Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Dudul: spons of bies, dier of plant?

Paulina van der Zee UGent (2010) Etnografische Verzamelingen van de UGent. p.1-19
abstract
Een etnografisch masker heeft wel heel raar haar. Is het gemaakt van spons of merg van bies? Vakliteratuur spreekt zichzelf tegen over het gebruikte materiaal. Etnische kunstvoorwerpen zijn gemaakt van organische materialen. Bij sacrale objecten heeft de keuze van de materialen soms een symbolische betekenis. Mogelijk hebben ze een kosmische connotatie. We onderzoeken de hoofdbedekking van Dudul, het uilenmasker uit Nieuw-Ierland, één van de eilanden in Oceanië. Wat voor materialen zijn spons en bies? Dit wordt een speurtocht door middel van bio-technologische proeven. Stalen worden onder een microscopische scanner bekeken en vergeleken (scanning EM). Waar zitten de verschillen? Welke proeven kunnen er nog genomen worden om uitsluitsel te krijgen? Er zijn een aantal kleuringen, waarbij dan ook fluorescentie microscopie komt kijken. Voor biologen in de dop met belangstelling voor culturele diversiteit is dit de kans om kennis te maken met enkele labo’s van het technologiepark van de UGent.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
misc (exhibitionReview)
publication status
published
subject
keyword
masker, bio-technologische proeven, materiaalonderzoek
in
Etnografische Verzamelingen van de UGent
pages
1 - 19
publisher
Universiteit Gent
place of publication
Gent
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
V
id
1185381
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-1185381
date created
2011-03-09 15:53:54
date last changed
2017-01-02 09:57:25
@misc{1185381,
 abstract   = {Een etnografisch masker heeft wel heel raar haar. Is het gemaakt van spons of merg van bies? Vakliteratuur spreekt zichzelf tegen over het gebruikte materiaal. 
Etnische kunstvoorwerpen zijn gemaakt van organische materialen. Bij sacrale objecten heeft de keuze van de materialen soms een symbolische betekenis. Mogelijk hebben ze een kosmische connotatie. We onderzoeken de hoofdbedekking van Dudul, het uilenmasker uit Nieuw-Ierland, {\'e}{\'e}n van de eilanden in Oceani{\"e}. Wat voor materialen zijn spons en bies? Dit wordt een speurtocht door middel van bio-technologische proeven. Stalen worden onder een microscopische scanner bekeken en vergeleken (scanning EM). Waar zitten de verschillen? Welke proeven kunnen er nog genomen worden om uitsluitsel te krijgen? Er zijn een aantal kleuringen, waarbij dan ook fluorescentie microscopie komt kijken. Voor biologen in de dop met belangstelling voor culturele diversiteit is dit de kans om kennis te maken met enkele labo{\textquoteright}s van het technologiepark van de UGent.},
 author    = {van der Zee, Paulina},
 keyword   = {masker,bio-technologische proeven,materiaalonderzoek},
 language   = {dut},
 pages    = {1--19},
 publisher  = {Universiteit Gent},
 series    = {Etnografische Verzamelingen van de UGent},
 title    = {Dudul: spons of bies, dier of plant?},
 year     = {2010},
}

Chicago
van der Zee, Paulina. 2010. “Dudul: Spons of Bies, Dier of Plant?” Etnografische Verzamelingen Van De UGent. Gent: Universiteit Gent.
APA
van der Zee, Paulina. (2010). Dudul: spons of bies, dier of plant? Etnografische Verzamelingen van de UGent. Gent: Universiteit Gent.
Vancouver
1.
van der Zee P. Dudul: spons of bies, dier of plant? Etnografische Verzamelingen van de UGent. Gent: Universiteit Gent; 2010. p. 1–19.
MLA
van der Zee, Paulina. “Dudul: Spons of Bies, Dier of Plant?” Etnografische Verzamelingen van de UGent 2010 : 1–19. Print.