg. Vogels rondom ons. Brussel: VUBPress; 2009.
MLA
De Laet, Jenny. De Roodborst, Dichtbij En Ver Weg. herz. uitg. Brussel: VUBPress, 2009. Print.