Advanced search
1 file | 301.67 KB

Genderquota doorbreken glazen plafond in raden van bestuur

(2012) DE JURISTENKRANT (DEURNE). 241(11 januari). p.3-3
Author
Organization
Abstract
De invoering van genderquota voor raden van bestuur heeft heel wat stof doen opwaaien, maar alea iacta est. Onder Europese druk zal het glazen plafond in de top van de Belgische bedrijfswereld worden doorbroken. De wet van 28 juli 2011 stelt immers de invoering van een genderquotum van minimum één derde voorop in de raden van bestuur van beursgenoteerde ondernemingen en overheidsbedrijven. De quotawet van 28 juli 2011 voert een nieuw artikel 518bis W. Venn. in en legt beursgenoteerde ondernemingen de verplichting op om tegen 2017 het aantal vrouwen in de raad van bestuur uit te breiden tot mimimaal één derde. Bovendien moeten ook overheidsbedrijven dit quotum naleven en ingevolge hun voorbeeldfunctie geldt deze verplichting al vanaf 2012. Vennootschappen en overheidsbedrijven die niet aan het quotum voldoen, zullen bestraft worden. Met de quota legt de wetgever een resultaatsverbintenis op, terwijl voorheen de nadruk eerder lag op gelijke kansen. De vraag kan worden gesteld of genderquota enerzijds een grondwettig en anderzijds een sociaal wenselijk en effectief middel zijn om het beoogde doel te bereiken.
Keywords
minderheidsquota, Genderquota, affirmative action, positieve actie, raad van bestuur, rechtssociologie, vrijheid van vereniging, intersectionalitiet, kruispuntdenken, gelijkheidsbeginsel

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 301.67 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Goossens, Jurgen, and Laura Van den Broeck. 2012. “Genderquota Doorbreken Glazen Plafond in Raden Van Bestuur.” De Juristenkrant (deurne) 241 (11 januari): 3–3.
APA
Goossens, Jurgen, & Van den Broeck, L. (2012). Genderquota doorbreken glazen plafond in raden van bestuur. DE JURISTENKRANT (DEURNE), 241(11 januari), 3–3.
Vancouver
1.
Goossens J, Van den Broeck L. Genderquota doorbreken glazen plafond in raden van bestuur. DE JURISTENKRANT (DEURNE). 2012;241(11 januari):3–3.
MLA
Goossens, Jurgen, and Laura Van den Broeck. “Genderquota Doorbreken Glazen Plafond in Raden Van Bestuur.” DE JURISTENKRANT (DEURNE) 241.11 januari (2012): 3–3. Print.
@article{1986540,
 abstract   = {De invoering van genderquota voor raden van bestuur heeft heel wat stof doen opwaaien, maar alea iacta est. Onder Europese druk zal het glazen plafond in de top van de Belgische bedrijfswereld worden doorbroken. De wet van 28 juli 2011 stelt immers de invoering van een genderquotum van minimum {\'e}{\'e}n derde voorop in de raden van bestuur van beursgenoteerde ondernemingen en overheidsbedrijven. De quotawet van 28 juli 2011 voert een nieuw artikel 518bis W. Venn. in en legt beursgenoteerde ondernemingen de verplichting op om tegen 2017 het aantal vrouwen in de raad van bestuur uit te breiden tot mimimaal {\'e}{\'e}n derde. Bovendien moeten ook overheidsbedrijven dit quotum naleven en ingevolge hun voorbeeldfunctie geldt deze verplichting al vanaf 2012. Vennootschappen en overheidsbedrijven die niet aan het quotum voldoen, zullen bestraft worden. Met de quota legt de wetgever een resultaatsverbintenis op, terwijl voorheen de nadruk eerder lag op gelijke kansen. De vraag kan worden gesteld of genderquota enerzijds een grondwettig en anderzijds een sociaal wenselijk en effectief middel zijn om het beoogde doel te bereiken.},
 author    = {Goossens, Jurgen and Van den Broeck, Laura},
 issn     = {1374-3538},
 journal   = {DE JURISTENKRANT (DEURNE)},
 language   = {dut},
 number    = {11 januari},
 pages    = {3--3},
 title    = {Genderquota doorbreken glazen plafond in raden van bestuur},
 volume    = {241},
 year     = {2012},
}