Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Het (veld)werk van de Camiel Van Breedam

Paulina van der Zee UGent (2009) Etnografische Verzamelingen van de UGent. p.1-8
abstract
2009 was voor Camiel Van Breedam een bijzonder jaar met grote tentoonstellingen in het Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, Flanders Fields en in het Middelheim. Als toemaatje volgt nu een minimalistische confrontatie van eigen werk met objecten uit de collectie Etnische Kunst van de Gentse Universiteit. De meeste van deze werken werden nooit eerder getoond. Van Breedam zocht zijn inspiratie in zowel de tentoongestelde collectie als in de reserves van de Etnografische Verzamelingen. Die laatste omschreef hij als ‘de zolder van Ali Baba’. Hij maakte een aantal objecten en kastjes als antwoord op de etnische kunstwerken. Deze boeiende dialoog bevestigt dat de som van twee kunstwerken meer is dan wat de wiskunde ons leert. Onbekendheid van voorwerpen maakt dat ze soms als onbelangrijk worden afgedaan. Toch blijken deze etnografische objecten een onverwachte rijkdom bezitten als je er oog voor hebt. De kunstenaar laat zien dat het erom gaat wat iemand zelf in een voorwerp legt en wat hij uit dat voorwerp haalt. Bij hem spelen verwantschappen in vorm een grote rol. Zij geven aanleiding tot een veelheid van associaties. Dit levert een boeiende confrontatie op die meerdere lagen omvat en juist daarin ligt de rijkdom van ‘(On)belangRIJKE dingen’. De relatie tussen de twee voorwerpen is een knipoog naar het artistieke concept ‘faux jumeaux’van Michel François.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
alternative title
Duettos (On)belangRIJKE dingen, Camiel Van Breedam
year
type
misc (exhibitionReview)
publication status
published
subject
keyword
etnografica, world art, beeldende kunst, confrontatie
in
Etnografische Verzamelingen van de UGent
pages
1 - 8
publisher
Universiteit Gent
place of publication
Gent
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
V
id
1185368
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-1185368
date created
2011-03-09 15:45:11
date last changed
2017-01-02 09:57:15
@misc{1185368,
 abstract   = {2009 was voor Camiel Van Breedam een bijzonder jaar met grote tentoonstellingen in het Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, Flanders Fields en in het Middelheim. Als toemaatje volgt nu een minimalistische confrontatie van eigen werk met objecten uit de collectie Etnische Kunst van de Gentse Universiteit. De meeste van deze werken werden nooit eerder getoond. 
Van Breedam zocht zijn inspiratie in zowel de tentoongestelde collectie als in de reserves van de Etnografische Verzamelingen. Die laatste omschreef hij als {\textquoteleft}de zolder van Ali Baba{\textquoteright}. Hij maakte een aantal objecten en kastjes als antwoord op de etnische kunstwerken. Deze boeiende dialoog bevestigt dat de som van twee kunstwerken meer is dan wat de wiskunde ons leert.
Onbekendheid van voorwerpen maakt dat ze soms als onbelangrijk worden afgedaan. Toch blijken deze etnografische objecten een onverwachte rijkdom bezitten als je er oog voor hebt. De kunstenaar laat zien dat het erom gaat wat iemand zelf in een voorwerp legt en wat hij uit dat voorwerp haalt. Bij hem spelen verwantschappen in vorm een grote rol. Zij geven aanleiding tot een veelheid van associaties. Dit levert een boeiende confrontatie op die meerdere lagen omvat en juist daarin ligt de rijkdom van {\textquoteleft}(On)belangRIJKE dingen{\textquoteright}.
De relatie tussen de twee voorwerpen is een knipoog naar het artistieke concept {\textquoteleft}faux jumeaux{\textquoteright}van Michel Fran\c{c}ois.},
 author    = {van der Zee, Paulina},
 keyword   = {etnografica,world art,beeldende kunst,confrontatie},
 language   = {dut},
 pages    = {1--8},
 publisher  = {Universiteit Gent},
 series    = {Etnografische Verzamelingen van de UGent},
 title    = {Het (veld)werk van de Camiel Van Breedam},
 year     = {2009},
}

Chicago
van der Zee, Paulina. 2009. “Het (veld)werk Van De Camiel Van Breedam.” Etnografische Verzamelingen Van De UGent. Gent: Universiteit Gent.
APA
van der Zee, Paulina. (2009). Het (veld)werk van de Camiel Van Breedam. Etnografische Verzamelingen van de UGent. Gent: Universiteit Gent.
Vancouver
1.
van der Zee P. Het (veld)werk van de Camiel Van Breedam. Etnografische Verzamelingen van de UGent. Gent: Universiteit Gent; 2009. p. 1–8.
MLA
van der Zee, Paulina. “Het (veld)werk Van De Camiel Van Breedam.” Etnografische Verzamelingen van de UGent 2009 : 1–8. Print.