Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Van stadspark tot natuurpark: het park als sociale condensator (1910-1940)

Bruno Notteboom (2011) Zesde landschapscontactdag : thema : stadsparken, Abstracts. p.5-5
abstract
Het park is de plaats bij uitstek waar verschillende sociale groepen de stedelijke ruimte delen. Daarom spelen parken een belangrijke rol in processen van sociale positionering. In deze paper onderzoeken we op welke manier parken in en om Antwerpen in het verleden een rol speelden als sociale condensator in de decennia voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van het plan van de Franse architect-stedenbouwkundige Henri Prost voor Antwerpen uit 1910 illustreren we hoe het park werd ingezet om een sociaal onderscheid te construeren tussen verschillende stadswijken. Dit sociaal onderscheid wordt tevens benadrukt in het discours van de Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon (KVNS). Deze richtte in 1924 een tentoonstelling over de Antwerpse parken in. Meer specifiek gaan we in op de discussie tussen de KVNS en de Arbeiderstoeristenbond over de aanleg van een zwembad in het Boekenbergpark in 1936. De discussie tussen beide verenigingen was het gevolg van een verschuiving van het stadspark van plek voor burgerlijke flânerie naar een recreatieplek voor alle bevolkingsklassen. In de loop van het interbellum verschoof de aandacht van het stadspark naar het natuurpark buiten de stad. Zo voerde de KVNS in het interbellum een hevige strijd voor het behoud van de Kalmthoutse Heide als beschermd natuurpark. De opvatting van het park als plek van sociale positionering is echter ook op het natuurpark van toepassing. Aan de hand van publicaties van de KVNS, de Vlaamse Toeristenbond en de Arbeiderstoeristenbond onderzoeken we hoe het natuurpark wordt ingezet als condensator voor sociale conflicten, alsook als plek van sociale emancipatie.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
conference
publication status
published
subject
keyword
Belgium, Parks, Social Classes
in
Zesde landschapscontactdag : thema : stadsparken, Abstracts
pages
5 - 5
conference name
Zesde Landschapscontactdag : Thema : Stadsparken
conference location
Antwerpen
conference start
2011-05-11
conference end
2011-05-11
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
C3
copyright statement
I have retained and own the full copyright for this publication
id
1227676
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-1227676
date created
2011-05-19 16:54:21
date last changed
2016-12-19 15:35:05
@inproceedings{1227676,
 abstract   = {Het park is de plaats bij uitstek waar verschillende sociale groepen de stedelijke ruimte delen. Daarom spelen parken een belangrijke rol in processen van sociale positionering. In deze paper onderzoeken we op welke manier parken in en om Antwerpen in het verleden een rol speelden als sociale condensator in de decennia voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van het plan van de Franse architect-stedenbouwkundige Henri Prost voor Antwerpen uit 1910 illustreren we hoe het park werd ingezet om een sociaal onderscheid te construeren tussen verschillende stadswijken. Dit sociaal onderscheid wordt tevens benadrukt in het discours van de Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon (KVNS). Deze richtte in 1924 een tentoonstelling over de Antwerpse parken in. Meer specifiek gaan we in op de discussie tussen de KVNS en de Arbeiderstoeristenbond over de aanleg van een zwembad in het Boekenbergpark in 1936. De discussie tussen beide verenigingen was het gevolg van een verschuiving van het stadspark van plek voor burgerlijke fl{\^a}nerie naar een recreatieplek voor alle bevolkingsklassen. In de loop van het interbellum verschoof de aandacht van het stadspark naar het natuurpark buiten de stad. Zo voerde de KVNS in het interbellum een hevige strijd voor het behoud van de Kalmthoutse Heide als beschermd natuurpark. De opvatting van het park als plek van sociale positionering is echter ook op het natuurpark van toepassing. Aan de hand van publicaties van de KVNS, de Vlaamse Toeristenbond en de Arbeiderstoeristenbond onderzoeken we hoe het natuurpark wordt ingezet als condensator voor sociale conflicten, alsook als plek van sociale emancipatie.},
 author    = {Notteboom, Bruno},
 booktitle  = {Zesde landschapscontactdag : thema : stadsparken, Abstracts},
 keyword   = {Belgium,Parks,Social Classes},
 language   = {dut},
 location   = {Antwerpen},
 pages    = {5--5},
 title    = {Van stadspark tot natuurpark: het park als sociale condensator (1910-1940)},
 year     = {2011},
}

Chicago
Notteboom, Bruno. 2011. “Van Stadspark Tot Natuurpark: Het Park Als Sociale Condensator (1910-1940).” In Zesde Landschapscontactdag : Thema : Stadsparken, Abstracts, 5–5.
APA
Notteboom, B. (2011). Van stadspark tot natuurpark: het park als sociale condensator (1910-1940). Zesde landschapscontactdag : thema : stadsparken, Abstracts (pp. 5–5). Presented at the Zesde Landschapscontactdag : Thema : Stadsparken.
Vancouver
1.
Notteboom B. Van stadspark tot natuurpark: het park als sociale condensator (1910-1940). Zesde landschapscontactdag : thema : stadsparken, Abstracts. 2011. p. 5–5.
MLA
Notteboom, Bruno. “Van Stadspark Tot Natuurpark: Het Park Als Sociale Condensator (1910-1940).” Zesde Landschapscontactdag : Thema : Stadsparken, Abstracts. 2011. 5–5. Print.