Ghent University Academic Bibliography

Advanced

De sociaaleconomische integratie van etnische minderheden: de rol van interklasse en interetnische contacten

Pieter-Paul Verhaeghe UGent (2011) MIGRANTENSTUDIES. 27(2). p.205-214
abstract
In deze bijdrage voor het afscheidsnummer van MigrantenStudies reflecteren we kritisch over twee zaken. Eerst gaan we na in welke mate etnische ongelijkheden in sociale netwerken de sociaaleconomische achterstelling van etnische minderheden in Nederland en België kunnen verklaren. Vervolgens beschouwen we de mate waarin interetnische contacten beter zijn voor de sociaaleconomische integratie van etnische minderheden dan intra-etnische contacten. Ten eerste suggereert het bestaande onderzoek dat etnische minderheden in Nederland en België minder sociale contacten uit de hogere sociaaleconomische cirkels van de maatschappij hebben dan etnische Nederlanders of Belgen. Er zijn indicaties dat deze etnische verschillen in sociale netwerken zowel voorvloeien uit als resulteren in minder goede posities op de arbeidsmarkt van etnische minderheden. Er is echter meer longitudinaal onderzoek nodig naar zowel de determinanten als de arbeidsmarktgevolgen van deze ongelijkheden in sociale netwerken. Ten tweede stellen een aantal studies vast dat interetnische contacten de sociaaleconomische integratie van etnische minderheden meer bevorderen dan intra-etnische contacten. In deze bijdrage werd echter beargumenteerd dat interklasse contacten eerder dan interetnische contacten belangrijk zijn voor migranten. Hiermee is niet gezegd dat interetnische contacten niet belangrijk kunnen zijn omwille van andere redenen. Samengevat lijken interetnische contacten voornamelijk nuttig te zijn voor de sociale cohesie van een samenleving in zijn geheel, maar zijn het voornamelijk interklasse contacten die cruciaal zijn voor de sociaaleconomische integratie van migranten.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
journalArticle (original)
publication status
published
subject
keyword
etnische minderheden, integratie, arbeidsmarkt, sociaal kapitaal, interetnische contacten, interklasse contacten
journal title
MIGRANTENSTUDIES
Migrantenstudies
volume
27
issue
2
issue title
Afscheidsnummer
pages
205 - 214
ISSN
0169-5169
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
A2
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
VABB id
c:vabb:321785
VABB type
VABB-1
id
1942414
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-1942414
date created
2011-11-14 08:39:27
date last changed
2016-12-19 15:46:40
@article{1942414,
 abstract   = {In deze bijdrage voor het afscheidsnummer van MigrantenStudies reflecteren we kritisch over twee zaken. Eerst gaan we na in welke mate etnische ongelijkheden in sociale netwerken de sociaaleconomische achterstelling van etnische minderheden in Nederland en Belgi{\"e} kunnen verklaren. Vervolgens beschouwen we de mate waarin interetnische contacten beter zijn voor de sociaaleconomische integratie van etnische minderheden dan intra-etnische contacten. Ten eerste suggereert het bestaande onderzoek dat etnische minderheden in Nederland en Belgi{\"e} minder sociale contacten uit de hogere sociaaleconomische cirkels van de maatschappij hebben dan etnische Nederlanders of Belgen. Er zijn indicaties dat deze etnische verschillen in sociale netwerken zowel voorvloeien uit als resulteren in minder goede posities op de arbeidsmarkt van etnische minderheden. Er is echter meer longitudinaal onderzoek nodig naar zowel de determinanten als de arbeidsmarktgevolgen van deze ongelijkheden in sociale netwerken. Ten tweede stellen een aantal studies vast dat interetnische contacten de sociaaleconomische integratie van etnische minderheden meer bevorderen dan intra-etnische contacten. In deze bijdrage werd echter beargumenteerd dat interklasse contacten eerder dan interetnische contacten belangrijk zijn voor migranten. Hiermee is niet gezegd dat interetnische contacten niet belangrijk kunnen zijn omwille van andere redenen. Samengevat lijken interetnische contacten voornamelijk nuttig te zijn voor de sociale cohesie van een samenleving in zijn geheel, maar zijn het voornamelijk interklasse contacten die cruciaal zijn voor de sociaaleconomische integratie van migranten.},
 author    = {Verhaeghe, Pieter-Paul},
 issn     = {0169-5169},
 journal   = {MIGRANTENSTUDIES},
 keyword   = {etnische minderheden,integratie,arbeidsmarkt,sociaal kapitaal,interetnische contacten,interklasse contacten},
 language   = {dut},
 number    = {2},
 pages    = {205--214},
 title    = {De sociaaleconomische integratie van etnische minderheden: de rol van interklasse en interetnische contacten},
 volume    = {27},
 year     = {2011},
}

Chicago
Verhaeghe, Pieter-Paul. 2011. “De Sociaaleconomische Integratie Van Etnische Minderheden: De Rol Van Interklasse En Interetnische Contacten.” Migrantenstudies 27 (2): 205–214.
APA
Verhaeghe, P.-P. (2011). De sociaaleconomische integratie van etnische minderheden: de rol van interklasse en interetnische contacten. MIGRANTENSTUDIES, 27(2), 205–214.
Vancouver
1.
Verhaeghe P-P. De sociaaleconomische integratie van etnische minderheden: de rol van interklasse en interetnische contacten. MIGRANTENSTUDIES. 2011;27(2):205–14.
MLA
Verhaeghe, Pieter-Paul. “De Sociaaleconomische Integratie Van Etnische Minderheden: De Rol Van Interklasse En Interetnische Contacten.” MIGRANTENSTUDIES 27.2 (2011): 205–214. Print.