Advanced search

Tieranny van Eigenbaat (1679): toneel als wapen tegen oranje

Author
Organization
Abstract
Tieranny van Eigenbaat (1679) is een toneelstuk met muziek dat je als toneelliefhebber in de vroege achttiende eeuw zeer zeker 'gezien moest hebben'. Het stuk werd na de première in de Amsterdamse Schouwburg in 1680 meteen verboden, omdat het beledigend zou zijn voor de stadhouder-koning Willem III. Betere reclame was niet mogelijk. na de dood van de stadhouder brachten zijn tegenstanders het stuk bewust weer op het toneel. Het propagandastuk was een kassucces. Tot ver in de achttiende eeuw bleef het een bijzonder populair propagandastuk.
Keywords
achttiende eeuw, Amsterdam, stedelijke politiek, zeventiende eeuw, propaganda, toneel

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
van der Haven, Kornee, Tanja Holzhey, and Rudolf Rasch. 2008. Tieranny Van Eigenbaat (1679): Toneel Als Wapen Tegen Oranje. Duivelshoeksreeks. Vol. 16. Zoeterwoude, Nederland: Astraea.
APA
van der Haven, K., Holzhey, T., & Rasch, R. (2008). Tieranny van Eigenbaat (1679): toneel als wapen tegen oranje. Duivelshoeksreeks (Vol. 16). Zoeterwoude, Nederland: Astraea.
Vancouver
1.
van der Haven K, Holzhey T, Rasch R. Tieranny van Eigenbaat (1679): toneel als wapen tegen oranje. Duivelshoeksreeks. Zoeterwoude, Nederland: Astraea; 2008.
MLA
van der Haven, Kornee, Tanja Holzhey, and Rudolf Rasch. Tieranny Van Eigenbaat (1679): Toneel Als Wapen Tegen Oranje. Vol. 16. Zoeterwoude, Nederland: Astraea, 2008. Print.
@book{1960485,
 abstract   = {Tieranny van Eigenbaat (1679) is een toneelstuk met muziek dat je als toneelliefhebber in de vroege achttiende eeuw zeer zeker 'gezien moest hebben'. Het stuk werd na de premi{\`e}re in de Amsterdamse Schouwburg in 1680 meteen verboden, omdat het beledigend zou zijn voor de stadhouder-koning Willem III. Betere reclame was niet mogelijk. na de dood van de stadhouder brachten zijn tegenstanders het stuk bewust weer op het toneel. Het propagandastuk was een kassucces. Tot ver in de achttiende eeuw bleef het een bijzonder populair propagandastuk.},
 author    = {van der Haven, Kornee and Holzhey, Tanja and Rasch, Rudolf},
 isbn     = {9789075179262},
 keyword   = {achttiende eeuw,Amsterdam,stedelijke politiek,zeventiende eeuw,propaganda,toneel},
 language   = {dut},
 pages    = {224},
 publisher  = {Astraea},
 series    = {Duivelshoeksreeks},
 title    = {Tieranny van Eigenbaat (1679): toneel als wapen tegen oranje},
 url     = {http://www.uitgeverijastraea.nl/duivelshoekreeks/\#16},
 volume    = {16},
 year     = {2008},
}