Advanced search
1 file | 2.73 MB Add to list

Hoofdcommissarissen in ontwikkeling: een verkenning van visies, instrumenten en structuren voor de ontwikkeling van politieleiders in België

(2011)
Author
Organization
Abstract
Aangezien ontwikkelingsmogelijkheden voor leidinggevenden vaak beperkt zijn, zou men kunnen veronderstellen dat de top van een organisatie geen nood heeft aan verdere professionalisering of competentieontwikkeling. Bij het uitvoeren van leidinggevende functies zoals korpschef, diensthoofd of directeur blijven voor politieleiders nochtans vaak veel vragen en problemen onbeantwoord over het door hen gevoerde beleid. Daarenboven moeten ze de belangen van de bestuurlijke en gerechtelijke overheden, het publiek en de eigen organisatie proberen te verenigen en zijn de schijnwerpers van media, politiek en publiek nooit veraf. Desondanks, eens Belgische politieleiders het niveau van hoofdcommissaris bereiken, zijn de structurele mogelijkheden tot vorming, training en ontwikkeling vrijwel onbestaande. De Belgische politieorganisatie staat dus voor een belangrijke uitdaging: de behoefte aan ondersteuning is groot, en de ontwikkeling van hogere politieofficieren verdient meer dan ooit aandacht. De centrale probleemstelling, waarop dit boek zich focust, is niet alleen het gebrek aan, maar evenzeer het belang van competentieontwikkelingsmogelijkheden voor hoofdcommissarissen bij de Belgische federale en lokale politie. De aandacht gaat naar visies, instrumenten en structuren voor de ontwikkeling van politieleiders in Belgie. Deze publicatie is gebaseerd op de resultaten van het onderzoek Hoofdcommissarissen in ontwikkeling: Een onderzoek naar competentievervolmaking bij politieleiders dat in 2009 in opdracht van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken werd uitgevoerd, in de schoot van het Centrum voor Politiestudies. Dit boek is een aanrader voor al wie geïnteresseerd is in politieleiderschap, maar is evenzeer interessant voor wie interesse heeft voor vorming, training en opleiding van leidinggevenden in het algemeen.
Keywords
ontwikkeling, politie, leiderschap

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 2.73 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Bisschop, Lieselot, et al. Hoofdcommissarissen in Ontwikkeling: Een Verkenning van Visies, Instrumenten En Structuren Voor de Ontwikkeling van Politieleiders in België. Vanden Broele, 2011.
APA
Bisschop, L., Bruggeman, W., De Kimpe, S., Easton, M., & Maesschalck, J. (2011). Hoofdcommissarissen in ontwikkeling: een verkenning van visies, instrumenten en structuren voor de ontwikkeling van politieleiders in België. Vanden Broele.
Chicago author-date
Bisschop, Lieselot, Willy Bruggeman, Sofie De Kimpe, Marleen Easton, and Jeroen Maesschalck. 2011. Hoofdcommissarissen in Ontwikkeling: Een Verkenning van Visies, Instrumenten En Structuren Voor de Ontwikkeling van Politieleiders in België. Brugge: Vanden Broele.
Chicago author-date (all authors)
Bisschop, Lieselot, Willy Bruggeman, Sofie De Kimpe, Marleen Easton, and Jeroen Maesschalck. 2011. Hoofdcommissarissen in Ontwikkeling: Een Verkenning van Visies, Instrumenten En Structuren Voor de Ontwikkeling van Politieleiders in België. Brugge: Vanden Broele.
Vancouver
1.
Bisschop L, Bruggeman W, De Kimpe S, Easton M, Maesschalck J. Hoofdcommissarissen in ontwikkeling: een verkenning van visies, instrumenten en structuren voor de ontwikkeling van politieleiders in België. Brugge: Vanden Broele; 2011. 231 p.
IEEE
[1]
L. Bisschop, W. Bruggeman, S. De Kimpe, M. Easton, and J. Maesschalck, Hoofdcommissarissen in ontwikkeling: een verkenning van visies, instrumenten en structuren voor de ontwikkeling van politieleiders in België. Brugge: Vanden Broele, 2011.
@book{1989300,
 abstract   = {{Aangezien ontwikkelingsmogelijkheden voor leidinggevenden vaak beperkt zijn, zou men kunnen veronderstellen dat de top van een organisatie geen nood heeft aan verdere professionalisering of competentieontwikkeling. Bij het uitvoeren van leidinggevende functies zoals korpschef, diensthoofd of directeur blijven voor politieleiders nochtans vaak veel vragen en problemen onbeantwoord over het door hen gevoerde beleid. Daarenboven moeten ze de belangen van de bestuurlijke en gerechtelijke overheden, het publiek en de eigen organisatie proberen te verenigen en zijn de schijnwerpers van media, politiek en publiek nooit veraf. Desondanks, eens Belgische politieleiders het niveau van hoofdcommissaris bereiken, zijn de structurele mogelijkheden tot vorming, training en ontwikkeling vrijwel onbestaande. De Belgische politieorganisatie staat dus voor een belangrijke uitdaging: de behoefte aan ondersteuning is groot, en de ontwikkeling van hogere politieofficieren verdient meer dan ooit aandacht. De centrale probleemstelling, waarop dit boek zich focust, is niet alleen het gebrek aan, maar evenzeer het belang van competentieontwikkelingsmogelijkheden voor hoofdcommissarissen bij de Belgische federale en lokale politie. De aandacht gaat naar visies, instrumenten en structuren voor de ontwikkeling van politieleiders in Belgie. Deze publicatie is gebaseerd op de resultaten van het onderzoek Hoofdcommissarissen in ontwikkeling: Een onderzoek naar competentievervolmaking bij politieleiders dat in 2009 in opdracht van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken werd uitgevoerd, in de schoot van het Centrum voor Politiestudies. Dit boek is een aanrader voor al wie geïnteresseerd is in politieleiderschap, maar is evenzeer interessant voor wie interesse heeft voor vorming, training en opleiding van leidinggevenden in het algemeen.}},
 author    = {{Bisschop, Lieselot and Bruggeman, Willy and De Kimpe, Sofie and Easton, Marleen and Maesschalck, Jeroen}},
 isbn     = {{9789049604998}},
 issn     = {{1379-5732}},
 keywords   = {{ontwikkeling,politie,leiderschap}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{231}},
 publisher  = {{Vanden Broele}},
 title    = {{Hoofdcommissarissen in ontwikkeling: een verkenning van visies, instrumenten en structuren voor de ontwikkeling van politieleiders in België}},
 year     = {{2011}},
}