Ghent University Academic Bibliography

Advanced

A dog of Flanders: een nooit geziene kijk op Vlaanderen - Nello en Patrasche: een nooit geziene kijk op Vlaanderen

An van Dienderen UGent and Didier Volckaert (2010)
abstract
“OF WE HET NU WILLEN OF NIET, VLAANDEREN IS OOK WAT ANDEREN ERVAN MAKEN.” 137 jaar geleden werd het bekendste boek over Vlaanderen gepubliceerd: “A dog of Flanders”. Ondanks zijn status als bestseller (100.000.000 exemplaren), Hollywood klassieker (vijf verfilmingen) en iconografisch fenomeen op de Aziatische televisie (33 miljoen kijkers per avond), is het verhaal in Vlaanderen nog steeds onbekend of onbemind. Nu is er voor het eerst een tekst getrouwe Nederlandstalige vertaling. Schrijver Tom Naegels vertrok daarvoor van de zeer zeldzame eerste druk. “A DOG OF FLANDERS, EEN NOOIT GEZIENE KIJK OP VLAANDEREN” is ook de eerste grondige studie over dit fascinerende fenomeen. Het boek bevat een gedetailleerde en rijkelijk geïllustreerde analyse van alle Hollywood verfilmingen en Japanse tekenfilmreeksen. De lezer wordt tevens meegenomen naar het Vlaanderen van 1870 waar de hondenkar de inspiratie vormde voor het verhaal. Voorts wordt het turbulente leven en het tragisch overlijden van de schrijfster meeslepend verhaald. Tenslotte bekijken de auteurs de contrasten tussen de Japanse en Amerikaanse verwachtingen en de Vlaamse negatie van het boek en zijn personages. Voor de Vlaamse lezer is “A DOG OF FLANDERS, EEN NOOIT GEZIENE KIJK OP VLAANDEREN” niet alleen een kennismaking. Het is ook een confrontatie met de huidige Vlaamse identiteitscrisis. Met bijdragen van Marysa Demoor, Ilse De Gruyter, Inoue Hideaki, Akira Takahashi, Anne Marie Van Broeck, Herman Van Goethem, Patrick Vanleene en Bert Willemen.
Please use this url to cite or link to this publication:
editor
UGent and Didier Volckaert
organization
year
type
bookEditor
publication status
published
subject
keyword
S220-culturele-antropologie
pages
272 pages
publisher
Lannoo
place of publication
Tielt
ISBN
9789020988529
9789020988581
language
Dutch
UGent publication?
yes
classification
B3
copyright statement
I have transferred the copyright for this publication to the publisher
id
1146597
handle
http://hdl.handle.net/1854/LU-1146597
date created
2011-02-11 10:36:03
date last changed
2017-01-02 09:54:19
@book{1146597,
 abstract   = {{\textquotedblleft}OF WE HET NU WILLEN OF NIET, VLAANDEREN IS OOK WAT ANDEREN ERVAN MAKEN.{\textquotedblright} 137 jaar geleden werd het bekendste boek over Vlaanderen gepubliceerd: {\textquotedblleft}A dog of Flanders{\textquotedblright}. Ondanks zijn status als bestseller (100.000.000 exemplaren), Hollywood klassieker (vijf verfilmingen) en iconografisch fenomeen op de Aziatische televisie (33 miljoen kijkers per avond), is het verhaal in Vlaanderen nog steeds onbekend of onbemind. Nu is er voor het eerst een tekst getrouwe Nederlandstalige vertaling. Schrijver Tom Naegels vertrok daarvoor van de zeer zeldzame eerste druk. {\textquotedblleft}A DOG OF FLANDERS, EEN NOOIT GEZIENE KIJK OP VLAANDEREN{\textquotedblright} is ook de eerste grondige studie over dit fascinerende fenomeen. Het boek bevat een gedetailleerde en rijkelijk ge{\"i}llustreerde analyse van alle Hollywood verfilmingen en Japanse tekenfilmreeksen. De lezer wordt tevens meegenomen naar het Vlaanderen van 1870 waar de hondenkar de inspiratie vormde voor het verhaal. Voorts wordt het turbulente leven en het tragisch overlijden van de schrijfster meeslepend verhaald. Tenslotte bekijken de auteurs de contrasten tussen de Japanse en Amerikaanse verwachtingen en de Vlaamse negatie van het boek en zijn personages. Voor de Vlaamse lezer is {\textquotedblleft}A DOG OF FLANDERS, EEN NOOIT GEZIENE KIJK OP VLAANDEREN{\textquotedblright} niet alleen een kennismaking. Het is ook een confrontatie met de huidige Vlaamse identiteitscrisis. Met bijdragen van Marysa Demoor, Ilse De Gruyter, Inoue Hideaki, Akira Takahashi, Anne Marie Van Broeck, Herman Van Goethem, Patrick Vanleene en Bert Willemen.},
 editor    = {van Dienderen, An and Volckaert, Didier},
 isbn     = {9789020988529},
 keyword   = {S220-culturele-antropologie},
 language   = {dut},
 pages    = {272},
 publisher  = {Lannoo},
 title    = {A dog of Flanders: een nooit geziene kijk op Vlaanderen - Nello en Patrasche: een nooit geziene kijk op Vlaanderen},
 year     = {2010},
}

Chicago
van Dienderen, An, and Didier Volckaert, eds. 2010. “A Dog of Flanders: Een Nooit Geziene Kijk Op Vlaanderen - Nello En Patrasche: Een Nooit Geziene Kijk Op Vlaanderen”. Tielt: Lannoo.
APA
van Dienderen, An, & Volckaert, D. (Eds.). (2010). A dog of Flanders: een nooit geziene kijk op Vlaanderen - Nello en Patrasche: een nooit geziene kijk op Vlaanderen. Tielt: Lannoo.
Vancouver
1.
van Dienderen A, Volckaert D, editors. A dog of Flanders: een nooit geziene kijk op Vlaanderen - Nello en Patrasche: een nooit geziene kijk op Vlaanderen. Tielt: Lannoo; 2010.
MLA
van Dienderen, An, and Didier Volckaert, eds. “A Dog of Flanders: Een Nooit Geziene Kijk Op Vlaanderen - Nello En Patrasche: Een Nooit Geziene Kijk Op Vlaanderen.” 2010 : n. pag. Print.