Een sociaal-cultureel traject in tijden van stadsvernieuwing: de rol van sociaal-culturele actoren in 'Ledeberg leeft'
- Author
- Sven De Visscher (UGent) , Griet Verschelden (UGent) , Pascal Debruyne (UGent) and Greetje De Brauwere (UGent)
- Organization
- Abstract
- Op 20 juni 2009 organiseerde Stad Gent een startdag sociaal-culturele vernieuwing in Ledeberg. De bedoeling van deze startdag was om in overleg met sociaal-culturele actoren die betrokken zijn op Ledeberg een denkmoment te organiseren waarop een sociaal-cultureel traject voor het stadsvernieuwingsprogramma “Ledeberg leeft!” wordt uitgewerkt. Deze startdag is het resultaat van voorafgaand beleidswerk door Stedelijke Vernieuwing in samenwerking met een speciaal daartoe opgericht projectteam sociaal-culturele vernieuwing met vertegenwoordigers van verschillende betrokken stadsdiensten en een vertegenwoordiger van Samenlevingsopbouw Gent. In dit team worden de krijtlijnen van het sociaal-culturele traject in Ledeberg Leeft uitgetekend. Als onderdeel van een ruimer actieonderzoekstraject waarin Hogeschool Gent (Departement Sociaal-Agogisch Werk) een sociaal-cultureel perspectief op stadsvernieuwing ontwikkelt in interactie met stadsbestuur, sociaal-culturele actoren en bewoners, wordt de rol en betekenis van de sociaal-culturele tussenkomst geanalyseerd in relatie tot processen van gemeenschapsvorming in een veranderende stad. Stadsvernieuwing komt vaak ingrijpend tussen in de alledaagse woonomgeving van mensen en de dagdagelijkse sociale en ruimtelijke praktijken die zij vormen en gevormd hebben. Deze interventies worden verantwoord vanuit bepaalde impliciete en expliciete opvattingen over stedelijkheid en gemeenschap die niet noodzakelijk overeenkomen met de opvattingen en praktijken die bewoners zelf ontwikkeld hebben. De vraag die we hier willen behandelen is welke rol sociaal-culturele praktijken innemen in de ondersteuning van de individuele en collectieve leerprocessen die gepaard mee gaan met stedelijke veranderingsprocessen. Deze leerprocessen hebben betrekking op de wijze waarop mensen de zich wijzigende stedelijke publieke ruimte toe-eigenen en omgaan met de sociale en ruimtelijke veranderingen hierin. Tijdens de bovengenoemde startdag analyseerde het onderzoeksteam de rol die sociaal-culturele actoren zichzelf toeschrijven (en hen toegeschreven wordt vanuit het beleid) in relatie tot het ruimere stadsvernieuwingsverhaal achter Ledeberg Leeft.
- Keywords
- S285-sociale-pedagogiek
Downloads
-
(...).pdf
- full text
- |
- UGent only
- |
- |
- 134.60 KB
Citation
Please use this url to cite or link to this publication: http://hdl.handle.net/1854/LU-1178779
- MLA
- De Visscher, Sven, et al. “Een Sociaal-Cultureel Traject in Tijden van Stadsvernieuwing: De Rol van Sociaal-Culturele Actoren in ‘Ledeberg Leeft.’” TIENS TIENS (GENT), no. 20, 2010.
- APA
- De Visscher, S., Verschelden, G., Debruyne, P., & De Brauwere, G. (2010). Een sociaal-cultureel traject in tijden van stadsvernieuwing: de rol van sociaal-culturele actoren in “Ledeberg leeft.” TIENS TIENS (GENT), (20).
- Chicago author-date
- De Visscher, Sven, Griet Verschelden, Pascal Debruyne, and Greetje De Brauwere. 2010. “Een Sociaal-Cultureel Traject in Tijden van Stadsvernieuwing: De Rol van Sociaal-Culturele Actoren in ‘Ledeberg Leeft.’” TIENS TIENS (GENT), no. 20.
- Chicago author-date (all authors)
- De Visscher, Sven, Griet Verschelden, Pascal Debruyne, and Greetje De Brauwere. 2010. “Een Sociaal-Cultureel Traject in Tijden van Stadsvernieuwing: De Rol van Sociaal-Culturele Actoren in ‘Ledeberg Leeft.’” TIENS TIENS (GENT) (20).
- Vancouver
- 1.De Visscher S, Verschelden G, Debruyne P, De Brauwere G. Een sociaal-cultureel traject in tijden van stadsvernieuwing: de rol van sociaal-culturele actoren in “Ledeberg leeft.” TIENS TIENS (GENT). 2010;(20).
- IEEE
- [1]S. De Visscher, G. Verschelden, P. Debruyne, and G. De Brauwere, “Een sociaal-cultureel traject in tijden van stadsvernieuwing: de rol van sociaal-culturele actoren in ‘Ledeberg leeft,’” TIENS TIENS (GENT), no. 20, 2010.
@article{1178779, abstract = {{Op 20 juni 2009 organiseerde Stad Gent een startdag sociaal-culturele vernieuwing in Ledeberg. De bedoeling van deze startdag was om in overleg met sociaal-culturele actoren die betrokken zijn op Ledeberg een denkmoment te organiseren waarop een sociaal-cultureel traject voor het stadsvernieuwingsprogramma “Ledeberg leeft!” wordt uitgewerkt. Deze startdag is het resultaat van voorafgaand beleidswerk door Stedelijke Vernieuwing in samenwerking met een speciaal daartoe opgericht projectteam sociaal-culturele vernieuwing met vertegenwoordigers van verschillende betrokken stadsdiensten en een vertegenwoordiger van Samenlevingsopbouw Gent. In dit team worden de krijtlijnen van het sociaal-culturele traject in Ledeberg Leeft uitgetekend. Als onderdeel van een ruimer actieonderzoekstraject waarin Hogeschool Gent (Departement Sociaal-Agogisch Werk) een sociaal-cultureel perspectief op stadsvernieuwing ontwikkelt in interactie met stadsbestuur, sociaal-culturele actoren en bewoners, wordt de rol en betekenis van de sociaal-culturele tussenkomst geanalyseerd in relatie tot processen van gemeenschapsvorming in een veranderende stad. Stadsvernieuwing komt vaak ingrijpend tussen in de alledaagse woonomgeving van mensen en de dagdagelijkse sociale en ruimtelijke praktijken die zij vormen en gevormd hebben. Deze interventies worden verantwoord vanuit bepaalde impliciete en expliciete opvattingen over stedelijkheid en gemeenschap die niet noodzakelijk overeenkomen met de opvattingen en praktijken die bewoners zelf ontwikkeld hebben. De vraag die we hier willen behandelen is welke rol sociaal-culturele praktijken innemen in de ondersteuning van de individuele en collectieve leerprocessen die gepaard mee gaan met stedelijke veranderingsprocessen. Deze leerprocessen hebben betrekking op de wijze waarop mensen de zich wijzigende stedelijke publieke ruimte toe-eigenen en omgaan met de sociale en ruimtelijke veranderingen hierin. Tijdens de bovengenoemde startdag analyseerde het onderzoeksteam de rol die sociaal-culturele actoren zichzelf toeschrijven (en hen toegeschreven wordt vanuit het beleid) in relatie tot het ruimere stadsvernieuwingsverhaal achter Ledeberg Leeft.}}, author = {{De Visscher, Sven and Verschelden, Griet and Debruyne, Pascal and De Brauwere, Greetje}}, issn = {{1781-6831}}, journal = {{TIENS TIENS (GENT)}}, keywords = {{S285-sociale-pedagogiek}}, language = {{dut}}, number = {{20}}, pages = {{6}}, title = {{Een sociaal-cultureel traject in tijden van stadsvernieuwing: de rol van sociaal-culturele actoren in 'Ledeberg leeft'}}, year = {{2010}}, }