Advanced search
1 file | 1.43 MB

Meervoud in Vlaamse gebarentaal: onderzoeksrapport 2011

(2011)
Author
Organization
Abstract
In dit rapport worden de resultaten besproken van het onderzoek naar meervoud in Vlaamse Gebarentaal. Hoe dit onderzoek werd opgevat en uitgevoerd, staat beschreven in Rapport onderzoeksmethodologie meervoudsvorming in Vlaamse Gebarentaal (Heyerick & Van Braeckevelt, 2008). Deze tekst schetst eerst kort wat al gekend was over meervoud in VGT, waarna de resultaten van het huidige onderzoek uitvoerig worden besproken. Deze bespreking bevat een overzicht van welke manieren om meervoud uit te drukken voorkwamen in de geanalyseerde data, hoe deze met elkaar gecombineerd kunnen worden en wat de gebarenvolgorde is. Dit rapport zet de meest gebruikte meervoudsmechanismen in VGT op een rij met oog voor regionale variatie. Het onderzoek belicht ook de fonologische restricties die spelen bij de keuze voor een bepaalde manier van meervoudsvorming. Zo blijken de fonologische kenmerken van een gebaar invloed te hebben op welke meervoudsvorming een gebaar wel of niet kan aannemen. Extra aandacht gaat hierbij naar de parameters articulatieplaats en beweging. Naast het gebruik van meervoudsmechanismen, kan men in VGT ook op een andere manier uitdrukken dat er meer dan één van hetzelfde is. Het gaat hier dan niet meer om zuivere meervoudsvorming. Hoe gebaarders dit doen in VGT wordt voor de volledigheid ook in dit rapport opgenomen. Ten slotte worden de meest opvallende bevindingen met betrekking tot meervoud in VGT overzichtelijk samengevat in het besluit van dit rapport.
Keywords
Vlaamse Gebarentaal, meervoud, grammatica

Downloads

 • 2011 Meervoud in VGT Final.pdf
  • full text
  • |
  • open access
  • |
  • PDF
  • |
  • 1.43 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Heyerick, Isabelle, Mieke Van Braeckevelt, Jorn Rijckaert, Mieke Van Herreweghe, and Myriam Vermeerbergen. 2011. “Meervoud in Vlaamse Gebarentaal: Onderzoeksrapport 2011”. Affligem: Vlaams GebarentaalCentrum, vzw.
APA
Heyerick, I., Van Braeckevelt, M., Rijckaert, J., Van Herreweghe, M., & Vermeerbergen, M. (2011). Meervoud in Vlaamse gebarentaal: onderzoeksrapport 2011. Affligem: Vlaams GebarentaalCentrum, vzw.
Vancouver
1.
Heyerick I, Van Braeckevelt M, Rijckaert J, Van Herreweghe M, Vermeerbergen M. Meervoud in Vlaamse gebarentaal: onderzoeksrapport 2011. Affligem: Vlaams GebarentaalCentrum, vzw; 2011.
MLA
Heyerick, Isabelle, Mieke Van Braeckevelt, Jorn Rijckaert, et al. “Meervoud in Vlaamse Gebarentaal: Onderzoeksrapport 2011.” 2011 : n. pag. Print.
@misc{1185995,
 abstract   = {In dit rapport worden de resultaten besproken van het onderzoek naar meervoud in Vlaamse Gebarentaal. Hoe dit onderzoek werd opgevat en uitgevoerd, staat beschreven in Rapport onderzoeksmethodologie meervoudsvorming in Vlaamse Gebarentaal (Heyerick \& Van Braeckevelt, 2008).
Deze tekst schetst eerst kort wat al gekend was over meervoud in VGT, waarna de resultaten van het huidige onderzoek uitvoerig worden besproken. Deze bespreking bevat een overzicht van welke manieren om meervoud uit te drukken voorkwamen in de geanalyseerde data, hoe deze met elkaar gecombineerd kunnen worden en wat de gebarenvolgorde is. Dit rapport zet de meest gebruikte meervoudsmechanismen in VGT op een rij met oog voor regionale variatie.
Het onderzoek belicht ook de fonologische restricties die spelen bij de keuze voor een bepaalde manier van meervoudsvorming. Zo blijken de fonologische kenmerken van een gebaar invloed te hebben op welke meervoudsvorming een gebaar wel of niet kan aannemen. Extra aandacht gaat hierbij naar de parameters articulatieplaats en beweging. 
Naast het gebruik van meervoudsmechanismen, kan men in VGT ook op een andere manier uitdrukken dat er meer dan {\'e}{\'e}n van hetzelfde is. Het gaat hier dan niet meer om zuivere meervoudsvorming. Hoe gebaarders dit doen in VGT wordt voor de volledigheid ook in dit rapport opgenomen.
Ten slotte worden de meest opvallende bevindingen met betrekking tot meervoud in VGT overzichtelijk samengevat in het besluit van dit rapport.},
 author    = {Heyerick, Isabelle and Van Braeckevelt, Mieke and Rijckaert, Jorn and Van Herreweghe, Mieke and Vermeerbergen, Myriam},
 keyword   = {Vlaamse Gebarentaal,meervoud,grammatica},
 language   = {dut},
 pages    = {40},
 publisher  = {Vlaams GebarentaalCentrum, vzw},
 title    = {Meervoud in Vlaamse gebarentaal: onderzoeksrapport 2011},
 url     = {http://www.vgtc.be/onderzoek},
 year     = {2011},
}