Advanced search
1 file | 659.62 KB

De stem des volks. Publieke opinie, opinieonderzoek en democratie

(2006) 2.
Author
Organization
Abstract
We leven in een tijd waarin de aandacht voor de publieke opinie en de vrijheid van meningsvorming en -uiting groot is. Recente gebeurtenissen en ontwikkelingen hebben daaraan bijgedragen: de opkomst en dood van Fortuyn, de groeiende radicalisering onder moslims, de moord op Van Gogh, de discussies over het Nederlandse vreemdelingenbeleid, en het Europese Referendum. Wat wordt er eigenlijk verstaan onder publieke opinie? Hoe werkt publieke-opinievorming en wat is de rol van de massamedia en andere communicatiekanalen daarin? Dit essay gaat na hoe in de sociale wetenschappen over publieke-opinievorming wordt gedacht, hoe onderzoek naar de publieke opinie wordt gedaan en hoe daarvan verslag wordt gedaan. Welke rol speelde publieke-opinievorming tijdens de discussie over Fortuyn in 2002 en het debat over het vreemdelingenbeleid in 2003?
Keywords
publieke opinie, democratie, opinieonderzoek

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 659.62 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
van Dixhoorn, Arjan. 2006. De Stem Des Volks. Publieke Opinie, Opinieonderzoek En Democratie. Vol. 2. Den Haag, Nederland: Sociaal en Cultureel Planbureau.
APA
van Dixhoorn, Arjan. (2006). De stem des volks. Publieke opinie, opinieonderzoek en democratie (Vol. 2). Den Haag, Nederland: Sociaal en Cultureel Planbureau.
Vancouver
1.
van Dixhoorn A. De stem des volks. Publieke opinie, opinieonderzoek en democratie. Den Haag, Nederland: Sociaal en Cultureel Planbureau; 2006.
MLA
van Dixhoorn, Arjan. De Stem Des Volks. Publieke Opinie, Opinieonderzoek En Democratie. Vol. 2. Den Haag, Nederland: Sociaal en Cultureel Planbureau, 2006. Print.
@book{1172613,
 abstract   = {We leven in een tijd waarin de aandacht voor de publieke opinie en de vrijheid van meningsvorming en -uiting groot is. Recente gebeurtenissen en ontwikkelingen hebben daaraan bijgedragen: de opkomst en dood van Fortuyn, de groeiende radicalisering onder moslims, de moord op Van Gogh, de discussies over het Nederlandse vreemdelingenbeleid, en het Europese Referendum.

Wat wordt er eigenlijk verstaan onder publieke opinie? Hoe werkt publieke-opinievorming en wat is de rol van de massamedia en andere communicatiekanalen daarin? Dit essay gaat na hoe in de sociale wetenschappen over publieke-opinievorming wordt gedacht, hoe onderzoek naar de publieke opinie wordt gedaan en hoe daarvan verslag wordt gedaan. Welke rol speelde publieke-opinievorming tijdens de discussie over Fortuyn in 2002 en het debat over het vreemdelingenbeleid in 2003?},
 author    = {van Dixhoorn, Arjan},
 isbn     = {9037702651},
 language   = {dut},
 pages    = {99},
 publisher  = {Sociaal en Cultureel Planbureau},
 title    = {De stem des volks. Publieke opinie, opinieonderzoek en democratie},
 url     = {http://www.scp.nl/Publicaties/Alle\_publicaties/Publicaties\_2006/De\_stem\_des\_volks},
 volume    = {2},
 year     = {2006},
}