Advanced search
1 file | 375.08 KB

Suburb en mobiliteit: zijn alle 'stedelijke gebieden' even stedelijk?

Kobe Boussauw (UGent) and Frank Witlox (UGent)
(2011) p.117-125
Author
Organization
Abstract
Het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) maakt een selectie van stedelijke gebieden en legt de basis voor de afbakening ervan. Het RSV onderscheidt drie basiscategorieën: drie grootstedelijke ge-bieden, een tiental regionaalstedelijke gebieden en een reeks kleinstedelijke gebieden. Het woonloca-tiebeleid dat op basis van deze selectie werd uitgestippeld, voorziet dat 60% van de nieuwe woningen in de stedelijke gebieden zou moeten terechtkomen. Een recente evaluatie van het RSV stelt vast dat een steeds groter aandeel van de nieuwe woningen inderdaad in de stedelijke gebieden wordt ge-bouwd, maar dat de nadruk duidelijk op de kleinstedelijke gebieden ligt. Een nieuwe analyse op basis van de gegevens van het Onderzoek Verplaatsingsgedrag Vlaanderen (2001) toont aan dat inwoners van kleinstedelijke gebieden bovengemiddeld lange verplaatsingen ma-ken, en dus voor veel van hun dagelijkse activiteiten wellicht in sterke mate aangewezen zijn op de vaak vrij veraf gelegen agglomeraties. Het mobiliteitsprofiel van de inwoners van suburbane gemeen-ten in de schaduw van de grotere steden is dus niet noodzakelijk minder duurzaam dan dat van de in-woners van de kleinstedelijke gebieden, terwijl de grootstedelijke en regionaalstedelijke gebieden zelf duidelijk een stuk beter scoren.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 375.08 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Boussauw, Kobe, and Frank Witlox. 2011. “Suburb En Mobiliteit: Zijn Alle ‘Stedelijke Gebieden’ Even Stedelijk?” In , ed. Geiske Bouma, Friedel Filius, Elke Vanempten, and Bas Waterhout, 117–125. Brussel: Stichting Planologische Discussiedagen.
APA
Boussauw, K., & Witlox, F. (2011). Suburb en mobiliteit: zijn alle “stedelijke gebieden” even stedelijk? In G. Bouma, F. Filius, E. Vanempten, & B. Waterhout (Eds.), (pp. 117–125). Presented at the Planning van de Toekomst (PlanDag - 2011), Brussel: Stichting Planologische Discussiedagen.
Vancouver
1.
Boussauw K, Witlox F. Suburb en mobiliteit: zijn alle “stedelijke gebieden” even stedelijk? In: Bouma G, Filius F, Vanempten E, Waterhout B, editors. Brussel: Stichting Planologische Discussiedagen; 2011. p. 117–25.
MLA
Boussauw, Kobe, and Frank Witlox. “Suburb En Mobiliteit: Zijn Alle ‘Stedelijke Gebieden’ Even Stedelijk?” Ed. Geiske Bouma et al. Brussel: Stichting Planologische Discussiedagen, 2011. 117–125. Print.
@inproceedings{1228106,
 abstract   = {Het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) maakt een selectie van stedelijke gebieden en legt de basis voor de afbakening ervan. Het RSV onderscheidt drie basiscategorie{\"e}n: drie grootstedelijke ge-bieden, een tiental regionaalstedelijke gebieden en een reeks kleinstedelijke gebieden. Het woonloca-tiebeleid dat op basis van deze selectie werd uitgestippeld, voorziet dat 60\% van de nieuwe woningen in de stedelijke gebieden zou moeten terechtkomen. Een recente evaluatie van het RSV stelt vast dat een steeds groter aandeel van de nieuwe woningen inderdaad in de stedelijke gebieden wordt ge-bouwd, maar dat de nadruk duidelijk op de kleinstedelijke gebieden ligt. Een nieuwe analyse op basis van de gegevens van het Onderzoek Verplaatsingsgedrag Vlaanderen (2001) toont aan dat inwoners van kleinstedelijke gebieden bovengemiddeld lange verplaatsingen ma-ken, en dus voor veel van hun dagelijkse activiteiten wellicht in sterke mate aangewezen zijn op de vaak vrij veraf gelegen agglomeraties. Het mobiliteitsprofiel van de inwoners van suburbane gemeen-ten in de schaduw van de grotere steden is dus niet noodzakelijk minder duurzaam dan dat van de in-woners van de kleinstedelijke gebieden, terwijl de grootstedelijke en regionaalstedelijke gebieden zelf duidelijk een stuk beter scoren.},
 author    = {Boussauw, Kobe and Witlox, Frank},
 editor    = {Bouma, Geiske and Filius, Friedel and Vanempten, Elke and Waterhout, Bas},
 isbn     = {9789080854505},
 language   = {dut},
 location   = {Brussel},
 pages    = {117--125},
 publisher  = {Stichting Planologische Discussiedagen},
 title    = {Suburb en mobiliteit: zijn alle 'stedelijke gebieden' even stedelijk?},
 year     = {2011},
}