Advanced search
1 file | 274.52 KB

Groene kunstmeststoffen

Author
Organization
Abstract
In Vlaanderen wordt er jaarlijks 66 miljoen kg N en 4,5 miljoen kg P2O5 als kunstmest gebruikt in de landbouw. Nochtans vergt de aanmaak van kunstmest-N m.b.v. fossiele grondstoffen zeer veel energie (37 GJ/ton NH4 of 2 L olie per ton N). Daarnaast heerst wereldwijd de discussie over een dreigend fosfaattekort. Fosfaat is immers een eindige grondstof, in die zin dat rijke fosfaatertsen opraken en de stof na gebruik in de landbouw uiteindelijk met de huidige technologie niet meer beschikbaar is. Tegen het einde van deze eeuw zullen de beschikbare natuurlijke bronnen dan ook grotendeels zijn opgebruikt. Een gelijkaardig probleem stelt zich voor essentiële micronutriënten. Het wordt dan ook meer en meer duidelijk dat we in de overgang van fossiele naar hernieuwbare economie ook meer aandacht zullen moeten besteden aan recuperatie en hergebruik van macro- en micronutriënten, bv. uit mest- en digestaatverwerking.
Keywords
hergebruik, nutriënten, digestaatverwerking, cradle-to-cradle, mestverwerking

Downloads

 • Poster VCM conferentie - Celine Vaneeckhaute - Groene kunstmeststoffen.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 274.52 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Vaneeckhaute, Céline, Evi Michels, Erik Meers, Frederik Accoe, Ellen Thibo, and Filip Tack. 2011. “Groene Kunstmeststoffen.” In Een Nieuwe Markt Voor Mest, Abstracts.
APA
Vaneeckhaute, Céline, Michels, E., Meers, E., Accoe, F., Thibo, E., & Tack, F. (2011). Groene kunstmeststoffen. Een nieuwe markt voor mest, Abstracts. Presented at the Een nieuwe markt voor mest.
Vancouver
1.
Vaneeckhaute C, Michels E, Meers E, Accoe F, Thibo E, Tack F. Groene kunstmeststoffen. Een nieuwe markt voor mest, Abstracts. 2011.
MLA
Vaneeckhaute, Céline, Evi Michels, Erik Meers, et al. “Groene Kunstmeststoffen.” Een Nieuwe Markt Voor Mest, Abstracts. 2011. Print.
@inproceedings{1578845,
 abstract   = {In Vlaanderen wordt er jaarlijks 66 miljoen kg N en 4,5 miljoen kg P2O5 als kunstmest gebruikt in de landbouw. Nochtans vergt de aanmaak van kunstmest-N m.b.v. fossiele grondstoffen zeer veel energie (37 GJ/ton NH4 of 2 L olie per ton N). Daarnaast heerst wereldwijd de discussie over een dreigend fosfaattekort. Fosfaat is immers een eindige grondstof, in die zin dat rijke fosfaatertsen opraken en de stof na gebruik in de landbouw uiteindelijk met de huidige technologie niet meer beschikbaar is. Tegen het einde van deze eeuw zullen de beschikbare natuurlijke bronnen dan ook grotendeels zijn opgebruikt. Een gelijkaardig probleem stelt zich voor essenti{\"e}le micronutri{\"e}nten. Het wordt dan ook meer en meer duidelijk dat we in de overgang van fossiele naar hernieuwbare economie ook meer aandacht zullen moeten besteden aan recuperatie en hergebruik van macro- en micronutri{\"e}nten, bv. uit mest- en digestaatverwerking.},
 author    = {Vaneeckhaute, C{\'e}line and Michels, Evi and Meers, Erik and Accoe, Frederik and Thibo, Ellen and Tack, Filip},
 booktitle  = {Een nieuwe markt voor mest, Abstracts},
 keyword   = {hergebruik,nutri{\"e}nten,digestaatverwerking,cradle-to-cradle,mestverwerking},
 language   = {dut},
 location   = {Gent},
 title    = {Groene kunstmeststoffen},
 year     = {2011},
}