Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Meervoud in Vlaamse gebarentaal: onderzoeksrapport 2011

Isabelle Heyerick, Mieke Van Braeckevelt, Jorn Rijckaert, Mieke Van Herreweghe UGent and Myriam Vermeerbergen (2011)
abstract
In dit rapport worden de resultaten besproken van het onderzoek naar meervoud in Vlaamse Gebarentaal. Hoe dit onderzoek werd opgevat en uitgevoerd, staat beschreven in Rapport onderzoeksmethodologie meervoudsvorming in Vlaamse Gebarentaal (Heyerick & Van Braeckevelt, 2008). Deze tekst schetst eerst kort wat al gekend was over meervoud in VGT, waarna de resultaten van het huidige onderzoek uitvoerig worden besproken. Deze bespreking bevat een overzicht van welke manieren om meervoud uit te drukken voorkwamen in de geanalyseerde data, hoe deze met elkaar gecombineerd kunnen worden en wat de gebarenvolgorde is. Dit rapport zet de meest gebruikte meervoudsmechanismen in VGT op een rij met oog voor regionale variatie. Het onderzoek belicht ook de fonologische restricties die spelen bij de keuze voor een bepaalde manier van meervoudsvorming. Zo blijken de fonologische kenmerken van een gebaar invloed te hebben op welke meervoudsvorming een gebaar wel of niet kan aannemen. Extra aandacht gaat hierbij naar de parameters articulatieplaats en beweging. Naast het gebruik van meervoudsmechanismen, kan men in VGT ook op een andere manier uitdrukken dat er meer dan één van hetzelfde is. Het gaat hier dan niet meer om zuivere meervoudsvorming. Hoe gebaarders dit doen in VGT wordt voor de volledigheid ook in dit rapport opgenomen. Ten slotte worden de meest opvallende bevindingen met betrekking tot meervoud in VGT overzichtelijk samengevat in het besluit van dit rapport.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
misc (other)
publication status
published
subject
keyword
Vlaamse Gebarentaal, meervoud, grammatica
pages
40 pages
publisher
Vlaams GebarentaalCentrum, vzw
place of publication
Affligem
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
V
copyright statement
I have retained and own the full copyright for this publication
id
1185995
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-1185995
alternative location
http://www.vgtc.be/onderzoek
date created
2011-03-11 08:52:53
date last changed
2017-01-02 09:57:15
@misc{1185995,
  abstract     = {In dit rapport worden de resultaten besproken van het onderzoek naar meervoud in Vlaamse Gebarentaal. Hoe dit onderzoek werd opgevat en uitgevoerd, staat beschreven in Rapport onderzoeksmethodologie meervoudsvorming in Vlaamse Gebarentaal (Heyerick \& Van Braeckevelt, 2008).
Deze tekst schetst eerst kort wat al gekend was over meervoud in VGT, waarna de resultaten van het huidige onderzoek uitvoerig worden besproken. Deze bespreking bevat een overzicht van welke manieren om  meervoud uit te drukken  voorkwamen in de geanalyseerde data, hoe deze met elkaar gecombineerd kunnen worden en wat de gebarenvolgorde is. Dit rapport zet de meest gebruikte meervoudsmechanismen in VGT op een rij met oog voor regionale variatie.
Het onderzoek belicht ook de fonologische restricties die spelen bij de keuze voor een bepaalde manier van meervoudsvorming. Zo blijken de fonologische kenmerken van een gebaar invloed te hebben op welke meervoudsvorming een gebaar wel of niet kan aannemen. Extra aandacht gaat hierbij naar de parameters articulatieplaats en beweging. 
Naast het gebruik van meervoudsmechanismen, kan men in VGT ook op een andere manier uitdrukken dat er meer dan {\'e}{\'e}n van hetzelfde is. Het gaat hier dan niet meer om zuivere meervoudsvorming. Hoe gebaarders dit doen in VGT wordt voor de volledigheid ook in dit rapport opgenomen.
Ten slotte worden de meest opvallende bevindingen met betrekking tot meervoud in VGT overzichtelijk samengevat in het besluit van dit rapport.},
  author       = {Heyerick, Isabelle and Van Braeckevelt, Mieke and Rijckaert, Jorn and Van Herreweghe, Mieke and Vermeerbergen, Myriam},
  keyword      = {Vlaamse Gebarentaal,meervoud,grammatica},
  language     = {dut},
  pages        = {40},
  publisher    = {Vlaams GebarentaalCentrum, vzw},
  title        = {Meervoud in Vlaamse gebarentaal: onderzoeksrapport 2011},
  url          = {http://www.vgtc.be/onderzoek},
  year         = {2011},
}

Chicago
Heyerick, Isabelle, Mieke Van Braeckevelt, Jorn Rijckaert, Mieke Van Herreweghe, and Myriam Vermeerbergen. 2011. “Meervoud in Vlaamse Gebarentaal: Onderzoeksrapport 2011”. Affligem: Vlaams GebarentaalCentrum, vzw.
APA
Heyerick, I., Van Braeckevelt, M., Rijckaert, J., Van Herreweghe, M., & Vermeerbergen, M. (2011). Meervoud in Vlaamse gebarentaal: onderzoeksrapport 2011. Affligem: Vlaams GebarentaalCentrum, vzw.
Vancouver
1.
Heyerick I, Van Braeckevelt M, Rijckaert J, Van Herreweghe M, Vermeerbergen M. Meervoud in Vlaamse gebarentaal: onderzoeksrapport 2011. Affligem: Vlaams GebarentaalCentrum, vzw; 2011.
MLA
Heyerick, Isabelle, Mieke Van Braeckevelt, Jorn Rijckaert, et al. “Meervoud in Vlaamse Gebarentaal: Onderzoeksrapport 2011.” 2011 : n. pag. Print.