Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Ieder zijn middeleeuwen: de heropstanding van het kasteel van Gaasbeek: het levenswerk van markiezin Arconati Visconti

Linda Van Santvoort UGent (2009) Droomburchten & luchtkastelen. p.68-91
abstract
Droomburchten en luchtkastelen vormen een Europees fenomeen. Gedurende de voorbije 250 jaar doken ze op in verschillende landen als stenen belichaming van een met fantasie gekruide fascinatie voor een ver verleden. De restauratie van het kasteel van Gaasbeek in opdracht van de markiezin Arconati Visconti in het laatste kwart van de 19de eeuw door de Brusselse architect Charle-Albert is in deze context een interessante casus. Onder invloed van de franse restauratiearchitect E.E. Viollet-le-Duc kwam men tot een geïdealiseerd kasteel waarin (neo)gotische en (neo)renaissance invloeden verweven zijn. De eerste in lijn met de middeleeuwse oorsrpong van het kasteel, de laatste vooral geïnspireerd op de periode dat het kasteel eigendom was van de Graaf van Egmont. De opdrachtgeefster vond als overtuigd liberaal hierin een aanknopingspunt met haar eigen humanistische idealen. Dat restauratie resulteerde in een complex spel van identiteiten en betekenissen dit tot vandaag een kunnen aanspreken en intrigeren. De Publicatie heeft tot doel de betekenissen en achterliggende visies voor een breed publiek toegankelijk te maken.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
bookChapter
publication status
published
subject
keyword
architecture/ restoration/ Heritage care/
book title
Droomburchten & luchtkastelen
pages
68 - 91
publisher
Davidsfonds
place of publication
Leuven
ISBN
9789058266590
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
B2
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
id
1173014
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-1173014
date created
2011-02-27 13:18:32
date last changed
2017-01-02 09:53:51
@incollection{1173014,
 abstract   = {Droomburchten en luchtkastelen vormen een Europees fenomeen. Gedurende de voorbije 250 jaar doken ze op in verschillende landen als stenen belichaming van een met fantasie gekruide fascinatie voor een ver verleden. De restauratie van het kasteel van Gaasbeek in opdracht van de markiezin Arconati Visconti in het laatste kwart van de 19de eeuw door de Brusselse architect Charle-Albert is in deze context een interessante casus. Onder invloed van de franse restauratiearchitect E.E. Viollet-le-Duc kwam men tot een ge{\"i}dealiseerd kasteel waarin (neo)gotische en (neo)renaissance invloeden verweven zijn. De eerste in lijn met de middeleeuwse oorsrpong van het kasteel, de laatste vooral ge{\"i}nspireerd op de periode dat het kasteel eigendom was van de Graaf van Egmont. De opdrachtgeefster vond als overtuigd liberaal hierin een aanknopingspunt met haar eigen humanistische idealen. Dat restauratie resulteerde in een complex spel van identiteiten en betekenissen dit tot vandaag een kunnen aanspreken en intrigeren. De Publicatie heeft tot doel de betekenissen en achterliggende visies voor een breed publiek toegankelijk te maken.},
 author    = {Van Santvoort, Linda},
 booktitle  = {Droomburchten \& luchtkastelen},
 isbn     = {9789058266590},
 keyword   = {architecture/ restoration/ Heritage care/},
 language   = {dut},
 pages    = {68--91},
 publisher  = {Davidsfonds},
 title    = {Ieder zijn middeleeuwen: de heropstanding van het kasteel van Gaasbeek: het levenswerk van markiezin Arconati Visconti},
 year     = {2009},
}

Chicago
Van Santvoort, Linda. 2009. “Ieder Zijn Middeleeuwen: De Heropstanding Van Het Kasteel Van Gaasbeek: Het Levenswerk Van Markiezin Arconati Visconti.” In Droomburchten & Luchtkastelen, 68–91. Leuven: Davidsfonds.
APA
Van Santvoort, L. (2009). Ieder zijn middeleeuwen: de heropstanding van het kasteel van Gaasbeek: het levenswerk van markiezin Arconati Visconti. Droomburchten & luchtkastelen (pp. 68–91). Leuven: Davidsfonds.
Vancouver
1.
Van Santvoort L. Ieder zijn middeleeuwen: de heropstanding van het kasteel van Gaasbeek: het levenswerk van markiezin Arconati Visconti. Droomburchten & luchtkastelen. Leuven: Davidsfonds; 2009. p. 68–91.
MLA
Van Santvoort, Linda. “Ieder Zijn Middeleeuwen: De Heropstanding Van Het Kasteel Van Gaasbeek: Het Levenswerk Van Markiezin Arconati Visconti.” Droomburchten & Luchtkastelen. Leuven: Davidsfonds, 2009. 68–91. Print.