Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Van goddelijk model tot gebruiker: de mens als maat van de architectuur

Dirk De Meyer UGent (2011) De mens… maat van alle dingen. In Studium Generale 9. p.41-68
abstract
De teksten van de Rennaissance, die in de Westerse architectuur de regels vastleggen voor de volgende eeuwen, ontwikkelden een logocentrisch en christelijk-antropocentrisch discours dat het lichaam — en in het bijzonder het mannelijke lichaam — aan de basis legde van (onbewuste) architecturale regels en configuraties. Het essay start met het situeren van deze traditie en toont op welke wijze de menselijke gestalte schuilt in de gebouwen en hoe zijn (en haar) proporties alle onderdelen ervan bepalen. In de zestiende eeuw breekt het lichaam als het ware naar buiten — soms in buitenissige, maniëristische aberraties. Er ontstaan bovendien fascinerende uitwisselingen tussen de representatie van de mens en die van het gebouw. Met de start van de moderniteit worden, vanaf de late zeventiende eeuw, deze klassieke harmonieën uitgedaagd en treden er verschuivingen op in de verhoudingen tussen het menselijke lichaam en de architectuur. In het proces van verweven van moderniteit, gezondheid, controle en hygiëne worden mens en gebouw onderworpen aan nieuwe, interagerende regimes. De tekst besluit met een bespiegeling over de mogelijkheid van een antropomorfe architectuur in een tijdperk waarin de relatie tussen mens en gebouw vooral met de term ‘gebruiker’ aangeduid wordt.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
bookChapter
publication status
published
subject
keyword
classical orders, architecture treatises, antroponometrics, antropocentrism, modernism, architecture, Renaissance, 15th-20th century, architecture theory
book title
De mens… maat van alle dingen
editor
Sofie Vandamme
series title
Studium Generale
volume
9
edition
2010-2011
pages
41 - 68
publisher
Academia Press
place of publication
Gent
ISBN
9789038218274
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
B2
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
id
1938033
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-1938033
date created
2011-10-28 16:56:19
date last changed
2017-01-02 09:53:50
@incollection{1938033,
 abstract   = {De teksten van de Rennaissance, die in de Westerse architectuur de regels vastleggen voor de volgende eeuwen, ontwikkelden een logocentrisch en christelijk-antropocentrisch discours dat het lichaam --- en in het bijzonder het mannelijke lichaam --- aan de basis legde van (onbewuste) architecturale regels en configuraties.
Het essay start met het situeren van deze traditie en toont op welke wijze de menselijke gestalte schuilt in de gebouwen en hoe zijn (en haar) proporties alle onderdelen ervan bepalen. In de zestiende eeuw breekt het lichaam als het ware naar buiten --- soms in buitenissige, mani{\"e}ristische aberraties. Er ontstaan bovendien fascinerende uitwisselingen tussen de representatie van de mens en die van het gebouw. 
Met de start van de moderniteit worden, vanaf de late zeventiende eeuw, deze klassieke harmonie{\"e}n uitgedaagd en treden er verschuivingen op in de verhoudingen tussen het menselijke lichaam en de architectuur. In het proces van verweven van moderniteit, gezondheid, controle en hygi{\"e}ne worden mens en gebouw onderworpen aan nieuwe, interagerende regimes.
De tekst besluit met een bespiegeling over de mogelijkheid van een antropomorfe architectuur in een tijdperk waarin de relatie tussen mens en gebouw vooral met de term {\textquoteleft}gebruiker{\textquoteright} aangeduid wordt.},
 author    = {De Meyer, Dirk},
 booktitle  = {De mens{\textellipsis} maat van alle dingen},
 editor    = {Vandamme, Sofie},
 isbn     = {9789038218274},
 keyword   = {classical orders,architecture treatises,antroponometrics,antropocentrism,modernism,architecture,Renaissance,15th-20th century,architecture theory},
 language   = {dut},
 pages    = {41--68},
 publisher  = {Academia Press},
 series    = {Studium Generale},
 title    = {Van goddelijk model tot gebruiker: de mens als maat van de architectuur},
 volume    = {9},
 year     = {2011},
}

Chicago
De Meyer, Dirk. 2011. “Van Goddelijk Model Tot Gebruiker: De Mens Als Maat Van De Architectuur.” In De Mens… Maat Van Alle Dingen, ed. Sofie Vandamme, 9:41–68. 2010th–2011th ed. Gent: Academia Press.
APA
De Meyer, Dirk. (2011). Van goddelijk model tot gebruiker: de mens als maat van de architectuur. In Sofie Vandamme (Ed.), De mens… maat van alle dingen (2010th–2011th ed., Vol. 9, pp. 41–68). Gent: Academia Press.
Vancouver
1.
De Meyer D. Van goddelijk model tot gebruiker: de mens als maat van de architectuur. In: Vandamme S, editor. De mens… maat van alle dingen. 2010th–1st ed. Gent: Academia Press; 2011. p. 41–68.
MLA
De Meyer, Dirk. “Van Goddelijk Model Tot Gebruiker: De Mens Als Maat Van De Architectuur.” De Mens… Maat Van Alle Dingen. 2010th–2011th ed. Ed. Sofie Vandamme. Vol. 9. Gent: Academia Press, 2011. 41–68. Print.