Advanced search
1 file | 1.53 MB

Help! De burgers voelen zich onveilig! Constructies en bronnen van veiligheidsbeleving bij burgers

Author
Organization
Abstract
Zowel beleidsmatig als wetenschappelijke wordt de veiligheidsbeleving bij burgers omschreven als een relatief fenomeen waardoor het niet altijd duidelijk is hoe we die beleving kunnen begrijpen, wanneer die beleving problematisch is en hoe we die beleving kunnen aanpakken en betrekken in het veiligheidsbeleid. In deze bijdrage argumenteren we dat de traditionele focus op WAT burgers als onveilig ervaren onvoldoende is om veiligheidsbeleving beter te begrijpen, en zelfs risico’s inhoudt in de manier waarop die beleving betrokken wordt in het veiligheidsbeleid. Om de betekenis, stabiliteit en problematisch karakter van veiligheidsbeleving beter te kunnen begrijpen is o.i. een sociaal constructionistische benadering noodzakelijk waarbij de focus vooreerst ligt op HOE burgers onveiligheid vorm geven in hun dagelijkse leven (construeren) en vervolgens wordt nagegaan WAAROM die beleving zich ontwikkelt door te analyseren welke sociale en culturele kaders (bronnen) burgers gebruiken om hun beleving te verantwoorden en te managen.
Keywords
veiligheidsbeleving, burgerparticipatie, kwalitatief onderzoek, onveiligheidsgevoelens

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 1.53 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Van den Herrewegen, Evelien. 2011. “Help! De Burgers Voelen Zich Onveilig! Constructies En Bronnen Van Veiligheidsbeleving Bij Burgers.” In Burgerparticipatie, ed. Lodewijk Gunther Moor, Frank Hutsebaut, Peter van Os, and Dominique Van Ryckeghem, 2:27–50. 19th ed. Antwerpen: Maklu.
APA
Van den Herrewegen, E. (2011). Help! De burgers voelen zich onveilig! Constructies en bronnen van veiligheidsbeleving bij burgers. In Lodewijk Gunther Moor, F. Hutsebaut, P. van Os, & D. Van Ryckeghem (Eds.), Burgerparticipatie (19th ed., Vol. 2, pp. 27–50). Antwerpen: Maklu.
Vancouver
1.
Van den Herrewegen E. Help! De burgers voelen zich onveilig! Constructies en bronnen van veiligheidsbeleving bij burgers. In: Gunther Moor L, Hutsebaut F, van Os P, Van Ryckeghem D, editors. Burgerparticipatie. 19th ed. Antwerpen: Maklu; 2011. p. 27–50.
MLA
Van den Herrewegen, Evelien. “Help! De Burgers Voelen Zich Onveilig! Constructies En Bronnen Van Veiligheidsbeleving Bij Burgers.” Burgerparticipatie. 19th ed. Ed. Lodewijk Gunther Moor et al. Vol. 2. Antwerpen: Maklu, 2011. 27–50. Print.
@incollection{1851646,
 abstract   = {Zowel beleidsmatig als wetenschappelijke wordt de veiligheidsbeleving bij burgers omschreven als een relatief fenomeen waardoor het niet altijd duidelijk is hoe we die beleving kunnen begrijpen, wanneer die beleving problematisch is en hoe we die beleving kunnen aanpakken en betrekken in het veiligheidsbeleid. In deze bijdrage argumenteren we dat de traditionele focus op WAT burgers als onveilig ervaren onvoldoende is om veiligheidsbeleving beter te begrijpen, en zelfs risico{\textquoteright}s inhoudt in de manier waarop die beleving betrokken wordt in het veiligheidsbeleid. Om de betekenis, stabiliteit en problematisch karakter van veiligheidsbeleving beter te kunnen begrijpen is o.i. een sociaal constructionistische benadering noodzakelijk waarbij de focus vooreerst ligt op HOE burgers onveiligheid vorm geven in hun dagelijkse leven (construeren) en vervolgens wordt nagegaan WAAROM die beleving zich ontwikkelt door te analyseren welke sociale en culturele kaders (bronnen) burgers gebruiken om hun beleving te verantwoorden en te managen.},
 author    = {Van den Herrewegen, Evelien},
 booktitle  = {Burgerparticipatie},
 editor    = {Gunther Moor, Lodewijk and Hutsebaut, Frank and van Os, Peter and Van Ryckeghem, Dominique},
 isbn     = {9789046604113},
 keyword   = {veiligheidsbeleving,burgerparticipatie,kwalitatief onderzoek,onveiligheidsgevoelens},
 language   = {dut},
 pages    = {27--50},
 publisher  = {Maklu},
 series    = {Cahiers Politiestudies (CPS)},
 title    = {Help! De burgers voelen zich onveilig! Constructies en bronnen van veiligheidsbeleving bij burgers},
 volume    = {2},
 year     = {2011},
}