Advanced search
1 file | 19.82 MB Add to list

Ieder zijn middeleeuwen: de heropstanding van het kasteel van Gaasbeek: het levenswerk van markiezin Arconati Visconti

Author
Organization
Abstract
Droomburchten en luchtkastelen vormen een Europees fenomeen. Gedurende de voorbije 250 jaar doken ze op in verschillende landen als stenen belichaming van een met fantasie gekruide fascinatie voor een ver verleden. De restauratie van het kasteel van Gaasbeek in opdracht van de markiezin Arconati Visconti in het laatste kwart van de 19de eeuw door de Brusselse architect Charle-Albert is in deze context een interessante casus. Onder invloed van de franse restauratiearchitect E.E. Viollet-le-Duc kwam men tot een geïdealiseerd kasteel waarin (neo)gotische en (neo)renaissance invloeden verweven zijn. De eerste in lijn met de middeleeuwse oorsrpong van het kasteel, de laatste vooral geïnspireerd op de periode dat het kasteel eigendom was van de Graaf van Egmont. De opdrachtgeefster vond als overtuigd liberaal hierin een aanknopingspunt met haar eigen humanistische idealen. Dat restauratie resulteerde in een complex spel van identiteiten en betekenissen dit tot vandaag een kunnen aanspreken en intrigeren. De Publicatie heeft tot doel de betekenissen en achterliggende visies voor een breed publiek toegankelijk te maken.
Keywords
architecture/ restoration/ Heritage care/

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 19.82 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

MLA
Van Santvoort, Linda. “Ieder Zijn Middeleeuwen: De Heropstanding Van Het Kasteel Van Gaasbeek: Het Levenswerk Van Markiezin Arconati Visconti.” Droomburchten & Luchtkastelen. Leuven: Davidsfonds, 2009. 68–91. Print.
APA
Van Santvoort, L. (2009). Ieder zijn middeleeuwen: de heropstanding van het kasteel van Gaasbeek: het levenswerk van markiezin Arconati Visconti. Droomburchten & luchtkastelen (pp. 68–91). Leuven: Davidsfonds.
Chicago author-date
Van Santvoort, Linda. 2009. “Ieder Zijn Middeleeuwen: De Heropstanding Van Het Kasteel Van Gaasbeek: Het Levenswerk Van Markiezin Arconati Visconti.” In Droomburchten & Luchtkastelen, 68–91. Leuven: Davidsfonds.
Chicago author-date (all authors)
Van Santvoort, Linda. 2009. “Ieder Zijn Middeleeuwen: De Heropstanding Van Het Kasteel Van Gaasbeek: Het Levenswerk Van Markiezin Arconati Visconti.” In Droomburchten & Luchtkastelen, 68–91. Leuven: Davidsfonds.
Vancouver
1.
Van Santvoort L. Ieder zijn middeleeuwen: de heropstanding van het kasteel van Gaasbeek: het levenswerk van markiezin Arconati Visconti. Droomburchten & luchtkastelen. Leuven: Davidsfonds; 2009. p. 68–91.
IEEE
[1]
L. Van Santvoort, “Ieder zijn middeleeuwen: de heropstanding van het kasteel van Gaasbeek: het levenswerk van markiezin Arconati Visconti,” in Droomburchten & luchtkastelen, Leuven: Davidsfonds, 2009, pp. 68–91.
@incollection{1173014,
 abstract   = {Droomburchten en luchtkastelen vormen een Europees fenomeen. Gedurende de voorbije 250 jaar doken ze op in verschillende landen als stenen belichaming van een met fantasie gekruide fascinatie voor een ver verleden. De restauratie van het kasteel van Gaasbeek in opdracht van de markiezin Arconati Visconti in het laatste kwart van de 19de eeuw door de Brusselse architect Charle-Albert is in deze context een interessante casus. Onder invloed van de franse restauratiearchitect E.E. Viollet-le-Duc kwam men tot een geïdealiseerd kasteel waarin (neo)gotische en (neo)renaissance invloeden verweven zijn. De eerste in lijn met de middeleeuwse oorsrpong van het kasteel, de laatste vooral geïnspireerd op de periode dat het kasteel eigendom was van de Graaf van Egmont. De opdrachtgeefster vond als overtuigd liberaal hierin een aanknopingspunt met haar eigen humanistische idealen. Dat restauratie resulteerde in een complex spel van identiteiten en betekenissen dit tot vandaag een kunnen aanspreken en intrigeren. De Publicatie heeft tot doel de betekenissen en achterliggende visies voor een breed publiek toegankelijk te maken.},
 author    = {Van Santvoort, Linda},
 booktitle  = {Droomburchten & luchtkastelen},
 isbn     = {9789058266590},
 keywords   = {architecture/ restoration/ Heritage care/},
 language   = {dut},
 pages    = {68--91},
 publisher  = {Davidsfonds},
 title    = {Ieder zijn middeleeuwen: de heropstanding van het kasteel van Gaasbeek: het levenswerk van markiezin Arconati Visconti},
 year     = {2009},
}