Advanced search
1 file | 603.24 KB

Secundaire preventie na een residentiële ontwenningsbehandeling voor jongeren

(2010)
Author
Organization
Abstract
Verslaving is een complexe ziekte met een chronisch verloop en opeenvolgende crisissituaties die een acute aanpak vereisen. Het residentieel programma is een eerste stap in de behandeling. Hier wordt de basis gelegd voor een nieuw, clean leven. In de laatste fase van het residentieel programma ligt de nadruk op resocialisatie: de uitbouw van een nieuwe vriendenkring, zinvolle daginvulling, werk, hobby’s en huisvesting. Eens deze basis er is, wordt de patiënt ‘losgelaten’ en moet hij het waarmaken in het ‘echte’ leven. Hij moet de veiligheid en geborgenheid van de kliniek missen en hij is de eerste maanden na zijn ontslag uiterst kwetsbaar. Het is dan ook belangrijk dat de patiënt in die kwetsbare periode intensief kan opgevolgd worden. Tot nog toe werd de patiënt verwezen naar een ambulante setting met ongekende therapeuten, met wie hij geen binding heeft. De patiënt ziet dit meestal niet zitten en haakt vroegtijdig af, met vaak een herval als gevolg. Om deze ‘missing link’ tussen residentiële behandeling en een stabiel leven op te vullen, werd ons intensief nazorgprogramma ontwikkeld. Het nazorgproject legt de nadruk op een actieve participatie van hulpverlener, patiënt en zijn omgeving en een intensieve wisselwerking tussen de verschillende actoren. Er is een continuïteit van hulpverlening die de zaken verder kan opvolgen en direct kan interveniëren bij crisissituaties. Op deze manier kan vaak een herval vermeden worden of de schade beperkt gehouden.
Keywords
ontwenning, drugs, behandeling, nazorg, alcohol

Downloads

 • Secundaire preventie na een residentiele ontwenningsbehandeling voor jongeren.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 603.24 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Vergucht, Veerle, Patrick Lobbens, Remi Spiers, Wouter Vanderplasschen, Sofie De Block, and Marc Vermeire. 2010. “Secundaire Preventie Na Een Residentiële Ontwenningsbehandeling Voor Jongeren”. Sint-Denijs-Westrem: Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Camillus.
APA
Vergucht, V., Lobbens, P., Spiers, R., Vanderplasschen, W., De Block, S., & Vermeire, M. (2010). Secundaire preventie na een residentiële ontwenningsbehandeling voor jongeren. Sint-Denijs-Westrem: Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Camillus.
Vancouver
1.
Vergucht V, Lobbens P, Spiers R, Vanderplasschen W, De Block S, Vermeire M. Secundaire preventie na een residentiële ontwenningsbehandeling voor jongeren. Sint-Denijs-Westrem: Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Camillus; 2010.
MLA
Vergucht, Veerle et al. “Secundaire Preventie Na Een Residentiële Ontwenningsbehandeling Voor Jongeren.” 2010 : n. pag. Print.
@misc{1242932,
 abstract   = {Verslaving is een complexe ziekte met een chronisch verloop en opeenvolgende crisissituaties die een acute aanpak vereisen. Het residentieel programma is een eerste stap in de behandeling. Hier wordt de basis gelegd voor een nieuw, clean leven. In de laatste fase van het residentieel programma ligt de nadruk op resocialisatie: de uitbouw van een nieuwe vriendenkring, zinvolle daginvulling, werk, hobby’s en huisvesting. Eens deze basis er is, wordt de patiënt ‘losgelaten’ en moet hij het waarmaken in het ‘echte’ leven. Hij moet de veiligheid en geborgenheid van de kliniek missen en hij is de eerste maanden na zijn ontslag uiterst kwetsbaar. Het is dan ook belangrijk dat de patiënt in die kwetsbare periode intensief kan opgevolgd worden. Tot nog toe werd de patiënt verwezen naar een ambulante setting met ongekende therapeuten, met wie hij geen binding heeft. De patiënt ziet dit meestal niet zitten en haakt vroegtijdig af, met vaak een herval als gevolg. Om deze ‘missing link’ tussen residentiële behandeling en een stabiel leven op te vullen, werd ons intensief nazorgprogramma ontwikkeld. Het nazorgproject legt de nadruk op een actieve participatie van hulpverlener, patiënt en zijn omgeving en een intensieve wisselwerking tussen de verschillende actoren. Er is een continuïteit van hulpverlening die de zaken verder kan opvolgen en direct kan interveniëren bij crisissituaties. Op deze manier kan vaak een herval vermeden worden of de schade beperkt gehouden.},
 author    = {Vergucht, Veerle and Lobbens, Patrick and Spiers, Remi and Vanderplasschen, Wouter and De Block, Sofie and Vermeire, Marc},
 keywords   = {ontwenning,drugs,behandeling,nazorg,alcohol},
 language   = {dut},
 pages    = {70},
 publisher  = {Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Camillus},
 title    = {Secundaire preventie na een residentiële ontwenningsbehandeling voor jongeren},
 year     = {2010},
}