Advanced search
1 file | 1.08 MB

Gentse evenwichtstest: handleiding

(2010)
Author
Organization
Abstract
Evenwicht is een fundamentele voorwaarde tot bewegen. Het is de mogelijkheid om een toestand van instabiliteit te herstellen en/of een toestand van instabiliteit te vermijden door te anticiperen op evenwichtsverstoringen. Verschillende ontwikkelingsstoornissen kunnen leiden tot een verstoring van de motorische ontwikkeling, vaak is dit gekoppeld aan een verstoorde ontwikkeling van het evenwicht. Verstoorde evenwichtsreacties leiden tot moeilijkheden met posturale controle en beïnvloeden de ontwikkeling van verschillende activiteiten van het dagelijkse leven. Om de behandeling van jonge kinderen met motorische stoornissen te plannen en te evalueren, is een specifiek meetinstrument om evenwicht te evalueren essentieel. Er zijn een aantal gestandaardiseerde testen beschikbaar om de motorische vaardigheden van kinderen te evalueren. De meeste gestandaardiseerde motorische testen bevatten een aantal evenwichtstaken. Sommige testen bieden zelfs een specifieke subscore voor evenwicht aan. Desondanks stellen we vast dat op basis van een grondige screening van de testen er een nood is aan een testbatterij om specifiek het evenwicht van peuters en kleuters te evalueren. De Gentse evenwichtstest werd ontwikkeld om het evenwicht te evalueren van kinderen vanaf het moment van zelfstandig stappen tot en met de leeftijd van 5 jaar. De test biedt een complete reeks van evenwichtstaken aan in een ontwikkelingsvolgorde welke de specifieke ontwikkeling van het evenwicht weerspiegelt. De test kan worden toegepast voor typisch ontwikkelende kinderen van 18 maanden tot en met 5 jaar of voor kinderen met een gelijkaardig niveau van evenwichtscontrole.
Keywords
evenwichtsonderzoek, kleuters, peuters

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 1.08 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
De Kegel, Alexandra, and Hilde Van Waelvelde. 2010. Gentse Evenwichtstest: Handleiding. Gent: Academia Press.
APA
De Kegel, A., & Van Waelvelde, H. (2010). Gentse evenwichtstest: handleiding. Gent: Academia Press.
Vancouver
1.
De Kegel A, Van Waelvelde H. Gentse evenwichtstest: handleiding. Gent: Academia Press; 2010.
MLA
De Kegel, Alexandra, and Hilde Van Waelvelde. Gentse Evenwichtstest: Handleiding. Gent: Academia Press, 2010. Print.
@book{1182604,
 abstract   = {Evenwicht is een fundamentele voorwaarde tot bewegen. Het is de mogelijkheid om een toestand van instabiliteit te herstellen en/of een toestand van instabiliteit te vermijden door te anticiperen op evenwichtsverstoringen. Verschillende ontwikkelingsstoornissen kunnen leiden tot een verstoring van de motorische ontwikkeling, vaak is dit gekoppeld aan een verstoorde ontwikkeling van het evenwicht. Verstoorde evenwichtsreacties leiden tot moeilijkheden met posturale controle en be{\"i}nvloeden de ontwikkeling van verschillende activiteiten van het dagelijkse leven. Om de behandeling van jonge kinderen met motorische stoornissen te plannen en te evalueren, is een specifiek meetinstrument om evenwicht te evalueren essentieel. 
Er zijn een aantal gestandaardiseerde testen beschikbaar om de motorische vaardigheden van kinderen te evalueren. De meeste gestandaardiseerde motorische testen bevatten een aantal evenwichtstaken. Sommige testen bieden zelfs een specifieke subscore voor evenwicht aan. Desondanks stellen we vast dat op basis van een grondige screening van de testen er een nood is aan een testbatterij om specifiek het evenwicht van peuters en kleuters te evalueren. 
De Gentse evenwichtstest werd ontwikkeld om het evenwicht te evalueren van kinderen vanaf het moment van zelfstandig stappen tot en met de leeftijd van 5 jaar. De test biedt een complete reeks van evenwichtstaken aan in een ontwikkelingsvolgorde welke de specifieke ontwikkeling van het evenwicht weerspiegelt. De test kan worden toegepast voor typisch ontwikkelende kinderen van 18 maanden tot en met 5 jaar of voor kinderen met een gelijkaardig niveau van evenwichtscontrole.},
 author    = {De Kegel, Alexandra and Van Waelvelde, Hilde},
 isbn     = {9789038214429},
 keyword   = {evenwichtsonderzoek,kleuters,peuters},
 language   = {dut},
 pages    = {50},
 publisher  = {Academia Press},
 title    = {Gentse evenwichtstest: handleiding},
 year     = {2010},
}