Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Prenatale geslachtsbepaling: ethische, medische en maatschappelijke aspecten

JO KEEPERS, Elke Sleurs and Jan Gerris UGent (2011) TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 67(7). p.327-330
abstract
Doorheen de geschiedenis hebben mensen getracht om het geslacht van hun nakomelingen te beïnvloeden. Sinds het bestaan van de ultrasonografie en meer ingrijpende technieken zoals de vlokkentest („chorion villus sampling”) en de vruchtwaterpunctie kan het geslacht van de foetus prenataal met zekerheid bepaald worden. Sinds kort bestaan er eveneens nieuwere technieken zoals pre-implantatiegenetische diagnostiek (PGD) en flowcytometrie van het semen. Geslachtsselectie verwijst naar het aanwenden van deze laatstvermelde technieken om het geslacht van nakomelingen te kiezen. Geslachtsbepaling en -selectie werden oorspronkelijk gebruikt voor medische indicaties, zoals het voorkomen van de geboorte van aangetaste kinderen met X-gebonden aandoeningen. De technieken worden echter op grote schaal aangewend en misbruikt wegens een voorkeur voor het mannelijke geslacht. In India en China zijn jaarlijks miljoenen vrouwelijke foetussen het slachtoffer van deze geslachtsselectie en de daaropvolgende foeticide en infanticide. Deze discriminatie van vrouwen geeft aanleiding tot een sterk verstoorde geslachtsratio (de verhouding van het aantal levendgeboren jongens per 100 levendgeboren meisjes) bij de geboorte en het fenomeen van de „missing girls”. Dit artikel bespreekt de ethische en de maatschappelijke gevolgen van geslachtsselectie en de abortus van vrouwelijke foetussen.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
journalArticle (original)
publication status
published
subject
keyword
PRE-IMPLANTATIEGENETISCHE DIAGNOSTIEK (PGD), PGD (PRE-IMPLANTATIEGENETISCHE DIAGNOSTIEK), FLOWCYTOMETRIE, PRENATAAL GESLACHT, GESLACHTSBEPALING, ETHIEK, GESLACHT, DISCRIMINATIE, SELECTIE
journal title
TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE
Tijdschr. Geneeskd.
volume
67
issue
7
pages
327 - 330
ISSN
0371-683X
DOI
10.2143/TVG.67.07.2000939
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
A2
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
id
1851134
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-1851134
date created
2011-07-01 14:49:59
date last changed
2016-12-19 15:42:17
@article{1851134,
 abstract   = {Doorheen de geschiedenis hebben mensen getracht om het geslacht van hun nakomelingen te be{\"i}nvloeden. Sinds het bestaan van de ultrasonografie en meer ingrijpende technieken zoals de vlokkentest ({\quotedblbase}chorion villus sampling{\textquotedblright}) en de vruchtwaterpunctie kan het geslacht van de foetus prenataal met zekerheid bepaald worden. Sinds kort bestaan er eveneens nieuwere technieken zoals pre-implantatiegenetische diagnostiek (PGD) en flowcytometrie van het semen. Geslachtsselectie verwijst naar het aanwenden van deze laatstvermelde technieken om het geslacht van nakomelingen te kiezen. Geslachtsbepaling en -selectie werden oorspronkelijk gebruikt voor medische indicaties, zoals het voorkomen van de geboorte van aangetaste kinderen met X-gebonden aandoeningen. De technieken worden echter op grote schaal aangewend en misbruikt wegens een voorkeur voor het mannelijke geslacht. In India en China zijn jaarlijks miljoenen vrouwelijke foetussen het slachtoffer van deze geslachtsselectie en de daaropvolgende foeticide en infanticide. Deze discriminatie van vrouwen geeft aanleiding tot een sterk verstoorde geslachtsratio (de verhouding van het aantal levendgeboren jongens per 100 levendgeboren meisjes) bij de geboorte en het fenomeen van de {\quotedblbase}missing girls{\textquotedblright}. Dit artikel bespreekt de ethische en de maatschappelijke gevolgen van geslachtsselectie en de abortus van vrouwelijke foetussen.},
 author    = {KEEPERS, JO and Sleurs, Elke and Gerris, Jan},
 issn     = {0371-683X},
 journal   = {TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE},
 keyword   = {PRE-IMPLANTATIEGENETISCHE DIAGNOSTIEK (PGD),PGD (PRE-IMPLANTATIEGENETISCHE DIAGNOSTIEK),FLOWCYTOMETRIE,PRENATAAL GESLACHT,GESLACHTSBEPALING,ETHIEK,GESLACHT,DISCRIMINATIE,SELECTIE},
 language   = {dut},
 number    = {7},
 pages    = {327--330},
 title    = {Prenatale geslachtsbepaling: ethische, medische en maatschappelijke aspecten},
 url     = {http://dx.doi.org/10.2143/TVG.67.07.2000939},
 volume    = {67},
 year     = {2011},
}

Chicago
KEEPERS, JO, ELKE SLEURS, and Jan Gerris. 2011. “Prenatale Geslachtsbepaling: Ethische, Medische En Maatschappelijke Aspecten.” Tijdschrift Voor Geneeskunde 67 (7): 327–330.
APA
KEEPERS, J., SLEURS, E., & Gerris, J. (2011). Prenatale geslachtsbepaling: ethische, medische en maatschappelijke aspecten. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE, 67(7), 327–330.
Vancouver
1.
KEEPERS J, SLEURS E, Gerris J. Prenatale geslachtsbepaling: ethische, medische en maatschappelijke aspecten. TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE. 2011;67(7):327–30.
MLA
KEEPERS, JO, ELKE SLEURS, and Jan Gerris. “Prenatale Geslachtsbepaling: Ethische, Medische En Maatschappelijke Aspecten.” TIJDSCHRIFT VOOR GENEESKUNDE 67.7 (2011): 327–330. Print.