Ghent University Academic Bibliography

Advanced

De retoriek van waanzin: taalhandelingen, onbetrouwbaarheid, delirium en de waanzinnige ik-verteller

Lars Bernaerts UGent (2011) Academisch literair. 3.
abstract
De retoriek van waanzin is een literatuurwetenschappelijke studie over waanzinnige vertellersfiguren in moderne literatuur. Zogenaamd gestoorde vertellers herinneren ons door hun wartaal en waanvoorstellingen aan de creatieve kracht van taal en verbeelding. Daarbij maken ze de kracht van literatuur tastbaar. Tegelijk komen de fictionele krankzinnigen in aanvaring met maatschappelijke normen en de uitdragers ervan. Ze confronteren ons dan ook met de conventionele grond van onze interpretaties. Moeten we waanzinnige vertellers als onbetrouwbare figuren beschouwen, of reiken ze ons nieuwe inzichten aan? In dit boek wordt die problematiek onderzocht door een analyse van waanzinnige vertellers en hun retoriek. De auteur gaat in op de beelden van waanzin die in literatuur vaak gebruikt worden en ontwerpt een kader om de taal van de ik-vertellers nauwkeurig te analyseren. Dat model bestaat uit verteltheorie, theorieën van narratieve onbetrouwbaarheid en de theorie van taalhandelingen. Met voorbeelden uit de Nederlandse literatuur en uit de westerse literaire canon wordt een en ander aanschouwelijk gemaakt. Ten slotte presenteert deze studie een zorgvuldige en vernieuwende lectuur van drie romans: Maurits Dekkers Waarom ik niet krankzinnig ben, De man die zijn haar kort liet knippen van Johan Daisne en De verwondering van Hugo Claus.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
book
publication status
published
subject
keyword
narrative unreliability, narratology, madness in fiction, speech-act theory
series title
Academisch literair
volume
3
pages
426 pages
publisher
Garant
place of publication
Antwerpen, België ; Apeldoorn, Nederland
ISBN
9789044126839
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
B1
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
VABB id
c:vabb:322570
VABB type
VABB-2
id
1259066
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-1259066
date created
2011-06-09 21:01:08
date last changed
2017-01-02 09:55:04
@book{1259066,
 abstract   = {De retoriek van waanzin is een literatuurwetenschappelijke studie over waanzinnige vertellersfiguren in moderne literatuur. Zogenaamd gestoorde vertellers herinneren ons door hun wartaal en waanvoorstellingen aan de creatieve kracht van taal en verbeelding. Daarbij maken ze de kracht van literatuur tastbaar. Tegelijk komen de fictionele krankzinnigen in aanvaring met maatschappelijke normen en de uitdragers ervan. Ze confronteren ons dan ook met de conventionele grond van onze interpretaties. Moeten we waanzinnige vertellers als onbetrouwbare figuren beschouwen, of reiken ze ons nieuwe inzichten aan? In dit boek wordt die problematiek onderzocht door een analyse van waanzinnige vertellers en hun retoriek. De auteur gaat in op de beelden van waanzin die in literatuur vaak gebruikt worden en ontwerpt een kader om de taal van de ik-vertellers nauwkeurig te analyseren. Dat model bestaat uit verteltheorie, theorie{\"e}n van narratieve onbetrouwbaarheid en de theorie van taalhandelingen. Met voorbeelden uit de Nederlandse literatuur en uit de westerse literaire canon wordt een en ander aanschouwelijk gemaakt. Ten slotte presenteert deze studie een zorgvuldige en vernieuwende lectuur van drie romans: Maurits Dekkers Waarom ik niet krankzinnig ben, De man die zijn haar kort liet knippen van Johan Daisne en De verwondering van Hugo Claus.},
 author    = {Bernaerts, Lars},
 isbn     = {9789044126839},
 keyword   = {narrative unreliability,narratology,madness in fiction,speech-act theory},
 language   = {dut},
 pages    = {426},
 publisher  = {Garant},
 series    = {Academisch literair},
 title    = {De retoriek van waanzin: taalhandelingen, onbetrouwbaarheid, delirium en de waanzinnige ik-verteller},
 volume    = {3},
 year     = {2011},
}

Chicago
Bernaerts, Lars. 2011. De Retoriek Van Waanzin: Taalhandelingen, Onbetrouwbaarheid, Delirium En De Waanzinnige Ik-verteller. Academisch Literair. Vol. 3. Antwerpen, België ; Apeldoorn, Nederland: Garant.
APA
Bernaerts, L. (2011). De retoriek van waanzin: taalhandelingen, onbetrouwbaarheid, delirium en de waanzinnige ik-verteller. Academisch literair (Vol. 3). Antwerpen, België ; Apeldoorn, Nederland: Garant.
Vancouver
1.
Bernaerts L. De retoriek van waanzin: taalhandelingen, onbetrouwbaarheid, delirium en de waanzinnige ik-verteller. Academisch literair. Antwerpen, België ; Apeldoorn, Nederland: Garant; 2011.
MLA
Bernaerts, Lars. De Retoriek Van Waanzin: Taalhandelingen, Onbetrouwbaarheid, Delirium En De Waanzinnige Ik-verteller. Vol. 3. Antwerpen, België ; Apeldoorn, Nederland: Garant, 2011. Print.