Advanced search
1 file | 300.54 KB

Eerste dak in België met vacuümisolatie

Author
Organization
Abstract
Vandaag is het de normaalste zaak van de wereld om elke woning te isoleren, maar eigenlijk is dit nog maar een zeer recente evolutie. Naar aanleiding van het Palestijns-Israëlisch conflict hebben de Arabische landen in 1973 de olietoevoer naar het Westen op een laag pitje gezet, waardoor de olieprijs spectaculair de lucht in schoot. In de nasleep van deze eerste oliecrisis is het besef gegroeid dat we zuinig moeten omspringen met fossiele brandstoffen, zij het om politieke, economische of ecologische redenen. In België heeft zich dat vertaald in het eerste isolatiedecreet in 1991, de EPB-wetgeving in 2006, en de huidige – verstrengde – EPB-wetgeving in 2011. Maar dit is nog niet het eindpunt: Europa heeft beslist dat in 2021 alle nieuwbouwwoningen bijna nul-energie gebouwen moeten zijn. De komende 10 jaar moet de bouwwereld dus nog een stap zetten die minstens zo groot is als de evolutie in de laatste 50 jaar. Energiezuinig bouwen bestaat niet uit één oplossing, maar is een combinatie van doordacht ontwerp, efficiënte technieken, en veel isolatie. Helaas zijn dikke pakketten isolatie niet altijd zo eenvoudig in te passen in een plat dak, of wordt een strakke detaillering van sommige aansluitingen onmogelijk. Maar mogelijks komt er hulp uit onverwachte hoek: misschien kan vacuümisolatie de oplossing bieden voor een aantal problemen. Dit innovatief isolatiemateriaal isoleert tot 5 maal beter dan traditionele isolatiematerialen, maar er zitten enkele adders onder het gras.
Keywords
gebouwen, energie, isolatie, vacuüm, platte daken

Downloads

 • RoofB.VIPs.NVDB.26052011.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 300.54 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Van Den Bossche, Nathan. 2011. “Eerste Dak in België Met Vacuümisolatie.” Roof Belgium (nederlandstalige Editie) (2011 / 7): 16–19.
APA
Van Den Bossche, N. (2011). Eerste dak in België met vacuümisolatie. ROOF BELGIUM (NEDERLANDSTALIGE EDITIE), (2011 / 7), 16–19.
Vancouver
1.
Van Den Bossche N. Eerste dak in België met vacuümisolatie. ROOF BELGIUM (NEDERLANDSTALIGE EDITIE). 2011;(2011 / 7):16–9.
MLA
Van Den Bossche, Nathan. “Eerste Dak in België Met Vacuümisolatie.” ROOF BELGIUM (NEDERLANDSTALIGE EDITIE) 2011 / 7 (2011): 16–19. Print.
@article{1909941,
 abstract   = {Vandaag is het de normaalste zaak van de wereld om elke woning te isoleren, maar eigenlijk is dit nog maar een zeer recente evolutie. Naar aanleiding van het Palestijns-Isra{\"e}lisch conflict hebben de Arabische landen in 1973 de olietoevoer naar het Westen op een laag pitje gezet, waardoor de olieprijs spectaculair de lucht in schoot. In de nasleep van deze eerste oliecrisis is het besef gegroeid dat we zuinig moeten omspringen met fossiele brandstoffen, zij het om politieke, economische of ecologische redenen. In Belgi{\"e} heeft zich dat vertaald in het eerste isolatiedecreet in 1991, de EPB-wetgeving in 2006, en de huidige -- verstrengde -- EPB-wetgeving in 2011. Maar dit is nog niet het eindpunt: Europa heeft beslist dat in 2021 alle nieuwbouwwoningen bijna nul-energie gebouwen moeten zijn. De komende 10 jaar moet de bouwwereld dus nog een stap zetten die minstens zo groot is als de evolutie in de laatste 50 jaar. Energiezuinig bouwen bestaat niet uit {\'e}{\'e}n oplossing, maar is een combinatie van doordacht ontwerp, effici{\"e}nte technieken, en veel isolatie. Helaas zijn dikke pakketten isolatie niet altijd zo eenvoudig in te passen in een plat dak, of wordt een strakke detaillering van sommige aansluitingen onmogelijk. Maar mogelijks komt er hulp uit onverwachte hoek: misschien kan vacu{\"u}misolatie de oplossing bieden voor een aantal problemen. Dit innovatief isolatiemateriaal isoleert tot 5 maal beter dan traditionele isolatiematerialen, maar er zitten enkele adders onder het gras.},
 author    = {Van Den Bossche, Nathan},
 issn     = {1781-0450},
 journal   = {ROOF BELGIUM (NEDERLANDSTALIGE EDITIE)},
 language   = {dut},
 number    = {2011 / 7},
 pages    = {16--19},
 title    = {Eerste dak in Belgi{\"e} met vacu{\"u}misolatie},
 year     = {2011},
}