Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Het concept intimiteit in de context van partnerrelaties: een kwalitatief onderzoek bij jongvolwassenen

Sam Geuens, Tom Claes UGent and Paul Enzlin (2011) TIJDSCHRIFT VOOR SEKSUOLOGIE. 35(2). p.81-88
abstract
In dit artikel staat de zoektocht naar een antwoord op de vraag 'Wat is intimiteit ?' centraal. Eerst wordt op basis van een uitgebreide literatuurstudie een theoretische conceptualisering van intimiteit in partnerrelaties beschreven. Vervolgens wordt de validiteit en houdbaarheid van deze conceptualisering aan de hand van een kwalitatief onderzoek getoetst. Aan de hand van een aantal (n=20) interviews bij studenten die (ooit) een vaste relatie hadden, werd onderzocht naar welke handelingen jongvolwassenen verwijzen wanneer ze over intimiteit binnen een partnerrelatie spreken. Deze studie toont aan dat de wijze waarop jongvolwassenen intimiteit beschrijven erg in de lijn ligt van wat er in de wetenschappelijke literatuur over intimiteit is geschreven. Niettemin heeft dit onderzoek ook aan aantal lacunes aangetoond en blijkt dat de bestaande theoretische opvattingen moeten worden aangevuld met een aantal handelingen en contextuele factoren die als noodzakelijke voorwaarden werden geformuleerd om in een partnerrelatie tot intimiteit te kunnen komen. De resultaten van dit onderzoek dat werd verricht bij een studentenpopulatie en een kwalitatieve methode hanteerde, zijn uiteraard niet generaliseerbaar naar andere levensfasen. Om een volledig beeld te krijgen van wat intimiteit in de context van een partnerrelatie betekent, dient dit onderzoek op grotere schaal gebruik makende van kwantitatieve methoden te worden herhaald en uitgebreid naar andere relatievormen zoals o.a. gehuwde koppels zonder kinderen, gehuwde koppels met kinderen en koppels van ouderen.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
journalArticle (original)
publication status
published
subject
keyword
Intimacy, Sexuality
journal title
TIJDSCHRIFT VOOR SEKSUOLOGIE
Tijdschr. Seksuol.
volume
35
issue
2
pages
81 - 88
ISSN
0167-5915
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
A2
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
VABB id
c:vabb:317103
VABB type
VABB-1
id
1856892
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-1856892
date created
2011-07-12 09:59:08
date last changed
2016-12-19 15:38:10
@article{1856892,
 abstract   = {In dit artikel staat de zoektocht naar een antwoord op de vraag 'Wat is intimiteit ?' centraal. Eerst wordt op basis van een uitgebreide literatuurstudie een theoretische conceptualisering van intimiteit in partnerrelaties beschreven. Vervolgens wordt de validiteit en houdbaarheid van deze conceptualisering aan de hand van een kwalitatief onderzoek getoetst. Aan de hand van een aantal (n=20) interviews bij studenten die (ooit) een vaste relatie hadden, werd onderzocht naar welke handelingen jongvolwassenen verwijzen wanneer ze over intimiteit binnen een partnerrelatie spreken. Deze studie toont aan dat de wijze waarop jongvolwassenen intimiteit beschrijven erg in de lijn ligt van wat er in de wetenschappelijke literatuur over intimiteit is geschreven. Niettemin heeft dit onderzoek ook aan aantal lacunes aangetoond en blijkt dat de bestaande theoretische opvattingen moeten worden aangevuld met een aantal handelingen en contextuele factoren die als noodzakelijke voorwaarden werden geformuleerd om in een partnerrelatie tot intimiteit te kunnen komen. De resultaten van dit onderzoek dat werd verricht bij een studentenpopulatie en een kwalitatieve methode hanteerde, zijn uiteraard niet generaliseerbaar naar andere levensfasen. Om een volledig beeld te krijgen van wat intimiteit in de context van een partnerrelatie betekent, dient dit onderzoek op grotere schaal gebruik makende van kwantitatieve methoden te worden herhaald en uitgebreid naar andere relatievormen zoals o.a. gehuwde koppels zonder kinderen, gehuwde koppels met kinderen en koppels van ouderen.},
 author    = {Geuens, Sam and Claes, Tom and Enzlin, Paul},
 issn     = {0167-5915},
 journal   = {TIJDSCHRIFT VOOR SEKSUOLOGIE},
 keyword   = {Intimacy,Sexuality},
 language   = {dut},
 number    = {2},
 pages    = {81--88},
 title    = {Het concept intimiteit in de context van partnerrelaties: een kwalitatief onderzoek bij jongvolwassenen},
 volume    = {35},
 year     = {2011},
}

Chicago
Geuens, Sam, Tom Claes, and Paul Enzlin. 2011. “Het Concept Intimiteit in De Context Van Partnerrelaties: Een Kwalitatief Onderzoek Bij Jongvolwassenen.” Tijdschrift Voor Seksuologie 35 (2): 81–88.
APA
Geuens, S., Claes, T., & Enzlin, P. (2011). Het concept intimiteit in de context van partnerrelaties: een kwalitatief onderzoek bij jongvolwassenen. TIJDSCHRIFT VOOR SEKSUOLOGIE, 35(2), 81–88.
Vancouver
1.
Geuens S, Claes T, Enzlin P. Het concept intimiteit in de context van partnerrelaties: een kwalitatief onderzoek bij jongvolwassenen. TIJDSCHRIFT VOOR SEKSUOLOGIE. 2011;35(2):81–8.
MLA
Geuens, Sam, Tom Claes, and Paul Enzlin. “Het Concept Intimiteit in De Context Van Partnerrelaties: Een Kwalitatief Onderzoek Bij Jongvolwassenen.” TIJDSCHRIFT VOOR SEKSUOLOGIE 35.2 (2011): 81–88. Print.