Advanced search
1 file | 3.19 MB

Celan auseinandergeschrieben: Paul Celan in de Nederlandstalige poëzie

(2011)
Author
Promoter
(UGent) and Dirk De Geest
Organization
Abstract
Uitgaande van intertekstualiteits- en invloedentheorieën van Michael Riffaterre, Harold Bloom en Gérard Genette wordt een model gepresenteerd waarmee literaire invloed beschreven kan worden. Dat wordt toegepast op het geval Paul Celan: er wordt nagegaan hoe leven en werk van Celan in het Nederlandstalige veld functioneren. Het is de productieve receptie van een van de belangrijkste Duitstalige dichters die hier centraal staat: hoe worden zijn levensverhaal en zijn lyriek in de Lage Landen door auteurs gelezen en verwerkt? Door een intertekstuele lectuur lichten niet alleen verwijzingen naar, allusies op en citaten uit het werk van de Duitstalige dichter op, maar wordt ook duidelijk welke rol Celan gespeeld heeft in de ontwikkeling van de Nederlandstalige dichters die het onderwerp van de studie vormen. Niet alleen op tekstueel vlak, maar ook op poëticaal gebied wordt de impact nagegaan. Aan bod komen volgende dichters: Boudewijn Büch, Mustafa Stitou, Louis Ferron, Jan Kuijper, Huub Beurskens, Peter Nijmeijer, J. Bernlef, Koen Stassijns, Peter Theunynck, Hugues Catharin, Jacques Hamelink, Leonard Nolens, C.O. Jellema, Hans Tentije, Stefan Hertmans en Jan Lauwereyns.
Keywords
Influence, Dutch poetry, Paul Celan, intertextuality

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 3.19 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
De Strycker, Carl. 2011. “Celan Auseinandergeschrieben: Paul Celan in De Nederlandstalige Poëzie”. Ghent, Belgium: Ghent University, Department of Literature.
APA
De Strycker, C. (2011). Celan auseinandergeschrieben: Paul Celan in de Nederlandstalige poëzie. Ghent University, Department of Literature, Ghent, Belgium.
Vancouver
1.
De Strycker C. Celan auseinandergeschrieben: Paul Celan in de Nederlandstalige poëzie. [Ghent, Belgium]: Ghent University, Department of Literature; 2011.
MLA
De Strycker, Carl. “Celan Auseinandergeschrieben: Paul Celan in De Nederlandstalige Poëzie.” 2011 : n. pag. Print.
@phdthesis{1981291,
 abstract   = {Uitgaande van intertekstualiteits- en invloedentheorie{\"e}n van Michael Riffaterre, Harold Bloom en G{\'e}rard Genette wordt een model gepresenteerd waarmee literaire invloed beschreven kan worden. Dat wordt toegepast op het geval Paul Celan: er wordt nagegaan hoe leven en werk van Celan in het Nederlandstalige veld functioneren. Het is de productieve receptie van een van de belangrijkste Duitstalige dichters die hier centraal staat: hoe worden zijn levensverhaal en zijn lyriek in de Lage Landen door auteurs gelezen en verwerkt? Door een intertekstuele lectuur lichten niet alleen verwijzingen naar, allusies op en citaten uit het werk van de Duitstalige dichter op, maar wordt ook duidelijk welke rol Celan gespeeld heeft in de ontwikkeling van de Nederlandstalige dichters die het onderwerp van de studie vormen. Niet alleen op tekstueel vlak, maar ook op po{\"e}ticaal gebied wordt de impact nagegaan. Aan bod komen volgende dichters: Boudewijn B{\"u}ch, Mustafa Stitou, Louis Ferron, Jan Kuijper, Huub Beurskens, Peter Nijmeijer, J. Bernlef, Koen Stassijns, Peter Theunynck, Hugues Catharin, Jacques Hamelink, Leonard Nolens, C.O. Jellema, Hans Tentije, Stefan Hertmans en Jan Lauwereyns.},
 author    = {De Strycker, Carl},
 isbn     = {9789070830380},
 keyword   = {Influence,Dutch poetry,Paul Celan,intertextuality},
 language   = {dut},
 pages    = {380},
 publisher  = {Ghent University, Department of Literature},
 school    = {Ghent University},
 title    = {Celan auseinandergeschrieben: Paul Celan in de Nederlandstalige po{\"e}zie},
 year     = {2011},
}