Advanced search
1 file | 8.61 MB

A dog of Flanders: een nooit geziene kijk op Vlaanderen - Nello en Patrasche: een nooit geziene kijk op Vlaanderen

(2010)
Editor
(UGent) and Didier Volckaert
Organization
Abstract
“OF WE HET NU WILLEN OF NIET, VLAANDEREN IS OOK WAT ANDEREN ERVAN MAKEN.” 137 jaar geleden werd het bekendste boek over Vlaanderen gepubliceerd: “A dog of Flanders”. Ondanks zijn status als bestseller (100.000.000 exemplaren), Hollywood klassieker (vijf verfilmingen) en iconografisch fenomeen op de Aziatische televisie (33 miljoen kijkers per avond), is het verhaal in Vlaanderen nog steeds onbekend of onbemind. Nu is er voor het eerst een tekst getrouwe Nederlandstalige vertaling. Schrijver Tom Naegels vertrok daarvoor van de zeer zeldzame eerste druk. “A DOG OF FLANDERS, EEN NOOIT GEZIENE KIJK OP VLAANDEREN” is ook de eerste grondige studie over dit fascinerende fenomeen. Het boek bevat een gedetailleerde en rijkelijk geïllustreerde analyse van alle Hollywood verfilmingen en Japanse tekenfilmreeksen. De lezer wordt tevens meegenomen naar het Vlaanderen van 1870 waar de hondenkar de inspiratie vormde voor het verhaal. Voorts wordt het turbulente leven en het tragisch overlijden van de schrijfster meeslepend verhaald. Tenslotte bekijken de auteurs de contrasten tussen de Japanse en Amerikaanse verwachtingen en de Vlaamse negatie van het boek en zijn personages. Voor de Vlaamse lezer is “A DOG OF FLANDERS, EEN NOOIT GEZIENE KIJK OP VLAANDEREN” niet alleen een kennismaking. Het is ook een confrontatie met de huidige Vlaamse identiteitscrisis. Met bijdragen van Marysa Demoor, Ilse De Gruyter, Inoue Hideaki, Akira Takahashi, Anne Marie Van Broeck, Herman Van Goethem, Patrick Vanleene en Bert Willemen.
Keywords
S220-culturele-antropologie

Downloads

 • (...).pdf
  • full text
  • |
  • UGent only
  • |
  • PDF
  • |
  • 8.61 MB

Citation

Please use this url to cite or link to this publication:

Chicago
van Dienderen, An, and Didier Volckaert, eds. 2010. “A Dog of Flanders: Een Nooit Geziene Kijk Op Vlaanderen - Nello En Patrasche: Een Nooit Geziene Kijk Op Vlaanderen”. Tielt: Lannoo.
APA
van Dienderen, An, & Volckaert, D. (Eds.). (2010). A dog of Flanders: een nooit geziene kijk op Vlaanderen - Nello en Patrasche: een nooit geziene kijk op Vlaanderen. Tielt: Lannoo.
Vancouver
1.
van Dienderen A, Volckaert D, editors. A dog of Flanders: een nooit geziene kijk op Vlaanderen - Nello en Patrasche: een nooit geziene kijk op Vlaanderen. Tielt: Lannoo; 2010.
MLA
van Dienderen, An, and Didier Volckaert, eds. “A Dog of Flanders: Een Nooit Geziene Kijk Op Vlaanderen - Nello En Patrasche: Een Nooit Geziene Kijk Op Vlaanderen.” 2010 : n. pag. Print.
@book{1146597,
 abstract   = {{\textquotedblleft}OF WE HET NU WILLEN OF NIET, VLAANDEREN IS OOK WAT ANDEREN ERVAN MAKEN.{\textquotedblright} 137 jaar geleden werd het bekendste boek over Vlaanderen gepubliceerd: {\textquotedblleft}A dog of Flanders{\textquotedblright}. Ondanks zijn status als bestseller (100.000.000 exemplaren), Hollywood klassieker (vijf verfilmingen) en iconografisch fenomeen op de Aziatische televisie (33 miljoen kijkers per avond), is het verhaal in Vlaanderen nog steeds onbekend of onbemind. Nu is er voor het eerst een tekst getrouwe Nederlandstalige vertaling. Schrijver Tom Naegels vertrok daarvoor van de zeer zeldzame eerste druk. {\textquotedblleft}A DOG OF FLANDERS, EEN NOOIT GEZIENE KIJK OP VLAANDEREN{\textquotedblright} is ook de eerste grondige studie over dit fascinerende fenomeen. Het boek bevat een gedetailleerde en rijkelijk ge{\"i}llustreerde analyse van alle Hollywood verfilmingen en Japanse tekenfilmreeksen. De lezer wordt tevens meegenomen naar het Vlaanderen van 1870 waar de hondenkar de inspiratie vormde voor het verhaal. Voorts wordt het turbulente leven en het tragisch overlijden van de schrijfster meeslepend verhaald. Tenslotte bekijken de auteurs de contrasten tussen de Japanse en Amerikaanse verwachtingen en de Vlaamse negatie van het boek en zijn personages. Voor de Vlaamse lezer is {\textquotedblleft}A DOG OF FLANDERS, EEN NOOIT GEZIENE KIJK OP VLAANDEREN{\textquotedblright} niet alleen een kennismaking. Het is ook een confrontatie met de huidige Vlaamse identiteitscrisis. Met bijdragen van Marysa Demoor, Ilse De Gruyter, Inoue Hideaki, Akira Takahashi, Anne Marie Van Broeck, Herman Van Goethem, Patrick Vanleene en Bert Willemen.},
 editor    = {van Dienderen, An and Volckaert, Didier},
 isbn     = {9789020988529},
 keyword   = {S220-culturele-antropologie},
 language   = {dut},
 pages    = {272},
 publisher  = {Lannoo},
 title    = {A dog of Flanders: een nooit geziene kijk op Vlaanderen - Nello en Patrasche: een nooit geziene kijk op Vlaanderen},
 year     = {2010},
}