Advanced search
1 file | 806.56 KB Add to list

Van goddelijk model tot gebruiker: de mens als maat van de architectuur

Dirk De Meyer (UGent)
Author
Organization
Abstract
De teksten van de Rennaissance, die in de Westerse architectuur de regels vastleggen voor de volgende eeuwen, ontwikkelden een logocentrisch en christelijk-antropocentrisch discours dat het lichaam — en in het bijzonder het mannelijke lichaam — aan de basis legde van (onbewuste) architecturale regels en configuraties. Het essay start met het situeren van deze traditie en toont op welke wijze de menselijke gestalte schuilt in de gebouwen en hoe zijn (en haar) proporties alle onderdelen ervan bepalen. In de zestiende eeuw breekt het lichaam als het ware naar buiten — soms in buitenissige, maniëristische aberraties. Er ontstaan bovendien fascinerende uitwisselingen tussen de representatie van de mens en die van het gebouw. Met de start van de moderniteit worden, vanaf de late zeventiende eeuw, deze klassieke harmonieën uitgedaagd en treden er verschuivingen op in de verhoudingen tussen het menselijke lichaam en de architectuur. In het proces van verweven van moderniteit, gezondheid, controle en hygiëne worden mens en gebouw onderworpen aan nieuwe, interagerende regimes. De tekst besluit met een bespiegeling over de mogelijkheid van een antropomorfe architectuur in een tijdperk waarin de relatie tussen mens en gebouw vooral met de term ‘gebruiker’ aangeduid wordt.
Keywords
classical orders, architecture treatises, antroponometrics, antropocentrism, modernism, architecture, Renaissance, 15th-20th century, architecture theory

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 806.56 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
De Meyer, Dirk. “Van Goddelijk Model Tot Gebruiker: De Mens Als Maat Van De Architectuur.” De Mens… Maat Van Alle Dingen. 2010th–2011th ed. Ed. Sofie Vandamme. Vol. 9. Gent: Academia Press, 2011. 41–68. Print.
APA
De Meyer, Dirk. (2011). Van goddelijk model tot gebruiker: de mens als maat van de architectuur. In Sofie Vandamme (Ed.), De mens… maat van alle dingen (2010th–2011th ed., Vol. 9, pp. 41–68). Gent: Academia Press.
Chicago author-date
De Meyer, Dirk. 2011. “Van Goddelijk Model Tot Gebruiker: De Mens Als Maat Van De Architectuur.” In De Mens… Maat Van Alle Dingen, ed. Sofie Vandamme, 9:41–68. 2010th–2011th ed. Gent: Academia Press.
Chicago author-date (all authors)
De Meyer, Dirk. 2011. “Van Goddelijk Model Tot Gebruiker: De Mens Als Maat Van De Architectuur.” In De Mens… Maat Van Alle Dingen, ed. Sofie Vandamme, 9:41–68. 2010th–2011th ed. Gent: Academia Press.
Vancouver
1.
De Meyer D. Van goddelijk model tot gebruiker: de mens als maat van de architectuur. In: Vandamme S, editor. De mens… maat van alle dingen. 2010th–1st ed. Gent: Academia Press; 2011. p. 41–68.
IEEE
[1]
D. De Meyer, “Van goddelijk model tot gebruiker: de mens als maat van de architectuur,” in De mens… maat van alle dingen, 2010th–2011th ed., vol. 9, S. Vandamme, Ed. Gent: Academia Press, 2011, pp. 41–68.
@incollection{1938033,
 abstract   = {{De teksten van de Rennaissance, die in de Westerse architectuur de regels vastleggen voor de volgende eeuwen, ontwikkelden een logocentrisch en christelijk-antropocentrisch discours dat het lichaam — en in het bijzonder het mannelijke lichaam — aan de basis legde van (onbewuste) architecturale regels en configuraties.
Het essay start met het situeren van deze traditie en toont op welke wijze de menselijke gestalte schuilt in de gebouwen en hoe zijn (en haar) proporties alle onderdelen ervan bepalen. In de zestiende eeuw breekt het lichaam als het ware naar buiten — soms in buitenissige, maniëristische aberraties. Er ontstaan bovendien fascinerende uitwisselingen tussen de representatie van de mens en die van het gebouw. 
Met de start van de moderniteit worden, vanaf de late zeventiende eeuw, deze klassieke harmonieën uitgedaagd en treden er verschuivingen op in de verhoudingen tussen het menselijke lichaam en de architectuur. In het proces van verweven van moderniteit, gezondheid, controle en hygiëne worden mens en gebouw onderworpen aan nieuwe, interagerende regimes.
De tekst besluit met een bespiegeling over de mogelijkheid van een antropomorfe architectuur in een tijdperk waarin de relatie tussen mens en gebouw vooral met de term ‘gebruiker’ aangeduid wordt.}},
 author    = {{De Meyer, Dirk}},
 booktitle  = {{De mens… maat van alle dingen}},
 editor    = {{Vandamme, Sofie}},
 isbn     = {{9789038218274}},
 keywords   = {{classical orders,architecture treatises,antroponometrics,antropocentrism,modernism,architecture,Renaissance,15th-20th century,architecture theory}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{41--68}},
 publisher  = {{Academia Press}},
 series    = {{Studium Generale}},
 title    = {{Van goddelijk model tot gebruiker: de mens als maat van de architectuur}},
 volume    = {{9}},
 year     = {{2011}},
}