Advanced search
2 files | 1.72 MB Add to list

Waarheen met België?: van taalstrijd tot communautaire conflicten: een selectie uit 35 jaar wetenschappelijk onderzoek

Karen Celis (UGent) and Jasmien Van Daele (UGent)
(2011)
Editor
(UGent) and (UGent)
Organization
Abstract
In de wereld bestaan talrijke situaties van taalonderdrukking. Hoe Vlaams is die Vlaamse beweging dan wel vanuit internationaal vergelijkend oogpunt? Haar vertrekpunt was eerder uitzonderlijk: een demografische meerderheid, een sociologische minderheid en een sociaaleconomisch ‘arm Vlaanderen’. Twee krachtlijnen bepaalden in samenhang haar verdere evolutie. Enerzijds de interne graad van ideologische en organisatorische ontwikkeling en verscheidenheid, anderzijds twee cruciale externe factoren: de democratisering van het stemrecht en de verschuiving van het economische zwaartepunt van Wallonië naar Vlaanderen. Begonnen als een taalstrijd gericht op een beschermende wetgeving voor de taal met lage status, groeiden de taalspanningen in interactie met de Waalse beweging en een Belgische machtselite uit tot communautaire conflicten. Daarbij ging het de jongste tijd ook steeds meer om beleidstegenstellingen, teruggaande op historisch gegroeide andersoortige politieke meerderheden in beide landsgedeelten. Dit boek selecteert bijdragen uit 35 jaar wetenschappelijk onderzoek van Harry Van Velthoven, gefocust op vier aspecten: een stand van zaken met betrekking tot de studie van de Vlaamse beweging, elementen van een bijna vergeten taalstrijd zoals de houding van kerk en koning, momentopnames van de relatie met de socialistische partij en de mythevorming ter zake, de betekenis van de daensistische beweging, de vorming naar vandaag van alternatieve naties en identificaties (Vlaamse, Waalse, Brusselse) en de zoektocht naar een al dan niet bereikbaar nieuw evenwicht. Het boek eindigt met een reflectie op de stand van zaken in 2011. De inleiding van het boek is van de hand van Els Witte.
Keywords
Politieke geschiedenis, geschiedenis van natievorming en taalpolitiek, communautaire geschiedenis, Vlaamse kwestie

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 1.01 MB
 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 711.89 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Celis, Karen, and Jasmien Van Daele, eds. “Waarheen Met België?: Van Taalstrijd Tot Communautaire Conflicten: Een Selectie Uit 35 Jaar Wetenschappelijk Onderzoek.” 2011 : n. pag. Print.
APA
Celis, Karen, & Van Daele, J. (Eds.). (2011). Waarheen met België?: van taalstrijd tot communautaire conflicten: een selectie uit 35 jaar wetenschappelijk onderzoek. Brussel: Academic & Scientific Publishers (ASP).
Chicago author-date
Celis, Karen, and Jasmien Van Daele, eds. 2011. “Waarheen Met België?: Van Taalstrijd Tot Communautaire Conflicten: Een Selectie Uit 35 Jaar Wetenschappelijk Onderzoek”. Brussel: Academic & Scientific Publishers (ASP).
Chicago author-date (all authors)
Celis, Karen, and Jasmien Van Daele, eds. 2011. “Waarheen Met België?: Van Taalstrijd Tot Communautaire Conflicten: Een Selectie Uit 35 Jaar Wetenschappelijk Onderzoek”. Brussel: Academic & Scientific Publishers (ASP).
Vancouver
1.
Celis K, Van Daele J, editors. Waarheen met België?: van taalstrijd tot communautaire conflicten: een selectie uit 35 jaar wetenschappelijk onderzoek. Brussel: Academic & Scientific Publishers (ASP); 2011.
IEEE
[1]
K. Celis and J. Van Daele, Eds., “Waarheen met België?: van taalstrijd tot communautaire conflicten: een selectie uit 35 jaar wetenschappelijk onderzoek.” Academic & Scientific Publishers (ASP), Brussel, 2011.
@book{1891619,
 abstract   = {{In de wereld bestaan talrijke situaties van taalonderdrukking. Hoe Vlaams is die Vlaamse beweging dan wel vanuit internationaal vergelijkend oogpunt? Haar vertrekpunt was eerder uitzonderlijk: een demografische meerderheid, een sociologische minderheid en een sociaaleconomisch ‘arm Vlaanderen’. Twee krachtlijnen bepaalden in samenhang haar verdere evolutie. Enerzijds de interne graad van ideologische en organisatorische ontwikkeling en verscheidenheid, anderzijds twee cruciale externe factoren: de democratisering van het stemrecht en de verschuiving van het economische zwaartepunt van Wallonië naar Vlaanderen. Begonnen als een taalstrijd gericht op een beschermende wetgeving voor de taal met lage status, groeiden de taalspanningen in interactie met de Waalse beweging en een Belgische machtselite uit tot communautaire conflicten. Daarbij ging het de jongste tijd ook steeds meer om beleidstegenstellingen, teruggaande op historisch gegroeide andersoortige politieke meerderheden in beide landsgedeelten. Dit boek selecteert bijdragen uit 35 jaar wetenschappelijk onderzoek van Harry Van Velthoven, gefocust op vier aspecten: een stand van zaken met betrekking tot de studie van de Vlaamse beweging, elementen van een bijna vergeten taalstrijd zoals de houding van kerk en koning, momentopnames van de relatie met de socialistische partij en de mythevorming ter zake, de betekenis van de daensistische beweging, de vorming naar vandaag van alternatieve naties en identificaties (Vlaamse, Waalse, Brusselse) en de zoektocht naar een al dan niet bereikbaar nieuw evenwicht. Het boek eindigt met een reflectie op de stand van zaken in 2011. De inleiding van het boek is van de hand van Els Witte.}},
 editor    = {{Celis, Karen and Van Daele, Jasmien}},
 isbn     = {{9789054878759}},
 keywords   = {{Politieke geschiedenis,geschiedenis van natievorming en taalpolitiek,communautaire geschiedenis,Vlaamse kwestie}},
 language   = {{dut}},
 pages    = {{368}},
 publisher  = {{Academic & Scientific Publishers (ASP)}},
 title    = {{Waarheen met België?: van taalstrijd tot communautaire conflicten: een selectie uit 35 jaar wetenschappelijk onderzoek}},
 year     = {{2011}},
}