Advanced search
1 file | 215.01 KB

Verkavelingsvlaams als de voertaal van de verburgerlijking van Vlaanderen

Koen Plevoets (UGent)
Author
Organization
Abstract
Deze paper bestudeert de verspreiding van de zogenaamde Vlaamse tussentaal, ook nog het ‘Verkavelingsvlaams’ genoemd, vanuit sociale optiek. Meer bepaald worden van verschillende beroepsgroepen, opleidingsgraden en sekses de onderlinge linguïstische afstanden bepaald op basis van zevenendertig taalvariabelen en aan de hand van de profielgebaseerde uniformiteitsmetriek. Het corpus waarvan er voor de berekeningen gebruik gemaakt wordt is het Corpus Gesproken Nederlands. De analyses geven dan aan dat tussentaal het kenmerk is de meer gegoede lagen in de Vlaamse samenleving. De standaardtaal moge uit de resultaten nog blijken als een indicator voor de mate van opleiding, tussentaal komt naar voren als de ‘hypocorrecte’ variëteit van de groepen die zich na de Tweede Wereldoorlog door de stijging van de welvaart en levensstandaard maatschappelijk hebben weten te emanciperen. Tussentaal laat zich zo lezen als de ‘conspicuous leisure’ van een gearriveerde bovenkaste, die een zodanig niveau van welstand heeft vergaard dat ze zich zorgeloos enige flexibiliteit ten opzichte van omgangscodes en –normen kan permitteren zonder daarvoor aan status in te boeten. Tussentaal is dan ook niet zozeer het taaltje van hen ‘die wel Standaardnederlands kúnnen maar het niet wíllen spreken’; het is vooral het distinctiemiddel van hen die het niet meer hoeven te spreken.

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 215.01 KB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
Plevoets, Koen. 2009. “Verkavelingsvlaams Als De Voertaal Van De Verburgerlijking Van Vlaanderen.” Studies Van De Bkl 4.
APA
Plevoets, K. (2009). Verkavelingsvlaams als de voertaal van de verburgerlijking van Vlaanderen. STUDIES VAN DE BKL, 4.
Vancouver
1.
Plevoets K. Verkavelingsvlaams als de voertaal van de verburgerlijking van Vlaanderen. STUDIES VAN DE BKL. 2009;4.
MLA
Plevoets, Koen. “Verkavelingsvlaams Als De Voertaal Van De Verburgerlijking Van Vlaanderen.” STUDIES VAN DE BKL 4 (2009): n. pag. Print.
@article{1168035,
 abstract   = {Deze paper bestudeert de verspreiding van de zogenaamde Vlaamse tussentaal, ook nog het {\textquoteleft}Verkavelingsvlaams{\textquoteright} genoemd, vanuit sociale optiek. Meer bepaald worden van verschillende beroepsgroepen, opleidingsgraden en sekses de onderlinge lingu{\"i}stische afstanden bepaald op basis van zevenendertig taalvariabelen en aan de hand van de profielgebaseerde uniformiteitsmetriek. Het corpus waarvan er voor de berekeningen gebruik gemaakt wordt is het Corpus Gesproken Nederlands. De analyses geven dan aan dat tussentaal het kenmerk is de meer gegoede lagen in de Vlaamse samenleving. De standaardtaal moge uit de resultaten nog blijken als een indicator voor de mate van opleiding, tussentaal komt naar voren als de {\textquoteleft}hypocorrecte{\textquoteright} vari{\"e}teit van de groepen die zich na de Tweede Wereldoorlog door de stijging van de welvaart en levensstandaard maatschappelijk hebben weten te emanciperen. Tussentaal laat zich zo lezen als de {\textquoteleft}conspicuous leisure{\textquoteright} van een gearriveerde bovenkaste, die een zodanig niveau van welstand heeft vergaard dat ze zich zorgeloos enige flexibiliteit ten opzichte van omgangscodes en --normen kan permitteren zonder daarvoor aan status in te boeten. Tussentaal is dan ook niet zozeer het taaltje van hen {\textquoteleft}die wel Standaardnederlands k{\'u}nnen maar het niet w{\'i}llen spreken{\textquoteright}; het is vooral het distinctiemiddel van hen die het niet meer hoeven te spreken.},
 author    = {Plevoets, Koen},
 issn     = {2032-1511},
 journal   = {STUDIES VAN DE BKL},
 language   = {dut},
 pages    = {29},
 title    = {Verkavelingsvlaams als de voertaal van de verburgerlijking van Vlaanderen},
 volume    = {4},
 year     = {2009},
}