Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Veranderingen in bodem- en strooiselkenmerken bij de omvorming van gemengd loofhout naar fijnspar

Gorik Verstraeten UGent, Jakub Hlava, Bart Muys and Kris Verheyen UGent (2011) Starters in het Bosonderzoek, Abstracts.
abstract
Het is al langer bekend dat diverse bodemkarakteristieken een invloed hebben op de vegetatie. Recenter werd duidelijk dat bodem, bodemorganismen, strooisel en vegetatie als samenhangende componenten van een ecosysteem moeten gezien worden. Wanneer we ingrijpen in één van deze componenten kan dit leiden tot grote veranderingen in het ecosysteem. In deze studie wordt gekeken naar de impact van omvorming van loofhout naar naaldhout op de strooisellaag, bodem en bodemorganismen. De effecten van boomsoorten op de bodem werden al vrij goed onderzocht. Onderzoek naar de trajecten van veranderingen langsheen een bodemgradiënt zijn echter beperkt. In deze studie wordt het effect van een verandering van boomsoort op de humus-, kruidlaag en regenwormengemeenschap onderzocht langs een natuurlijke gradiënt van zuurbufferend vermogen. Dit onderzoek vindt plaats in het bossencomplex boven Virton in de Gaume-streek (zuid-België). Door verschillen in moedermateriaal en bodemtextuur is er een natuurlijke gradiënt van zuurbufferend vermogen aanwezig. In deze oude loofbossen werden sinds de jaren ’50 eilandjes fijnspar aangeplant. We vergeleken de fijnsparbestanden paarsgewijs met de aanpalende loofbestanden. In elk bestand werden de strooisellaag, bodemchemische eigenschappen en de regenwormengemeenschap opgemeten. De bodem in de fijnsparbestanden was duidelijk zuurder dan in de gepaarde loofbestanden. Ook de concentratie van basische kationen, de kationenuitwisselingscapaciteit (CEC) en baseverzadiging (BS) waren lager terwijl de Aluminium-concentratie (Al) steeg. De strooisellaag in de naaldbestanden was beduidend dikker dan in de loofbestanden en de regenwormengemeenschap was kleiner geworden. Opvallend was dat de verschillen tussen loof en naald groter waren op de rijkere bodemtypes. Het wegvallen van de bodemwoelende regenwormen in de fijnsparbestanden op rijkere bodems heeft er gezorgd voor een ware ecosysteemshift, gekenmerkt door een sterke strooiselaccumulatie en verzuring van de bodem.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
conference
publication status
published
subject
in
Starters in het Bosonderzoek, Abstracts
conference name
Starters in het Bosonderzoek 2011
conference location
Brussel
conference start
2011-03-17
conference end
2011-03-17
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
C3
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
id
1218129
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-1218129
date created
2011-05-05 15:44:44
date last changed
2016-12-19 15:36:38
@inproceedings{1218129,
 abstract   = {Het is al langer bekend dat diverse bodemkarakteristieken een invloed hebben op de vegetatie. Recenter werd duidelijk dat bodem, bodemorganismen, strooisel en vegetatie als samenhangende componenten van een ecosysteem moeten gezien worden. Wanneer we ingrijpen in {\'e}{\'e}n van deze componenten kan dit leiden tot grote veranderingen in het ecosysteem. In deze studie wordt gekeken naar de impact van omvorming van loofhout naar naaldhout op de strooisellaag, bodem en bodemorganismen. De effecten van boomsoorten op de bodem werden al vrij goed onderzocht. Onderzoek naar de trajecten van veranderingen langsheen een bodemgradi{\"e}nt zijn echter beperkt. In deze studie wordt het effect van een verandering van boomsoort op de humus-, kruidlaag en regenwormengemeenschap onderzocht langs een natuurlijke gradi{\"e}nt van zuurbufferend vermogen. Dit onderzoek vindt plaats in het bossencomplex boven Virton in de Gaume-streek (zuid-Belgi{\"e}). Door verschillen in moedermateriaal en bodemtextuur is er een natuurlijke gradi{\"e}nt van zuurbufferend vermogen aanwezig. In deze oude loofbossen werden sinds de jaren {\textquoteright}50 eilandjes fijnspar aangeplant. We vergeleken de fijnsparbestanden paarsgewijs met de aanpalende loofbestanden. In elk bestand werden de strooisellaag, bodemchemische eigenschappen en de regenwormengemeenschap opgemeten. De bodem in de fijnsparbestanden was duidelijk zuurder dan in de gepaarde loofbestanden. Ook de concentratie van basische kationen, de kationenuitwisselingscapaciteit (CEC) en baseverzadiging (BS) waren lager terwijl de Aluminium-concentratie (Al) steeg. De strooisellaag in de naaldbestanden was beduidend dikker dan in de loofbestanden en de regenwormengemeenschap was kleiner geworden. Opvallend was dat de verschillen tussen loof en naald groter waren op de rijkere bodemtypes. Het wegvallen van de bodemwoelende regenwormen in de fijnsparbestanden op rijkere bodems heeft er gezorgd voor een ware ecosysteemshift, gekenmerkt door een sterke strooiselaccumulatie en verzuring van de bodem.},
 author    = {Verstraeten, Gorik and Hlava, Jakub and Muys, Bart and Verheyen, Kris},
 booktitle  = {Starters in het Bosonderzoek, Abstracts},
 language   = {dut},
 location   = {Brussel},
 title    = {Veranderingen in bodem- en strooiselkenmerken bij de omvorming van gemengd loofhout naar fijnspar},
 year     = {2011},
}

Chicago
Verstraeten, Gorik, Jakub Hlava, Bart Muys, and Kris Verheyen. 2011. “Veranderingen in Bodem- En Strooiselkenmerken Bij De Omvorming Van Gemengd Loofhout Naar Fijnspar.” In Starters in Het Bosonderzoek, Abstracts.
APA
Verstraeten, Gorik, Hlava, J., Muys, B., & Verheyen, K. (2011). Veranderingen in bodem- en strooiselkenmerken bij de omvorming van gemengd loofhout naar fijnspar. Starters in het Bosonderzoek, Abstracts. Presented at the Starters in het Bosonderzoek 2011.
Vancouver
1.
Verstraeten G, Hlava J, Muys B, Verheyen K. Veranderingen in bodem- en strooiselkenmerken bij de omvorming van gemengd loofhout naar fijnspar. Starters in het Bosonderzoek, Abstracts. 2011.
MLA
Verstraeten, Gorik, Jakub Hlava, Bart Muys, et al. “Veranderingen in Bodem- En Strooiselkenmerken Bij De Omvorming Van Gemengd Loofhout Naar Fijnspar.” Starters in Het Bosonderzoek, Abstracts. 2011. Print.