Advanced search
1 file | 126.95 KB

Evaluatie van de vervormingscapaciteit van lasverbindingen

Matthias Verstraete (UGent) , Wim De Waele (UGent) , Rudi Denys (UGent) and Stijn Hertelé (UGent)
Author
Organization
Abstract
Het realiseren van een verbinding door middel van lassen draagt steeds het risico met zich mee een lokale verzwakking te creëren. Om de integriteit van dergelijke verbindingen te verzekeren, dient onder meer kennis verworven te worden betreffende het mechanisch gedrag van het lasmetaal en verzachting in de warmte-beïnvloede zone (WBZ). Traditioneel worden hiervoor hardheidsmetingen en trekproeven op basis- en lasmetaal uitgevoerd. Dit laat toe de sterkte van de lasverbinding te beoordelen, maar de directe link met de vervormingscapaciteit van de lasverbinding is vaak niet duidelijk. Dit laatste wordt binnen het Laboratorium Soete bestudeerd op basis van numeriek en experimenteel onderzoek. Deze presentatie licht de resultaten toe van eindige elementen simulaties en optische metingen (d.m.v. digitale spikkelcorrelatie) van de rekverdeling in een lasverbinding onderworpen aan een transversale trekbelasting. Mechanische eigenschappen, zoals het verschil in sterkte van las- en basismateriaal en verzachting in de WBZ, hebben hun weerslag op de vervormingscapaciteit van de lasverbinding. Evenzeer hebben geometrische parameters met betrekking tot de lasnaad en de uitgestrektheid van de WBZ een onmiskenbare invloed. Als besluit van deze studie kan gesteld worden dat de invloed van deze parameters en hun interacties best kan beoordeeld worden door het in kaart brengen, met behulp van digitale spikkelcorrelatie, van de rekverdeling in een transversaal belaste lasverbinding.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 126.95 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Verstraete, Matthias, Wim De Waele, Rudi Denys, and Stijn Hertelé. 2011. “Evaluatie Van De Vervormingscapaciteit Van Lasverbindingen.” In BIL/NIL Lassymposium, Abstracts. Belgisch Instituut voor Lastechniek (BIL) ; Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL).
APA
Verstraete, Matthias, De Waele, W., Denys, R., & Hertelé, S. (2011). Evaluatie van de vervormingscapaciteit van lasverbindingen. BIL/NIL Lassymposium, Abstracts. Presented at the BIL/NIL Lassymposium 2011, Belgisch Instituut voor Lastechniek (BIL) ; Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL).
Vancouver
1.
Verstraete M, De Waele W, Denys R, Hertelé S. Evaluatie van de vervormingscapaciteit van lasverbindingen. BIL/NIL Lassymposium, Abstracts. Belgisch Instituut voor Lastechniek (BIL) ; Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL); 2011.
MLA
Verstraete, Matthias, Wim De Waele, Rudi Denys, et al. “Evaluatie Van De Vervormingscapaciteit Van Lasverbindingen.” BIL/NIL Lassymposium, Abstracts. Belgisch Instituut voor Lastechniek (BIL) ; Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL), 2011. Print.
@inproceedings{1934493,
 abstract   = {Het realiseren van een verbinding door middel van lassen draagt steeds het risico met zich mee een lokale verzwakking te cre{\"e}ren. Om de integriteit van dergelijke verbindingen te verzekeren, dient onder meer kennis verworven te worden betreffende het mechanisch gedrag van het lasmetaal en verzachting in de warmte-be{\"i}nvloede zone (WBZ). Traditioneel worden hiervoor hardheidsmetingen en trekproeven op basis- en lasmetaal uitgevoerd. Dit laat toe de sterkte van de lasverbinding te beoordelen, maar de directe link met de vervormingscapaciteit van de lasverbinding is vaak niet duidelijk. Dit laatste wordt binnen het Laboratorium Soete bestudeerd op basis van numeriek en experimenteel onderzoek. Deze presentatie licht de resultaten toe van eindige elementen simulaties en optische metingen (d.m.v. digitale spikkelcorrelatie) van de rekverdeling in een lasverbinding onderworpen aan een transversale trekbelasting. Mechanische eigenschappen, zoals het verschil in sterkte van las- en basismateriaal en verzachting in de WBZ, hebben hun weerslag op de vervormingscapaciteit van de lasverbinding. Evenzeer hebben geometrische parameters met betrekking tot de lasnaad en de uitgestrektheid van de WBZ een onmiskenbare invloed. Als besluit van deze studie kan gesteld worden dat de invloed van deze parameters en hun interacties best kan beoordeeld worden door het in kaart brengen, met behulp van digitale spikkelcorrelatie, van de rekverdeling in een transversaal belaste lasverbinding.},
 author    = {Verstraete, Matthias and De Waele, Wim and Denys, Rudi and Hertel{\'e}, Stijn},
 booktitle  = {BIL/NIL Lassymposium, Abstracts},
 language   = {dut},
 location   = {Antwerpen},
 publisher  = {Belgisch Instituut voor Lastechniek (BIL) ; Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL)},
 title    = {Evaluatie van de vervormingscapaciteit van lasverbindingen},
 year     = {2011},
}