Advanced search
1 file | 114.97 KB

Speciefieke groepen reizigers: de patiënt met ademhalingsproblemen

Eric Derom (UGent) , Renaat Peleman (UGent) and Peter Pieters
Author
Organization
Abstract
Tijdens een vliegtuigreis worden passagiers en dus ook patiënten met een longaandoening tijdelijk blootgesteld aan een ‘nieuwe’ omgeving, gekenmerkt door hypoxie, drukverschillen als gevolg van de vlieghoogte, en relatieve immobilisatie. Hypoxemie en immobilisatie zijn niet het voorrecht van vliegtuigreizen, maar komen eveneens voor bij verblijf in het hooggebergte (boven de 1800 m) of tijdens een reis in een hogesnelheidstrein. Dit hoofdstuk stelt zich tot doel gezondheidswerkers te sensibiliseren voor de veiligheid van vliegtuigpassagiers met verhoogd risico op hypoxemie en hypercapnie als gevolg van één of andere longaandoening. Ook willen wij hen assisteren bij het identificeren van patiënten at risk voor een pneumothorax, diepe veneuze trombose, (DVT), de hieraan geassocieerde longembolie, en suggesties leveren met betrekking tot de praktische aanpak van dergelijke patiënten. Het belang van dit onderwerp wordt geïllustreerd door het feit dat reeds 30 jaar terug ongeveer 5% van de passagiers aan een chronische respiratoire aandoening, zoals COPD, leden en dat een gezondheidsdienst, die ten behoeve van een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij 2758 gezondheidsincidenten over het jaar 1988 behandelde, rapporteerde dat 12% van de problemen van respiratoire oorsprong waren.
Keywords
home ventilation, travel, airway companies, restrictive disorders, respiratory failure, oxygen treatment, asthma, COPD

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 114.97 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Derom, Eric, Renaat Peleman, and Peter Pieters. 2010. “Speciefieke Groepen Reizigers: De Patiënt Met Ademhalingsproblemen.” In Reizen En Ziekte, ed. AML Van Gompel and GJB Sonder, 119–129. 2nd ed. Houten, Nederland: Bohn Stafleu van Loghum.
APA
Derom, E., Peleman, R., & Pieters, P. (2010). Speciefieke groepen reizigers: de patiënt met ademhalingsproblemen. In AML Van Gompel & G. Sonder (Eds.), Reizen en ziekte (2nd ed., pp. 119–129). Houten, Nederland: Bohn Stafleu van Loghum.
Vancouver
1.
Derom E, Peleman R, Pieters P. Speciefieke groepen reizigers: de patiënt met ademhalingsproblemen. In: Van Gompel A, Sonder G, editors. Reizen en ziekte. 2nd ed. Houten, Nederland: Bohn Stafleu van Loghum; 2010. p. 119–29.
MLA
Derom, Eric, Renaat Peleman, and Peter Pieters. “Speciefieke Groepen Reizigers: De Patiënt Met Ademhalingsproblemen.” Reizen En Ziekte. 2nd ed. Ed. AML Van Gompel & GJB Sonder. Houten, Nederland: Bohn Stafleu van Loghum, 2010. 119–129. Print.
@incollection{1861518,
 abstract   = {Tijdens een vliegtuigreis worden passagiers en dus ook pati{\"e}nten met een longaandoening tijdelijk blootgesteld aan een {\textquoteleft}nieuwe{\textquoteright} omgeving, gekenmerkt door hypoxie, drukverschillen als gevolg van de vlieghoogte, en relatieve immobilisatie. Hypoxemie en immobilisatie zijn niet het voorrecht van vliegtuigreizen, maar komen eveneens voor bij verblijf in het hooggebergte (boven de 1800 m) of tijdens een reis in een hogesnelheidstrein. Dit hoofdstuk stelt zich tot doel gezondheidswerkers te sensibiliseren voor de veiligheid van vliegtuigpassagiers met verhoogd risico op hypoxemie en hypercapnie als gevolg van {\'e}{\'e}n of andere longaandoening. Ook willen wij hen assisteren bij het identificeren van pati{\"e}nten at risk voor een pneumothorax, diepe veneuze trombose, (DVT), de hieraan geassocieerde longembolie, en suggesties leveren met betrekking tot de praktische aanpak van dergelijke pati{\"e}nten. Het belang van dit onderwerp wordt ge{\"i}llustreerd door het feit dat reeds 30 jaar terug ongeveer 5\% van de passagiers aan een chronische respiratoire aandoening, zoals COPD, leden en dat een gezondheidsdienst, die ten behoeve van een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij 2758 gezondheidsincidenten over het jaar 1988 behandelde, rapporteerde dat 12\% van de problemen van respiratoire oorsprong waren.},
 author    = {Derom, Eric and Peleman, Renaat and Pieters, Peter},
 booktitle  = {Reizen en ziekte},
 editor    = {Van Gompel, AML and Sonder, GJB},
 isbn     = {9789031372225},
 keyword   = {home ventilation,travel,airway companies,restrictive disorders,respiratory failure,oxygen treatment,asthma,COPD},
 language   = {dut},
 pages    = {119--129},
 publisher  = {Bohn Stafleu van Loghum},
 series    = {Praktische huisartsgeneeskunde},
 title    = {Speciefieke groepen reizigers: de pati{\"e}nt met ademhalingsproblemen},
 url     = {http://books.google.be/books?id=G5QCcSLcwhsC\&pg=PA234\&lpg=PA234\&dq=9789031372225\&source=bl\&ots=sdPskl8VbL\&sig=NOK2lTXxQSLgfkWGCn4N65jVKYc\&hl=nl\&ei=FA45TtBZivT6BoeuqcsC\&sa=X\&oi=book\_result\&ct=result\&resnum=1\&ved=0CBcQ6AEwAA\#v=onepage\&q\&f=false},
 year     = {2010},
}