Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Celan auseinandergeschrieben: Paul Celan in de Nederlandstalige poëzie

Carl De Strycker UGent (2011)
abstract
Uitgaande van intertekstualiteits- en invloedentheorieën van Michael Riffaterre, Harold Bloom en Gérard Genette wordt een model gepresenteerd waarmee literaire invloed beschreven kan worden. Dat wordt toegepast op het geval Paul Celan: er wordt nagegaan hoe leven en werk van Celan in het Nederlandstalige veld functioneren. Het is de productieve receptie van een van de belangrijkste Duitstalige dichters die hier centraal staat: hoe worden zijn levensverhaal en zijn lyriek in de Lage Landen door auteurs gelezen en verwerkt? Door een intertekstuele lectuur lichten niet alleen verwijzingen naar, allusies op en citaten uit het werk van de Duitstalige dichter op, maar wordt ook duidelijk welke rol Celan gespeeld heeft in de ontwikkeling van de Nederlandstalige dichters die het onderwerp van de studie vormen. Niet alleen op tekstueel vlak, maar ook op poëticaal gebied wordt de impact nagegaan. Aan bod komen volgende dichters: Boudewijn Büch, Mustafa Stitou, Louis Ferron, Jan Kuijper, Huub Beurskens, Peter Nijmeijer, J. Bernlef, Koen Stassijns, Peter Theunynck, Hugues Catharin, Jacques Hamelink, Leonard Nolens, C.O. Jellema, Hans Tentije, Stefan Hertmans en Jan Lauwereyns.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
promoter
UGent and Dirk De Geest
organization
year
type
dissertation
publication status
published
subject
keyword
Influence, Dutch poetry, Paul Celan, intertextuality
pages
380 pages
publisher
Ghent University, Department of Literature
place of publication
Ghent, Belgium
defense location
Gent: Faculteit Letteren en wijsbegeerte
defense date
2001-09-02 14:00
ISBN
9789070830380
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
D1
copyright statement
I have retained and own the full copyright for this publication
id
1981291
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-1981291
date created
2012-01-10 08:26:39
date last changed
2017-01-16 10:38:38
@phdthesis{1981291,
 abstract   = {Uitgaande van intertekstualiteits- en invloedentheorie{\"e}n van Michael Riffaterre, Harold Bloom en G{\'e}rard Genette wordt een model gepresenteerd waarmee literaire invloed beschreven kan worden. Dat wordt toegepast op het geval Paul Celan: er wordt nagegaan hoe leven en werk van Celan in het Nederlandstalige veld functioneren. Het is de productieve receptie van een van de belangrijkste Duitstalige dichters die hier centraal staat: hoe worden zijn levensverhaal en zijn lyriek in de Lage Landen door auteurs gelezen en verwerkt? Door een intertekstuele lectuur lichten niet alleen verwijzingen naar, allusies op en citaten uit het werk van de Duitstalige dichter op, maar wordt ook duidelijk welke rol Celan gespeeld heeft in de ontwikkeling van de Nederlandstalige dichters die het onderwerp van de studie vormen. Niet alleen op tekstueel vlak, maar ook op po{\"e}ticaal gebied wordt de impact nagegaan. Aan bod komen volgende dichters: Boudewijn B{\"u}ch, Mustafa Stitou, Louis Ferron, Jan Kuijper, Huub Beurskens, Peter Nijmeijer, J. Bernlef, Koen Stassijns, Peter Theunynck, Hugues Catharin, Jacques Hamelink, Leonard Nolens, C.O. Jellema, Hans Tentije, Stefan Hertmans en Jan Lauwereyns.},
 author    = {De Strycker, Carl},
 isbn     = {9789070830380},
 keyword   = {Influence,Dutch poetry,Paul Celan,intertextuality},
 language   = {dut},
 pages    = {380},
 publisher  = {Ghent University, Department of Literature},
 school    = {Ghent University},
 title    = {Celan auseinandergeschrieben: Paul Celan in de Nederlandstalige po{\"e}zie},
 year     = {2011},
}

Chicago
De Strycker, Carl. 2011. “Celan Auseinandergeschrieben: Paul Celan in De Nederlandstalige Poëzie”. Ghent, Belgium: Ghent University, Department of Literature.
APA
De Strycker, C. (2011). Celan auseinandergeschrieben: Paul Celan in de Nederlandstalige poëzie. Ghent University, Department of Literature, Ghent, Belgium.
Vancouver
1.
De Strycker C. Celan auseinandergeschrieben: Paul Celan in de Nederlandstalige poëzie. [Ghent, Belgium]: Ghent University, Department of Literature; 2011.
MLA
De Strycker, Carl. “Celan Auseinandergeschrieben: Paul Celan in De Nederlandstalige Poëzie.” 2011 : n. pag. Print.