Advanced search
1 file | 222.88 KB

De sociaaleconomische integratie van etnische minderheden: de rol van interklasse en interetnische contacten

(2011) MIGRANTENSTUDIES. 27(2). p.205-214
Author
Organization
Abstract
In deze bijdrage voor het afscheidsnummer van MigrantenStudies reflecteren we kritisch over twee zaken. Eerst gaan we na in welke mate etnische ongelijkheden in sociale netwerken de sociaaleconomische achterstelling van etnische minderheden in Nederland en België kunnen verklaren. Vervolgens beschouwen we de mate waarin interetnische contacten beter zijn voor de sociaaleconomische integratie van etnische minderheden dan intra-etnische contacten. Ten eerste suggereert het bestaande onderzoek dat etnische minderheden in Nederland en België minder sociale contacten uit de hogere sociaaleconomische cirkels van de maatschappij hebben dan etnische Nederlanders of Belgen. Er zijn indicaties dat deze etnische verschillen in sociale netwerken zowel voorvloeien uit als resulteren in minder goede posities op de arbeidsmarkt van etnische minderheden. Er is echter meer longitudinaal onderzoek nodig naar zowel de determinanten als de arbeidsmarktgevolgen van deze ongelijkheden in sociale netwerken. Ten tweede stellen een aantal studies vast dat interetnische contacten de sociaaleconomische integratie van etnische minderheden meer bevorderen dan intra-etnische contacten. In deze bijdrage werd echter beargumenteerd dat interklasse contacten eerder dan interetnische contacten belangrijk zijn voor migranten. Hiermee is niet gezegd dat interetnische contacten niet belangrijk kunnen zijn omwille van andere redenen. Samengevat lijken interetnische contacten voornamelijk nuttig te zijn voor de sociale cohesie van een samenleving in zijn geheel, maar zijn het voornamelijk interklasse contacten die cruciaal zijn voor de sociaaleconomische integratie van migranten.
Keywords
etnische minderheden, integratie, arbeidsmarkt, sociaal kapitaal, interetnische contacten, interklasse contacten

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 222.88 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Verhaeghe, Pieter-Paul. 2011. “De Sociaaleconomische Integratie Van Etnische Minderheden: De Rol Van Interklasse En Interetnische Contacten.” Migrantenstudies 27 (2): 205–214.
APA
Verhaeghe, P.-P. (2011). De sociaaleconomische integratie van etnische minderheden: de rol van interklasse en interetnische contacten. MIGRANTENSTUDIES, 27(2), 205–214.
Vancouver
1.
Verhaeghe P-P. De sociaaleconomische integratie van etnische minderheden: de rol van interklasse en interetnische contacten. MIGRANTENSTUDIES. 2011;27(2):205–14.
MLA
Verhaeghe, Pieter-Paul. “De Sociaaleconomische Integratie Van Etnische Minderheden: De Rol Van Interklasse En Interetnische Contacten.” MIGRANTENSTUDIES 27.2 (2011): 205–214. Print.
@article{1942414,
 abstract   = {In deze bijdrage voor het afscheidsnummer van MigrantenStudies reflecteren we kritisch over twee zaken. Eerst gaan we na in welke mate etnische ongelijkheden in sociale netwerken de sociaaleconomische achterstelling van etnische minderheden in Nederland en Belgi{\"e} kunnen verklaren. Vervolgens beschouwen we de mate waarin interetnische contacten beter zijn voor de sociaaleconomische integratie van etnische minderheden dan intra-etnische contacten. Ten eerste suggereert het bestaande onderzoek dat etnische minderheden in Nederland en Belgi{\"e} minder sociale contacten uit de hogere sociaaleconomische cirkels van de maatschappij hebben dan etnische Nederlanders of Belgen. Er zijn indicaties dat deze etnische verschillen in sociale netwerken zowel voorvloeien uit als resulteren in minder goede posities op de arbeidsmarkt van etnische minderheden. Er is echter meer longitudinaal onderzoek nodig naar zowel de determinanten als de arbeidsmarktgevolgen van deze ongelijkheden in sociale netwerken. Ten tweede stellen een aantal studies vast dat interetnische contacten de sociaaleconomische integratie van etnische minderheden meer bevorderen dan intra-etnische contacten. In deze bijdrage werd echter beargumenteerd dat interklasse contacten eerder dan interetnische contacten belangrijk zijn voor migranten. Hiermee is niet gezegd dat interetnische contacten niet belangrijk kunnen zijn omwille van andere redenen. Samengevat lijken interetnische contacten voornamelijk nuttig te zijn voor de sociale cohesie van een samenleving in zijn geheel, maar zijn het voornamelijk interklasse contacten die cruciaal zijn voor de sociaaleconomische integratie van migranten.},
 author    = {Verhaeghe, Pieter-Paul},
 issn     = {0169-5169},
 journal   = {MIGRANTENSTUDIES},
 language   = {dut},
 number    = {2},
 pages    = {205--214},
 title    = {De sociaaleconomische integratie van etnische minderheden: de rol van interklasse en interetnische contacten},
 volume    = {27},
 year     = {2011},
}