Advanced search
1 file | 46.51 MB

Roma Interrotta : the urbs that is not a capital

Maarten Delbeke (UGent)
(2011) INCONTRI . 26(2). p.37-49
Author
Organization
Abstract
In 1978 wordt het project Roma Interrotta tentoongesteld, ontwerpen voor Rome van twaalf internationaal gerenommeerde architecten op basis van het Nuova Pianta di Roma van Giambattista Nolli uit 1748. De titel en het opzet van het project onderlijnen zijn kritische dimensie: de ontwikkeling van Rome is ‘onderbroken’ in het midden van de achttiende eeuw, en met name na 1870 is de stad zo dramatisch getransformeerd dat ze nog nauwelijks de sporen van haar historische ontwikkeling draagt. De ontwerpen zijn even zovele pogingen om opnieuw bij deze ontwikkeling aan te knopen. Deze bijdrage onderzoekt de ideeën die in het midden van de jaren 1970 over Roma capitale leefden binnen de architectuurhistoriografie en bij architecten, om beter te begrijpen wat deze radicale afwijzing van het Terza Roma motiveerde en waarom die afwijzing op dat moment actueel en belangrijk was. Het barokke Rome zoals dat door Nolli is verbeeld, fungeert binnen de architectuurcultuur als een ideaalbeeld van de stad, dat evenwel is losgemaakt van enige historische of politieke betekenis. De voorstellen van Roma Interrotta zijn daarom niet alleen exemplarisch voor het architectuurdebat dat toendertijd is gevoerd, maar ook voor de inherente limieten en lacunes van dat debat.
Keywords
Urbanism, Rome, 19th century, Roma Interrotta

Downloads

 • Delbeke 2011 Incontri 26 2 37.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 46.51 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Delbeke, Maarten. 2011. “Roma Interrotta : the Urbs That Is Not a Capital.” Incontri 26 (2): 37–49.
APA
Delbeke, M. (2011). Roma Interrotta : the urbs that is not a capital. INCONTRI , 26(2), 37–49.
Vancouver
1.
Delbeke M. Roma Interrotta : the urbs that is not a capital. INCONTRI . 2011;26(2):37–49.
MLA
Delbeke, Maarten. “Roma Interrotta : the Urbs That Is Not a Capital.” INCONTRI 26.2 (2011): 37–49. Print.
@article{1971243,
 abstract   = {In 1978 wordt het project Roma Interrotta tentoongesteld, ontwerpen voor Rome van twaalf internationaal gerenommeerde architecten op basis van het Nuova Pianta di Roma van Giambattista Nolli uit 1748. De titel en het opzet van het project onderlijnen zijn kritische dimensie: de ontwikkeling van Rome is {\textquoteleft}onderbroken{\textquoteright} in het midden van de achttiende eeuw, en met name na 1870 is de stad zo dramatisch getransformeerd dat ze nog nauwelijks de sporen van haar historische ontwikkeling draagt. De ontwerpen zijn even zovele pogingen om opnieuw bij deze ontwikkeling aan te knopen.
Deze bijdrage onderzoekt de idee{\"e}n die in het midden van de jaren 1970 over Roma capitale leefden binnen de architectuurhistoriografie en bij architecten, om beter te begrijpen wat deze radicale afwijzing van het Terza Roma motiveerde en waarom die afwijzing op dat moment actueel en belangrijk was. Het barokke Rome zoals dat door Nolli is verbeeld, fungeert binnen de architectuurcultuur als een ideaalbeeld van de stad, dat evenwel is losgemaakt van enige historische of politieke betekenis. De voorstellen van Roma Interrotta zijn daarom niet alleen exemplarisch voor het architectuurdebat dat toendertijd is gevoerd, maar ook voor de inherente limieten en lacunes van dat debat.},
 author    = {Delbeke, Maarten},
 issn     = {0169-3379},
 journal   = {INCONTRI },
 keyword   = {Urbanism,Rome,19th century,Roma Interrotta},
 language   = {eng},
 number    = {2},
 pages    = {37--49},
 title    = {Roma Interrotta : the urbs that is not a capital},
 volume    = {26},
 year     = {2011},
}