Advanced search
1 file | 8.62 MB

Economische motieven en moedige vrouwen: de geschiedenis van gendergelijkheid in de Europese Unie

(2011) HISTORICA (AMSTERDAM). 34(2). p.3-8
Author
Organization
Abstract
Doorheen de tijd heeft er een interessante evolutie plaats gevonden op het gebied van het Europese beleid rond de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Dit verhaal start in 1957 bij de ondertekening van het Verdrag Van Rome waar het objectief van gendergelijkheid bijna per ongeluk in het stichtingsverdrag van de Europese Economische Gemeenschap (EEG) werd opgenomen om oneerlijke concurrentie en verstoringen van de Europese vrije markt te voorkomen, en zou algauw uitbreiden tot een bredere eis tot gelijke rechten gerelateerd aan werk. Bovendien treedt gendergelijkheid via niet-bindende richtlijnen ook steeds meer binnen in nieuwe(re) Europese beleidsdomeinen, zoals familiebeleid, huiselijk geweld, en politieke vertegenwoordiging. Ondanks de verbreding van het beleid, zowel op vlak van thema’s als van strategieën, lopen economische motieven als een rode draad doorheen deze geschiedenis. Verschillende moedige activisten binnen en buiten de instellingen hebben hier handig gebruik van gemaakt en hebben zo het gelijkerechtenbeleid in Europa mee vorm gegeven en op de agenda kunnen houden. Het instrumentele frame dat de Europese Unie hanteert en waarbij gendergelijkheid ondergeschikt is aan economische doelstellingen, belemmert echter het transformatieve potentieel van het Europese genderbeleid.
Keywords
gendergelijkheid, Europese Unie

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 8.62 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Debusscher, Petra. 2011. “Economische Motieven En Moedige Vrouwen: De Geschiedenis Van Gendergelijkheid in De Europese Unie.” Historica (amsterdam) 34 (2): 3–8.
APA
Debusscher, P. (2011). Economische motieven en moedige vrouwen: de geschiedenis van gendergelijkheid in de Europese Unie. HISTORICA (AMSTERDAM), 34(2), 3–8.
Vancouver
1.
Debusscher P. Economische motieven en moedige vrouwen: de geschiedenis van gendergelijkheid in de Europese Unie. HISTORICA (AMSTERDAM). 2011;34(2):3–8.
MLA
Debusscher, Petra. “Economische Motieven En Moedige Vrouwen: De Geschiedenis Van Gendergelijkheid in De Europese Unie.” HISTORICA (AMSTERDAM) 34.2 (2011): 3–8. Print.
@article{1865343,
 abstract   = {Doorheen de tijd heeft er een interessante evolutie plaats gevonden op het gebied van het Europese beleid rond de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Dit verhaal start in 1957 bij de ondertekening van het Verdrag Van Rome waar het objectief van gendergelijkheid bijna per ongeluk in het stichtingsverdrag van de Europese Economische Gemeenschap (EEG) werd opgenomen om oneerlijke concurrentie en verstoringen van de Europese vrije markt te voorkomen, en zou algauw uitbreiden tot een bredere eis tot gelijke rechten gerelateerd aan werk. Bovendien treedt gendergelijkheid via niet-bindende richtlijnen ook steeds meer binnen in nieuwe(re) Europese beleidsdomeinen, zoals familiebeleid, huiselijk geweld, en politieke vertegenwoordiging. Ondanks de verbreding van het beleid, zowel op vlak van thema{\textquoteright}s als van strategie{\"e}n, lopen economische motieven als een rode draad doorheen deze geschiedenis. Verschillende moedige activisten binnen en buiten de instellingen hebben hier handig gebruik van gemaakt en hebben zo het gelijkerechtenbeleid in Europa mee vorm gegeven en op de agenda kunnen houden. Het instrumentele frame dat de Europese Unie hanteert en waarbij gendergelijkheid ondergeschikt is aan economische doelstellingen, belemmert echter het transformatieve potentieel van het Europese genderbeleid.},
 author    = {Debusscher, Petra},
 issn     = {1382-3914},
 journal   = {HISTORICA (AMSTERDAM)},
 language   = {dut},
 number    = {2},
 pages    = {3--8},
 title    = {Economische motieven en moedige vrouwen: de geschiedenis van gendergelijkheid in de Europese Unie},
 volume    = {34},
 year     = {2011},
}