Advanced search
1 file | 57.47 KB

Prenatale geslachtsbepaling: ethische, medische en maatschappelijke aspecten

JO KEEPERS, Elke Sleurs (UGent) and Jan Gerris (UGent)
(2011) TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 67(7). p.327-330
Author
Organization
Abstract
Doorheen de geschiedenis hebben mensen getracht om het geslacht van hun nakomelingen te beïnvloeden. Sinds het bestaan van de ultrasonografie en meer ingrijpende technieken zoals de vlokkentest („chorion villus sampling”) en de vruchtwaterpunctie kan het geslacht van de foetus prenataal met zekerheid bepaald worden. Sinds kort bestaan er eveneens nieuwere technieken zoals pre-implantatiegenetische diagnostiek (PGD) en flowcytometrie van het semen. Geslachtsselectie verwijst naar het aanwenden van deze laatstvermelde technieken om het geslacht van nakomelingen te kiezen. Geslachtsbepaling en -selectie werden oorspronkelijk gebruikt voor medische indicaties, zoals het voorkomen van de geboorte van aangetaste kinderen met X-gebonden aandoeningen. De technieken worden echter op grote schaal aangewend en misbruikt wegens een voorkeur voor het mannelijke geslacht. In India en China zijn jaarlijks miljoenen vrouwelijke foetussen het slachtoffer van deze geslachtsselectie en de daaropvolgende foeticide en infanticide. Deze discriminatie van vrouwen geeft aanleiding tot een sterk verstoorde geslachtsratio (de verhouding van het aantal levendgeboren jongens per 100 levendgeboren meisjes) bij de geboorte en het fenomeen van de „missing girls”. Dit artikel bespreekt de ethische en de maatschappelijke gevolgen van geslachtsselectie en de abortus van vrouwelijke foetussen.
Keywords
PRE-IMPLANTATIEGENETISCHE DIAGNOSTIEK (PGD), PGD (PRE-IMPLANTATIEGENETISCHE DIAGNOSTIEK), FLOWCYTOMETRIE, PRENATAAL GESLACHT, GESLACHTSBEPALING, ETHIEK, GESLACHT, DISCRIMINATIE, SELECTIE

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 57.47 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
KEEPERS, JO, ELKE SLEURS, and Jan Gerris. 2011. “Prenatale Geslachtsbepaling: Ethische, Medische En Maatschappelijke Aspecten.” Tijdschrift Voor Geneeskunde 67 (7): 327–330.
APA
KEEPERS, J., SLEURS, E., & Gerris, J. (2011). Prenatale geslachtsbepaling: ethische, medische en maatschappelijke aspecten. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE, 67(7), 327–330.
Vancouver
1.
KEEPERS J, SLEURS E, Gerris J. Prenatale geslachtsbepaling: ethische, medische en maatschappelijke aspecten. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 2011;67(7):327–30.
MLA
KEEPERS, JO, ELKE SLEURS, and Jan Gerris. “Prenatale Geslachtsbepaling: Ethische, Medische En Maatschappelijke Aspecten.” TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE 67.7 (2011): 327–330. Print.
@article{1851134,
 abstract   = {Doorheen de geschiedenis hebben mensen getracht om het geslacht van hun nakomelingen te be{\"i}nvloeden. Sinds het bestaan van de ultrasonografie en meer ingrijpende technieken zoals de vlokkentest ({\quotedblbase}chorion villus sampling{\textquotedblright}) en de vruchtwaterpunctie kan het geslacht van de foetus prenataal met zekerheid bepaald worden. Sinds kort bestaan er eveneens nieuwere technieken zoals pre-implantatiegenetische diagnostiek (PGD) en flowcytometrie van het semen. Geslachtsselectie verwijst naar het aanwenden van deze laatstvermelde technieken om het geslacht van nakomelingen te kiezen. Geslachtsbepaling en -selectie werden oorspronkelijk gebruikt voor medische indicaties, zoals het voorkomen van de geboorte van aangetaste kinderen met X-gebonden aandoeningen. De technieken worden echter op grote schaal aangewend en misbruikt wegens een voorkeur voor het mannelijke geslacht. In India en China zijn jaarlijks miljoenen vrouwelijke foetussen het slachtoffer van deze geslachtsselectie en de daaropvolgende foeticide en infanticide. Deze discriminatie van vrouwen geeft aanleiding tot een sterk verstoorde geslachtsratio (de verhouding van het aantal levendgeboren jongens per 100 levendgeboren meisjes) bij de geboorte en het fenomeen van de {\quotedblbase}missing girls{\textquotedblright}. Dit artikel bespreekt de ethische en de maatschappelijke gevolgen van geslachtsselectie en de abortus van vrouwelijke foetussen.},
 author    = {KEEPERS, JO and Sleurs, Elke and Gerris, Jan},
 issn     = {0371-683X},
 journal   = {TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE},
 language   = {dut},
 number    = {7},
 pages    = {327--330},
 title    = {Prenatale geslachtsbepaling: ethische, medische en maatschappelijke aspecten},
 url     = {http://dx.doi.org/10.2143/TVG.67.07.2000939},
 volume    = {67},
 year     = {2011},
}

Altmetric
View in Altmetric