Ghent University Academic Bibliography

Advanced

De CRA+vouchers methodiek: is het belonen van abstinentie bij cocaïnegebruikers effectief?

Katrien Goossens UGent, Wouter Vanderplasschen UGent, Dirk Vandevelde, Jo Thienpont, Véronique Hauglustaine and Luca Littera (2011) ORTHOPEDAGOGISCHE REEKS GENT. p.1-69
abstract
Wetenschappers van de UGent onderzochten in samenwerking met het ambulant behandelingscentrum De Kiem het effect van de zogenaamde CRA+vouchers methodiek bij de behandeling van cocaïneverslaving. Bij aanvang lokte deze nieuwe werkvorm zowel in de media, op de werkvloer als in wetenschappelijke kringen heel wat reacties uit, omdat druggebruikers financieel beloond worden als ze geen cocaïne gebruiken. De druggebruikers kunnen in een periode van 6 maanden tot 1.265 EUR verdienen als ze geen drugs gebruiken. Het voucher¬systeem is echter slechts één onderdeel van een meer omvattende cognitief-gedrags¬therapeutische behandeling, die bestaat uit individuele gesprekken, het inoefenen van gedrags- en sociale vaardigheden, relatietherapie, motiverende gespreksvoering en terugval¬preventie. Een ander belangrijk verschil met bestaande behandelingsprogramma’s is de intensiteit van de werkvorm, waarbij druggebruikers tot drie keer per week moeten langskomen voor een gesprek en speekselcontrole. De resultaten van de kleinschalige studie zijn overwegend positief. Zo was de kans op abstinentie zes maanden na de start van de behandeling drie keer groter in de CRA+vouchers groep dan in de controlegroep. Ook de kwaliteit van leven lag na zes maanden beduidend hoger in de CRA+vouchers groep.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
misc (report)
publication status
published
subject
in
ORTHOPEDAGOGISCHE REEKS GENT
Orthopedag. Reeks Gent
issue
36
pages
1 - 69
ISSN
0779-1046
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
V
copyright statement
I have retained and own the full copyright for this publication
id
1242808
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-1242808
date created
2011-05-25 16:32:41
date last changed
2016-12-19 15:47:43
@misc{1242808,
 abstract   = {Wetenschappers van de UGent onderzochten in samenwerking met het ambulant behandelingscentrum De Kiem het effect van de zogenaamde CRA+vouchers methodiek bij de behandeling van coca{\"i}neverslaving. Bij aanvang lokte deze nieuwe werkvorm zowel in de media, op de werkvloer als in wetenschappelijke kringen heel wat reacties uit, omdat druggebruikers financieel beloond worden als ze geen coca{\"i}ne gebruiken. De druggebruikers kunnen in een periode van 6 maanden tot 1.265 EUR verdienen als ze geen drugs gebruiken. Het voucher{\textlnot}systeem is echter slechts {\'e}{\'e}n onderdeel van een meer omvattende cognitief-gedrags{\textlnot}therapeutische behandeling, die bestaat uit individuele gesprekken, het inoefenen van gedrags- en sociale vaardigheden, relatietherapie, motiverende gespreksvoering en terugval{\textlnot}preventie. Een ander belangrijk verschil met bestaande behandelingsprogramma{\textquoteright}s is de intensiteit van de werkvorm, waarbij druggebruikers tot drie keer per week moeten langskomen voor een gesprek en speekselcontrole. De resultaten van de kleinschalige studie zijn overwegend positief. Zo was de kans op abstinentie zes maanden na de start van de behandeling drie keer groter in de CRA+vouchers groep dan in de controlegroep. Ook de kwaliteit van leven lag na zes maanden beduidend hoger in de CRA+vouchers groep.},
 author    = {Goossens, Katrien and Vanderplasschen, Wouter and Vandevelde, Dirk and Thienpont, Jo and Hauglustaine, V{\'e}ronique and Littera, Luca},
 issn     = {0779-1046},
 language   = {dut},
 number    = {36},
 pages    = {1--69},
 series    = {ORTHOPEDAGOGISCHE REEKS GENT},
 title    = {De CRA+vouchers methodiek: is het belonen van abstinentie bij coca{\"i}negebruikers effectief?},
 year     = {2011},
}

Chicago
Goossens, Katrien, Wouter Vanderplasschen, Dirk Vandevelde, Jo Thienpont, Véronique Hauglustaine, and Luca Littera. 2011. “De CRA+vouchers Methodiek: Is Het Belonen Van Abstinentie Bij Cocaïnegebruikers Effectief?” Orthopedagogische Reeks Gent.
APA
Goossens, Katrien, Vanderplasschen, W., Vandevelde, D., Thienpont, J., Hauglustaine, V., & Littera, L. (2011). De CRA+vouchers methodiek: is het belonen van abstinentie bij cocaïnegebruikers effectief? ORTHOPEDAGOGISCHE REEKS GENT.
Vancouver
1.
Goossens K, Vanderplasschen W, Vandevelde D, Thienpont J, Hauglustaine V, Littera L. De CRA+vouchers methodiek: is het belonen van abstinentie bij cocaïnegebruikers effectief? ORTHOPEDAGOGISCHE REEKS GENT. 2011. p. 1–69.
MLA
Goossens, Katrien, Wouter Vanderplasschen, Dirk Vandevelde, et al. “De CRA+vouchers Methodiek: Is Het Belonen Van Abstinentie Bij Cocaïnegebruikers Effectief?” ORTHOPEDAGOGISCHE REEKS GENT 2011 : 1–69. Print.