Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Het effect van de menopauze en hormonale substitutie op de spreektoonhoogte

Evelien D'haeseleer UGent, Herman Depypere UGent, Sofie Claeys UGent and Kristiane Van Lierde UGent (2011) LOGOPEDIE (HERENTALS). 24(4). p.4-8
abstract
In een steeds ouder wordende populatie groeit naast het belang van een lang leven vooral de interesse voor de quality of life. Het behouden van een kwaliteitsvolle stem is voor vele vrouwen dan ook belangrijk. Bij menopauzale vrouwen spelen hierbij naast het natuurlijke verouderingsproces van de stem ook hormonale factoren een belangrijke rol. De doelstelling van dit artikel is het vergelijken van de spreektoonhoogte van premenopauzale vrouwen met deze van drie groepen van postmenopauzale vrouwen (met hormonale substitutie, zonder hormonale substitutie en een hoge BMI en zonder hormonale substitutie en een lage BMI). Voor deze vergelijking werd gebruik gemaakt van ANCOVA met leeftijd als covariabele. Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat enkel de postmenopauzale vrouwen zonder hormonale substitutie en een lage BMI een significant lagere toonhoogte vertonen in vergelijking met de premenopauzale vrouwen.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
journalArticle (original)
publication status
published
subject
keyword
spreektoonhoogte, geslachtshormonen, menopauze, stemveroudering
journal title
LOGOPEDIE (HERENTALS)
Logopedie (Herentals)
volume
24
issue
4
issue title
Vocologie : stem en spreekstoornissen
pages
4 - 8
ISSN
1370-706X
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
A2
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
id
1945746
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-1945746
date created
2011-11-21 15:24:54
date last changed
2016-12-19 15:39:34
@article{1945746,
 abstract   = {In een steeds ouder wordende populatie groeit naast het belang van een lang leven vooral de interesse voor de quality of life. Het behouden van een kwaliteitsvolle stem is voor vele vrouwen dan ook belangrijk. Bij menopauzale vrouwen spelen hierbij naast het natuurlijke verouderingsproces van de stem ook hormonale factoren een belangrijke rol. De doelstelling van dit artikel is het vergelijken van de spreektoonhoogte van premenopauzale vrouwen met deze van drie groepen van postmenopauzale vrouwen (met hormonale substitutie, zonder hormonale substitutie en een hoge BMI en zonder hormonale substitutie en een lage BMI). Voor deze vergelijking werd gebruik gemaakt van ANCOVA met leeftijd als covariabele. Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat enkel de postmenopauzale vrouwen zonder hormonale substitutie en een lage BMI een significant lagere toonhoogte vertonen in vergelijking met de premenopauzale vrouwen.},
 author    = {D'haeseleer, Evelien and Depypere, Herman and Claeys, Sofie and Van Lierde, Kristiane},
 issn     = {1370-706X},
 journal   = {LOGOPEDIE (HERENTALS)},
 keyword   = {spreektoonhoogte,geslachtshormonen,menopauze,stemveroudering},
 language   = {dut},
 number    = {4},
 pages    = {4--8},
 title    = {Het effect van de menopauze en hormonale substitutie op de spreektoonhoogte},
 volume    = {24},
 year     = {2011},
}

Chicago
D’haeseleer, Evelien, Herman Depypere, Sofie Claeys, and Kristiane Van Lierde. 2011. “Het Effect Van De Menopauze En Hormonale Substitutie Op De Spreektoonhoogte.” Logopedie (herentals) 24 (4): 4–8.
APA
D’haeseleer, E., Depypere, H., Claeys, S., & Van Lierde, K. (2011). Het effect van de menopauze en hormonale substitutie op de spreektoonhoogte. LOGOPEDIE (HERENTALS), 24(4), 4–8.
Vancouver
1.
D’haeseleer E, Depypere H, Claeys S, Van Lierde K. Het effect van de menopauze en hormonale substitutie op de spreektoonhoogte. LOGOPEDIE (HERENTALS). 2011;24(4):4–8.
MLA
D’haeseleer, Evelien, Herman Depypere, Sofie Claeys, et al. “Het Effect Van De Menopauze En Hormonale Substitutie Op De Spreektoonhoogte.” LOGOPEDIE (HERENTALS) 24.4 (2011): 4–8. Print.