Advanced search
1 file | 379.76 KB

Het concept intimiteit in de context van partnerrelaties: een kwalitatief onderzoek bij jongvolwassenen

Author
Organization
Abstract
In dit artikel staat de zoektocht naar een antwoord op de vraag 'Wat is intimiteit ?' centraal. Eerst wordt op basis van een uitgebreide literatuurstudie een theoretische conceptualisering van intimiteit in partnerrelaties beschreven. Vervolgens wordt de validiteit en houdbaarheid van deze conceptualisering aan de hand van een kwalitatief onderzoek getoetst. Aan de hand van een aantal (n=20) interviews bij studenten die (ooit) een vaste relatie hadden, werd onderzocht naar welke handelingen jongvolwassenen verwijzen wanneer ze over intimiteit binnen een partnerrelatie spreken. Deze studie toont aan dat de wijze waarop jongvolwassenen intimiteit beschrijven erg in de lijn ligt van wat er in de wetenschappelijke literatuur over intimiteit is geschreven. Niettemin heeft dit onderzoek ook aan aantal lacunes aangetoond en blijkt dat de bestaande theoretische opvattingen moeten worden aangevuld met een aantal handelingen en contextuele factoren die als noodzakelijke voorwaarden werden geformuleerd om in een partnerrelatie tot intimiteit te kunnen komen. De resultaten van dit onderzoek dat werd verricht bij een studentenpopulatie en een kwalitatieve methode hanteerde, zijn uiteraard niet generaliseerbaar naar andere levensfasen. Om een volledig beeld te krijgen van wat intimiteit in de context van een partnerrelatie betekent, dient dit onderzoek op grotere schaal gebruik makende van kwantitatieve methoden te worden herhaald en uitgebreid naar andere relatievormen zoals o.a. gehuwde koppels zonder kinderen, gehuwde koppels met kinderen en koppels van ouderen.
Keywords
Intimacy, Sexuality

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 379.76 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Geuens, Sam, Tom Claes, and Paul Enzlin. 2011. “Het Concept Intimiteit in De Context Van Partnerrelaties: Een Kwalitatief Onderzoek Bij Jongvolwassenen.” Tijdschrift Voor Seksuologie 35 (2): 81–88.
APA
Geuens, S., Claes, T., & Enzlin, P. (2011). Het concept intimiteit in de context van partnerrelaties: een kwalitatief onderzoek bij jongvolwassenen. TIJDSCHRIFT VOOR SEKSUOLOGIE, 35(2), 81–88.
Vancouver
1.
Geuens S, Claes T, Enzlin P. Het concept intimiteit in de context van partnerrelaties: een kwalitatief onderzoek bij jongvolwassenen. TIJDSCHRIFT VOOR SEKSUOLOGIE. 2011;35(2):81–8.
MLA
Geuens, Sam, Tom Claes, and Paul Enzlin. “Het Concept Intimiteit in De Context Van Partnerrelaties: Een Kwalitatief Onderzoek Bij Jongvolwassenen.” TIJDSCHRIFT VOOR SEKSUOLOGIE 35.2 (2011): 81–88. Print.
@article{1856892,
 abstract   = {In dit artikel staat de zoektocht naar een antwoord op de vraag 'Wat is intimiteit ?' centraal. Eerst wordt op basis van een uitgebreide literatuurstudie een theoretische conceptualisering van intimiteit in partnerrelaties beschreven. Vervolgens wordt de validiteit en houdbaarheid van deze conceptualisering aan de hand van een kwalitatief onderzoek getoetst. Aan de hand van een aantal (n=20) interviews bij studenten die (ooit) een vaste relatie hadden, werd onderzocht naar welke handelingen jongvolwassenen verwijzen wanneer ze over intimiteit binnen een partnerrelatie spreken. Deze studie toont aan dat de wijze waarop jongvolwassenen intimiteit beschrijven erg in de lijn ligt van wat er in de wetenschappelijke literatuur over intimiteit is geschreven. Niettemin heeft dit onderzoek ook aan aantal lacunes aangetoond en blijkt dat de bestaande theoretische opvattingen moeten worden aangevuld met een aantal handelingen en contextuele factoren die als noodzakelijke voorwaarden werden geformuleerd om in een partnerrelatie tot intimiteit te kunnen komen. De resultaten van dit onderzoek dat werd verricht bij een studentenpopulatie en een kwalitatieve methode hanteerde, zijn uiteraard niet generaliseerbaar naar andere levensfasen. Om een volledig beeld te krijgen van wat intimiteit in de context van een partnerrelatie betekent, dient dit onderzoek op grotere schaal gebruik makende van kwantitatieve methoden te worden herhaald en uitgebreid naar andere relatievormen zoals o.a. gehuwde koppels zonder kinderen, gehuwde koppels met kinderen en koppels van ouderen.},
 author    = {Geuens, Sam and Claes, Tom and Enzlin, Paul},
 issn     = {0167-5915},
 journal   = {TIJDSCHRIFT VOOR SEKSUOLOGIE},
 keyword   = {Intimacy,Sexuality},
 language   = {dut},
 number    = {2},
 pages    = {81--88},
 title    = {Het concept intimiteit in de context van partnerrelaties: een kwalitatief onderzoek bij jongvolwassenen},
 volume    = {35},
 year     = {2011},
}