Ghent University Academic Bibliography

Advanced

Juigchen in den adel der menschlijke natuur: het verhevene in de Nederlanden (1770-1830)

Christophe Madelein (2011) Academia Press - Ginkgo.
abstract
Een storm op zee, overhangende kliffen, nachtelijke vulkaanuitbarstingen, dreigende donderwolken boven een woest berglandschap: al deze verschijnselen boezemen tegelijk angst en genot, ontzetting en fascinatie in. We noemen ze subliem, naar het verheven gevoel dat ze oproepen. Het sublieme gold in de achttiende eeuw als het spannende alternatief voor het schone. Het begrip heeft antieke wortels, maar ook Franse, Engelse, Duitse, en Nederlandse vertakkingen. Oorspronkelijk een begrip uit de retorica groeide het in de achttiende eeuw uit tot een esthetisch, filosofisch en literair concept. In deze studie wordt voor het eerst de geschiedenis van het verhevene in het Nederlands verteld. Centraal in dit boek staan een aantal Nederlandse bijdragen over het verhevene, die hier worden gelezen in het kader van de internationale begripsgeschiedenis van het sublieme. Van de vroegste vertalingen tot de eigenzinnige ideeën van Johannes Kinker en Willem Bilderdijk: in het Nederlandse verhevene wordt zowel de verbondenheid met de Europese Verlichting als het bijzondere van de eigen cultuur in de lange achttiende eeuw weerspiegeld.
Please use this url to cite or link to this publication:
author
organization
year
type
book
publication status
published
subject
keyword
sublieme, verhevene, schone, esthetica, verlichting, literatuur, achttiende eeuw
series title
Academia Press - Ginkgo
pages
411 pages
publisher
Academia Press
place of publication
Gent
ISBN
9789038216997
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
B1
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
VABB id
c:vabb:321039
VABB type
VABB-2
id
1155827
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-1155827
date created
2011-02-18 13:46:29
date last changed
2017-01-02 09:55:04
@book{1155827,
 abstract   = {Een storm op zee, overhangende kliffen, nachtelijke vulkaanuitbarstingen, dreigende donderwolken boven een woest berglandschap: al deze verschijnselen boezemen tegelijk angst en genot, ontzetting en fascinatie in. We noemen ze subliem, naar het verheven gevoel dat ze oproepen. Het sublieme gold in de achttiende eeuw als het spannende alternatief voor het schone. Het begrip heeft antieke wortels, maar ook Franse, Engelse, Duitse, en Nederlandse vertakkingen. Oorspronkelijk een begrip uit de retorica groeide het in de achttiende eeuw uit tot een esthetisch, filosofisch en literair concept.
In deze studie wordt voor het eerst de geschiedenis van het verhevene in het Nederlands verteld. Centraal in dit boek staan een aantal Nederlandse bijdragen over het verhevene, die hier worden gelezen in het kader van de internationale begripsgeschiedenis van het sublieme. Van de vroegste vertalingen tot de eigenzinnige idee{\"e}n van Johannes Kinker en Willem Bilderdijk: in het Nederlandse verhevene wordt zowel de verbondenheid met de Europese Verlichting als het bijzondere van de eigen cultuur in de lange achttiende eeuw weerspiegeld.},
 author    = {Madelein, Christophe},
 isbn     = {9789038216997},
 keyword   = {sublieme,verhevene,schone,esthetica,verlichting,literatuur,achttiende eeuw},
 language   = {dut},
 pages    = {411},
 publisher  = {Academia Press},
 series    = {Academia Press - Ginkgo},
 title    = {Juigchen in den adel der menschlijke natuur: het verhevene in de Nederlanden (1770-1830)},
 year     = {2011},
}

Chicago
Madelein, Christophe. 2011. Juigchen in Den Adel Der Menschlijke Natuur: Het Verhevene in De Nederlanden (1770-1830). Academia Press - Ginkgo. Gent: Academia Press.
APA
Madelein, C. (2011). Juigchen in den adel der menschlijke natuur: het verhevene in de Nederlanden (1770-1830). Academia Press - Ginkgo. Gent: Academia Press.
Vancouver
1.
Madelein C. Juigchen in den adel der menschlijke natuur: het verhevene in de Nederlanden (1770-1830). Academia Press - Ginkgo. Gent: Academia Press; 2011.
MLA
Madelein, Christophe. Juigchen in Den Adel Der Menschlijke Natuur: Het Verhevene in De Nederlanden (1770-1830). Gent: Academia Press, 2011. Print.